ΔΙΕΘΝΕΣ
21/10/2021 17:10 EEST | Updated 21/10/2021 17:11 EEST

Η Ινδία γιόρτασε τις ένα δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου

Περίπου το 700 εκατ. Ινδοί έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση ενώ περίπου το 20% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

via Associated Press
Ένας εργαζόμενος στον τομέα της υγείας εμβολιάζει έναν άνδρα δίπλα σε ένα πανό που ευχαριστεί τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου COVID-19 σε κυβερνητικό νοσοκομείο στο Νέο Δελχί, Ινδία, Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021. Η Ινδία χορήγησε 1 δισεκατομμύριο δόσεις COVID-19 -19 εμβόλιο, που αποτελεί ένα ορόσημο για τη χώρα της Νότιας Ασίας.

Η Ινδία γιόρτασε τη χορήγηση της δισεκατομμυριοστής δόσης εμβολίου για την COVID -19 την Πέμπτη. Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο ορόσημο για τη χώρα της Νότιας Ασίας, όπου η μετάλλαξη Δέλτα προκάλεσε μια συντριπτική αύξηση νωρίτερα φέτος. 

Περίπου οι μισοί σχεδόν από τους 1,4 δισεκατομμύρια Ινδούς έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, ενώ περίπου το 20% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με το Our World in Data. Mάλιστα, πολλές από αυτές τις δόσεις έγιναν μόλις τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς η εκστρατεία εμβολιασμού αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα στο πρώτο εξάμηνο του έτους με σοβαρές ελλείψεις στα διαθέσιμα εμβόλια. 

Ομως εν τέλει η εκστρατεία εμβολιασμού απέφερε καρπούς, και τα κρούσματα μειώθηκαν σημαντικά σε σχέση με τους καταστρεπτικούς μήνες στην αρχή του έτους, όπου η Ινδία κατέγραψε εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις την ημέρα, τα νοσοκομεία δέχονταν ασφυκτικές πιέσεις και τα κρεματόρια και τα νεκροταφεία κατακλύστηκαν. Ωστόσο οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η Ινδία πρέπει να επιταχύνει την παράδοση των δεύτερων δόσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει νέο ξέσπασμα της πανδημίας.

Η χώρα διεύρυνε το μεσοδιάστημα μεταξύ των δύο δόσεων από 12 σε 16 εβδομάδες για να χορηγήσει περισσότερες πρώτες δόσεις σε μια εποχή που η προσφορά ήταν περιορισμένη και οι μολύνσεις αυξάνονταν - μια τακτική που χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν χρησιμοποιήσει σε περιόδους κρίσης. Ωστόσο η τακτική αυτή δημιούργησε καθυστέρηση στην πλήρη ανοσοποίηση του πληθυσμού.

Η Ινδία χρησιμοποιεί εμβόλια που απαιτούν δύο δόσεις. Η επίσπευση της δεύτερης δόσης είναι ”μια σημαντική προτεραιότητα”, τόνισε ο Β.K.Πολ, επικεφαλής της ομάδας εμβολιασμού για την COVID-19 στην Ινδία. 

«Θα θέλαμε να δούμε τον αριθμό των ατόμων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι να ανεβαίνει. Η πλήρης κάλυψη είναι απολύτως κρίσιμη », πρόσθεσε ο Πολ.

Προς το παρόν, η χώρα φαίνεται να έχει αρκετά εμβόλια για να πετύχει αυτό τον στόχο - αν και τα αποθέματά της θα παρακολουθούνται στενά, καθώς είναι ένας σημαντικότερους προμηθευτές των εμβολίων παγκοσμίως.

Όταν η Ινδία έπαψε τις εξαγωγές τον Απρίλιο διότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στο εσωτερικό, αυτό είχε καταστροφικό αντίκτυπο στις φτωχότερες χώρες που βασίζονται ιδιαίτερα σε δόσεις από την Ινδία. Οι εξαγωγές ξανάρχισαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

via Associated Press
Οι υποστηρικτές του κυβερνώντος κόμματος της Ινδίας Bharatiya Janata (BJP) γιορτάζουν την χορήγηση 1 δισεκατομμύριο δόσεων εμβολίου COVID-19 στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας, Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021.

Η κυβέρνηση είναι πλέον αισιόδοξη ότι η αυξανόμενη προσφορά εμβολίων στην Ινδία θα είναι αρκετή για να καλύψει τόσο τις διεθνείς όσο και τις εγχώριες δεσμεύσεις της. Και οι δύο κύριοι προμηθευτές έχουν αυξήσει την παραγωγή, με το Ινστιτούτο Ορού της Ινδίας να παράγει πλέον περίπου 220 εκατομμύρια δόσεις το μήνα και την Bharat Biotech περίπου 30 εκατομμύρια. 

Την Πέμπτη, η Ινδία ανακοίνωσε περισσότερα από 18.400 νέα κρούσματα και 160 θανάτους, αριθμούς πολύ χαμηλότερους από τις χειρότερες μέρες του Μαΐου, όταν οι ημερήσιοι θάνατοι ξεπερνούσαν τους 4.000. Συνολικά, η χώρα έχει καταγράψει περίπου 34 εκατομμύρια μολύνσεις και περισσότερους από 450.000 θανάτους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. 

Η Ινδία γιόρτασε την συμπλήρωση 1 δισεκατομμυρίου δόσεων με φανφάρες την Πέμπτη. Η πρώτη χώρα που έφτασε σε αυτό το ορόσημο είναι Κίνα, η μοναδική πιο πολυπληθής χώρα στον κόσμο από την Ινδία. 

Αφίσες που διαφημίζουν το κατόρθωμα με φωτογραφίες του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αναρτήθηκαν σε όλο το Νέο Δελχί. Έξω από το σπίτι ενός τοπικού πολιτικού στην πρωτεύουσα, οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν καθώς μοιράστηκαν γλυκά. Κυκλοφόρησε ένα τραγούδι και μια ταινία για τον εορτασμό της στιγμής και η Ινδική σημαία ξεδιπλώθηκε στο ιστορικό Κόκκινο Φρούριο στο Νέο Δελχί.

Τους τελευταίους μήνες, η ζωή στην Ινδία επανήλθε στο φυσιολογικό. Οι αγορές σφύζουν από ζωή, οι ξένοι τουρίστες επιτρέπονται ξανά μετά από παύση 19 μηνών και η χώρα ετοιμάζεται να γιορτάσει το Diwali, το ινδουιστικό φεστιβάλ φώτων.

Ωστόσο ο Πολ προειδοποιεί κατά του εφησυχασμού: «Αν ο ιός γίνει διαφορετικός ή μεταλλαχθεί, αλλάζουν τα δεδομένα. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα».

Πηγή: Associated Press