Ιράν: Ποδοσφαιριστής κινδυνεύει με εκτέλεση για «ταραχές κατά των αρχών»

Αγωνία για την τύχη του νεαρού αθλητή, «σοκαρισμένη και αηδιασμένη» η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών.

Η παγκόσμια ένωση ποδοσφαιριστών, FIFPRO, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένη και αηδιασμένη» από τις αναφορές ότι ο Ιρανός ποδοσφαιριστής Αμίρ Νασρ-Αζαντάνι αντιμετωπίζει την πιθανότητα εκτέλεσης «μετά από εκστρατεία για τα δικαιώματα των γυναικών και την ελευθερία στη χώρα του».

«Είμαστε αλληλέγγυοι με τον Αμίρ και ζητάμε την άμεση άρση της τιμωρίας του», ανέφερε η FIFPRO σε δήλωση που αναρτήθηκε στο Twitter τη Δευτέρα.

Ο νεαρός αθλητής κατηγορείται ότι ήταν μέλος μιας «ένοπλης ομάδας» που ενεπλάκη στο θάνατο τριών αξιωματικών ασφαλείας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στην πόλη Ισφαχάν στο κεντρικό Ιράν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της δικαιοσύνης της πόλης. Στην έκθεση του λέει ότι ο Νασρ-Αζαντάνι είχε κατηγορηθεί για ταραχές κατά των αρχών. Βρίσκεται υπό κράτηση από τις 27 Νοεμβρίου, αλλά δεν έχει εκδοθεί ακόμη ποινή για τον κατηγορούμενο.

Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής έχει αγωνιστεί στις ιρανικές επαγγελματικές ομάδες Ραχ-Αχάν, Τράκτορ και Γκολ Ρεϊχάν.

Σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα του Ιράν, η ποινή του θα μπορούσε να επιφέρει τη θανατική ποινή εάν αποδειχθεί ότι ο κατηγορούμενος είχε χρησιμοποιήσει πυροβόλο όπλο, διαφορετικά μπορεί να καταδικαστεί σε φυλάκιση. Δεν είναι σαφές πότε έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η δίκη του.

Το Ιράν εκτέλεσε ένα δεύτερο άτομο που φέρεται να συμμετείχε στο εθνικό κίνημα διαμαρτυρίας, αφού καταδικάστηκε για θανάσιμο τραυματιστμό με μαχαίρι δύο αξιωματούχων ασφαλείας τον περασμένο μήνα. Είχε προηγηθεί η εκτέλεση ενός άλλου άνδρα την περασμένη Πέμπτη - η πρώτη από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μαίνονται στο Ιράν από τον Σεπτέμβριο. Πυροδοτήθηκαν αρχικά από την υπόθεση της 22χρονης Μάχσα Αμινί, η οποία πέθανε αφού συνελήφθη από την διαβόητη αστυνομία ηθών, επειδή φέρεται να μην φορούσε σωστά το χιτζάμπ της.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή