Η Ιρανή σκακίστρια που αγωνίστηκε σε διεθνές τουρνουά χωρίς χιτζάμπ «μετακομίζει στην Ισπανία»

Η Σάρα Καντέμ και η οικογένεια της σχεδιάζουν να ζήσουν σε μια άγνωστη ισπανική πόλη, σύμφωνα με δημοσιεύματα.
Pavel Mikheyev via Reuters

Μία από τις κορυφαίες σκακίστριες του Ιράν φέρεται να σχεδιάζει να εγκατασταθεί μόνιμα στην Ισπανία αφότου κυκλοφόρησαν φωτογραφίες της να συμμετέχει σε ένα διεθνές τουρνουά χωρίς χιτζάμπ.

Η Σάρα Καντέμ, 804η στην παγκόσμια κατάταξη και 10η στην πατρίδα της, δεν σχεδίαζε να επιστρέψει στο Ιράν μετά το τουρνουά καθώς φοβάται για αντίποινα, δήλωσαν δύο πηγές στην ισπανική εφημερίδα El País.

Αντίθετα, η Kαντέμ και ο σύζυγός της, ο σκηνοθέτης Αρντεσίρ Αχμάντι και το μικρό τους παιδί θα μετακομίσουν σε μια, ανώνυμη, ισπανική πόλη.

Παραμένει ασαφές εάν η οικογένεια είχε ήδη λάβει άδεια διαμονής –η Pais σημειώνει ότι έχει ένα διαμέρισμα στη χώρα– ή αν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο. H Kαντέμ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο από τον Guardian.

Η αναφορά έρχεται αφού η Ιρανή σκακίστρια έγινε πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο καθώς αγωνίστηκε για δεύτερη μέρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σκακιού “Fide Rapid και Blitz” στο Αλμάτι του Καζακστάν, χωρίς μαντίλα.

Η 25χρονη παίκτρια έγινε η τελευταία σε μια σειρά από αθλήτριες που φαινομενικά αψηφούν τον αυστηρό κώδικα ενδυμασίας του Ιράν για τις γυναίκες από τότε που ξέσπασαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τον Σεπτέμβριο.

Οι πανεθνικές διαδηλώσεις έχουν κατακλύσει το Ιράν και συνεχίζονται για περισσότερες από 100 ημέρες αφού μια Ιρανοκουρδίσα, η Mάχσα Aμινί, πέθανε υπό την κράτηση της αστυνομίας ηθικής, αφού συνελήφθη επειδή δεν συμμορφώθηκε με τους νόμους της χώρας για το χιτζάμπ.

Οι ιρανικές αρχές έχουν προβεί σε άγρια καταστολή, με τουλάχιστον 100 από τους συλληφθέντες να αντιμετωπίζουν κατηγορίες που τιμωρούνται με θάνατο, σύμφωνα με την οργάνωση Iran Human Rights με έδρα το Όσλο. Σχεδόν 500 διαδηλωτές πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν, ανέφερε η οργάνωση αυτή την εβδομάδα, ενώ ο ΟΗΕ ανέφερε τον Νοέμβριο ότι τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί.

Πηγή: Guardian

Δημοφιλή