Η Ισπανία ζητά από το ευρωκοινοβούλιο να επιτραπεί η χρήση της καταλανικής γλώσσας

Εάν επιτραπεί η χρήση της καταλανικής στην αίθουσα, θα είναι η πρώτη φορά για μια τοπική γλώσσα ευρωπαϊκής χώρας.
Ένας διαδηλωτής κρατά μια σημαία της Καταλονίας έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, Τρίτη 2 Ιουνίου 2019.
Ένας διαδηλωτής κρατά μια σημαία της Καταλονίας έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο, στην ανατολική Γαλλία, Τρίτη 2 Ιουνίου 2019.
via Associated Press

Η ισπανική κυβέρνηση γνωστοποίησε την Τετάρτη ότι θα ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση της καταλανικής γλώσσας στην αίθουσα. Εάν το αίτημα της γίνει αποδεκτό, τότε θα είναι η πρώτη φορά που θα επιτραπεί η χρήση μιας τοπικής γλώσσας ευρωπαϊκής χώρας.

Η Μαδρίτη θα παρουσιάσει στην ευρωβουλή στις Βρυξέλλες μια «τεχνικά και οικονομικά βιώσιμη» πρόταση και θα εργαστεί για να συγκεντρώσει την πλειοψηφία μεταξύ των ευρωβουλευτών για να υποστηρίξει την αλλαγή, με στόχο να εγκριθεί πριν από το τέλος του έτους, από τις περιφερειακές και κεντρικές κυβερνήσεις της Καταλονίας, ανέφερε η κυβέρνηση της Ισπανίας σε ανακοίνωσή της.

Η Ισπανία προτίθεται δε να επεκτείνει το αίτημα της ώστε να επιτραπεί στο ευρωκοινοβούλιο η χρήση άλλων δύο επίσημων περιφερειακών γλώσσων της, της βασκικής και τη γαλικιανής, εφόσον το ζητήσουν οι περιφερειακές της κυβερνήσεις.

Προκειμένου μια γλώσσα να ανακηρυχθεί επίσημη, είναι απαραίτητο η κυβέρνηση ενός κράτους μέλους της ΕΕ να το ζητήσει ρητά και να λάβει ομόφωνη έγκριση από το Συμβούλιο της ΕΕ, δήλωσε εκπρόσωπος του κοινοβουλίου.

Τα καταλανικά ομιλούνται ευρέως στην Καταλονία, μαζί με τα ισπανικά (καστεγιάνικα), και χρησιμοποιούνται επίσης με ορισμένες παραλλαγές σε δύο κοντινές περιοχές. Η χρήση τους απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του στρατηγού Φρανθίσκο Φράνκο στην Ισπανία από το 1939 έως το1975.

Η αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας προσπαθεί να προστατεύσει και να προωθήσει τη χρήση της καταλανικής γλώσσας μετά από πολλές πρόσφατες νομικές μάχες στα δικαστήρια με πολίτες και ομάδες που επιδιώκουν να περιορίσουν τη χρήση της στα δημόσια σχολεία.

Το σχέδιο προσέγγισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για άδεια χρήσης της ανακοινώθηκε μετά από συνομιλίες της ισπανικής αριστερής κυβέρνησης συνασπισμού, η οποία έχει υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση προς τους αυτονομιστές από τους συντηρητικούς προκάτοχούς της.

Επί του παρόντος, χρησιμοποιούνται 24 γλώσσες επίσημα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τα καταλανικά εθνικιστικά κόμματα έχουν από καιρό πιέσει για τη χρήση της γλώσσας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Υποστηρίζουν ότι η βορειοανατολική ισπανική περιοχή έχει μεγαλύτερο πληθυσμό -πάνω από επτά εκατομμύρια ανθρώπους- από ορισμένες χώρες της ΕΕ όπως η Δανία, η Κροατία και η Σλοβενία, των οποίων οι εθνικές γλώσσες χρησιμοποιούνται στο κοινοβούλιο του μπλοκ.

Η Ισπανία θα επιδιώξει επίσης να επεκτείνει τη χρήση των καταλανικών στην αίθουσα της εθνικής Γερουσίας της, δήλωσε ο υπουργός της ισπανικής προεδρίας Φέλιξ Μπολάνος σε ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης μετά την ανακοίνωση.