Η Ινδία διαμαρτύρεται για αλλαγές ονομασιών από την Κίνα στα Ιμαλάια

Το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι απορρίπτει τις μετονομασίες.
Frank Jack Daniel via Reuters

Σε έντονη διαμαρτυρία σχετικά με τις μετονομασίες βουνών και ποταμών από την Κίνα στα Ιμαλάια, στο Αρουναχάλ Πραντές, προέβη το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.

Ο εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών, Αριντάμ Μπαγκτσί, είπε την Τρίτη πως το Νέο Δελχί απορρίπτει τις μετονομασίες, αντιδρώντας σε αναφορές στα ΜΜΕ πως η Κίνα άλλαξε τα ονόματα πολλών σημείων στο Αρουναχάλ Πραντές, το οποίο διεκδικεί και η Κίνα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κίνα κάνει τέτοια προσπάθεια» έγραψε ο Μπαγκτσί στο Twitter, προσθέτοντας ότι το Αρουναχάλ Πραντές είναι, ήταν και θα είναι κομμάτι της Ινδίας, και αυτό δεν θα αλλάξει με προσπάθειες για απόδοση ονομάτων.

Τα σχόλια αυτά λαμβάνουν χώρα ως απάντηση σε κινεζική ανακοίνωση για νέα επίσημα ονόματα σε γεωγραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής. Η Κίνα επιμένει πως το Αρουναχάλ Πραντές είναι κομμάτι του Θιβέτ, και το αποκαλεί Ζανγκνάν.

Μεταξύ των σημείων αυτών είναι δύο κατοικημένες περιοχές, πέντε κορυφές βουνών, δύο ποτάμια και δύο άλλες περιοχές, σύμφωνα με τη Global Times. Τα πρώτα έξι ονόματα είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το 2017 και ακολούθησαν άλλα 15 το 2021.

Εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ είπε ότι οι αλλαγές ονομάτων ήταν «εντελώς εντός της κυριαρχίας της Κίνας», προσθέτοντας ότι «το νότιο Θιβέτ είναι κινεζική επικράτεια».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Δημοφιλή