Η Ιωάννα Παππά επιστρέφει στην «Αντιγόνη» - Πρεμιέρα στο Βεάκειο

Στον ρόλο του Κρέοντα ο Γιώργος Χρυσοστόμου.
Nikos Pandazaras

O Θέμης Μουμουλίδης ανεβάζει ξανά «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε νέα επεξεργασία -η παράσταση πρωτοπαίχτηκε σε περιοδεία το 2015- με την Ιωάννα Παππά και πάλι στον ρόλο της Αντιγόνης, τον Γιώργο Χρυσοστόμου στον ρόλο του Κρέοντα και συμπρωταγωνιστές τη Λουκία Μιχαλοπούλου, τον Μάνο Καρατζογιάννη (αμφότεροι από την πρώτη διανομή), τη Χριστίνα Χειλά-Φαμέλη και τον Δημήτρη Σαμόλη.

Η μετάφραση είναι της Παναγιώτας Πανταζή, το σκηνικό υπογράφει ο σκηνοθέτης, τα κοστούμια της Παναγιώτας Κοκκορού και η πρωτότυπη μουσική του Σταύρου Γασπαράτου.

Nikos Pandazaras

Η εξέγερση της Αντιγόνης

Η Θήβα, όπου βασίλευε η γενιά των Λαβδακιδών, βρίσκεται σε κατάσταση δεινής πολιτικής κρίσης. Οι δυο γιοι του τελευταίου βασιλιά, του Οιδίποδα, που χάθηκε χτυπημένος από τη βαριά κατάρα που κατατρύχει τους Λαβδακίδες, συγκρούονται για τη διαδοχή. Και, ενώ ο Ετεοκλής μένει να κυβερνά τη Θήβα, ο Πολυνείκης, εξόριστος, ξεσηκώνει στρατό από το Άργος για να επιτεθεί στην πόλη. Η επίθεση αποτυγχάνει, αλλά στη μάχη ο Ετεοκλής και ο Πολυνείκης αλληλοσκοτώνονται. Δεν απομένουν πλέον στη ζωή παρά οι δυο κόρες του Οιδίποδα, η Αντιγόνη και η Ισμήνη, τελευταίοι κρίκοι της αλυσίδας των Λαβδακιδών.

Η τραγωδία ξεκινά την αυγή μετά τη νίκη των Θηβαίων. Ο Κρέοντας, που έχει αναλάβει τώρα την εξουσία ως στενότερος συγγενής των γιων του Οιδίποδα, διατάζει να μείνει άταφος ο Πολυνείκης, ως προδότης της πατρίδας του, και ορίζει ποινή θανάτου εναντίον οποιουδήποτε παραβάτη της διαταγής του.

Η Αντιγόνη εξεγείρεται εναντίον της σκληρής προσταγής, που καταστρατηγεί τους άγραφους νόμους που προστατεύουν τους νεκρούς και προσβάλλει το ιερό αίσθημα της αδελφικής αγάπης, και αψηφώντας τον κίνδυνο επιχειρεί να θάψει τον αδελφό της. Αυτός ο αγώνας ανάμεσα στην Αντιγόνη και τον Κρέοντα για το νεκρό σώμα του Πολυνείκη, συμπυκνώνει όλες τις εγγενείς στην ανθρώπινη κατάσταση συγκρούσεις (αρσενικού & θηλυκού, παλαιού & νέου, ιδιωτικού & κοινωνικού, δίκαιου & νόμιμου, ύπαρξης & θνητότητας, ανθρώπινου & θείου).

Nikos Pandazaras

Η Αντιγόνη συλλαμβάνεται και καταδικάζεται από τον Κρέοντα σε θάνατο. Ωστόσο, από τη στιγμή που ξεστομίζει τη θανατική της καταδίκη, ο Κρέων βαδίζει ήδη στον δρόμο που οδηγεί προς την καταστροφή του.

Η πρώτη παράσταση θα δοθεί στις 15 Ιουλίου στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, στις 19 Ιουλίου η Αντιγόνη παρουσιάζεται στο Κηποθέατρο Παπάγου και θα ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Info

Ώρα έναρξης: 21:30 (στο Κηποθέατρο Παπάγου 21:00)

Τιμές εισιτηρίων: 17 | 14 φοιτητές, άνεργοι, ΑμεΑ, 65+

Προπώληση: viva.gr