Η Google "κόβει" ερωτήσεις περί εκλογών που υποβάλλονται στην Τεχνητή Νοημοσύνη Gemini

Η αρχή έγινε για τις ερωτήσεις χρηστών σχετικά με τις εκλογές στην Ινδία. Καθώς ακολουθούν αυτές σε ΗΠΑ, ΕΕ, Η.Β και πολλές ακόμη, μάλλον σκέφτηκε να αποφύγει τις...κακοτοπιές.
NurPhoto via Getty Images

Η Google αποφάσισε να περιορίσει το εύρος των ερωτήσεων που μπορεί να υποβάλλουν χρήστες σχετικά με εκλογικές αναμετρήσεις στο chatbot Τεχνητής Νοημοσύνης (AI), Gemini.

Η πολιτική αυτή, όπως αναφέρει σε ανάρτηση σε ιστολόγιο, υιοθετήθηκε ήδη στην Ινδία όπου διεξάγονται εκλογές τον Απρίλιο ενώ η απόφαση έρχεται καθώς η εταιρεία θέλει να αποφύγει νέες διαμάχες (και κακοτοπιές) σχετικά με την τεχνολογία AI.

Το Gemini είναι ουσιαστικά η εκδοχή της Google του δημοφιλούς chatbot ChatGPT. Μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σε μορφή κειμένου και μπορεί επίσης να ”κατασκευάσει” εικόνες.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε στο BBC ότι η τελευταία απόφαση αποτελεί μέρος των σχεδίων της που ανακοινώθηκαν πέρυσι σχετικά με την προσέγγισή της στις εκλογές.

«Όπως είχαμε πει τον περασμένο Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τις εκλογές που θα διεξαχθούν καθ′ όλη την διάρκεια του 2024 και καθώς θέλουμε να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, περιορίζουμε τους τύπους των ερωτημάτων που σχετίζονται με τις εκλογές που θα μπορούν να υποβάλλονται και θα λαμβάνουν απάντηση».

Εκλογές πρόκειται να διεξαχθούν σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ενώ για τον Ιούνιο είναι προγραμματισμένες και οι Ευρωεκλογές.

Όταν το BBC υπέβαλλε τις δικές του ερωτήσεις στο Gemini σχετικά με αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις η απάντηση κάθε φορά ήταν: ”Ακόμα μαθαίνω πώς να απαντώ σε αυτήν την ερώτηση. Στο μεταξύ, δοκιμάστε την Αναζήτηση Google”.

Ωστόσο, όταν τέθηκε μια σειρά ερωτήσεων σχετικά με την πολιτική σκηνή στην Ινδία το Gemini, έδωσε πιο λεπτομερείς απαντήσεις σχετικά με τα μεγάλα κόμματα της χώρας.

Οι εξελίξεις στη τεχνητή νοημοσύνη έχουν εγείρει ανησυχίες σχετικά με θέματα παραπληροφόρηση και ώθησαν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να κινηθούν προς την υιοθέτηση ρυθμιστικών κανόνων.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Ινδία ενημέρωσε τις εταιρείες τεχνολογίας ότι θα χρειάζονται έγκριση πριν κυκλοφορήσουν εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης που είναι «αναξιόπιστα» ή υπό δοκιμή.

Τον Φεβρουάριο, η Google ζήτησε συγγνώμη αφού η πρόσφατα λανσαρισμένη δυνατότητα παραγωγής εικόνων μέσω ΑΙ, δημιούργησε μια με τους ιδρυτές των ΗΠΑ στην οποία εμφανιζόταν ένας μαύρος άνδρας.

To Gemini παρήγαγε επίσης μια εικόνα με Γερμανούς στρατιώτες από τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζοντας λανθασμένα έναν μαύρο άνδρα και μια Ασιάτισσα.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή