Η κατάσταση στο μέτωπο της βορειοανατολικής Συρίας: Συριακός στρατός και Κούρδοι κατά των ανταρτών που στηρίζει η Τουρκία

Οι συριακές δυνάμεις έχουν εισέλθει στη Μανμπίτζ.
|
ASSOCIATED PRESS

Σκληρές μάχες γίνονται είναι σε εξέλιξη ανάμεσα στον συριακό κυβερνητικό στρατό και τις συριακές κουρδικές δυνάμεις, από τη μια πλευρά, και από την άλλη πλευρά τους Σύριους αντάρτες που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας και μετέχουν στην εισβολή της στο βόρειο τμήμα της Συρίας, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Από την έναρξη της τουρκικής επίθεσης, ο τουρκικός στρατός και οι Σύριοι αντάρτες που πολεμούν στο πλευρό του έχουν ήδη καταλάβει μια λωρίδα εδάφους στην μεθόριο σε μήκος περίπου 120 χιλιομέτρων.

Οι μάχες γίνονται κοντά στον στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο M4, σε τομείς που χωρίζουν τα εδάφη, που εξακολουθούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους οι κουρδικές δυνάμεις, από τις ζώνες που κατέλαβαν πρόσφατα οι Σύριοι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία.

Οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), πολεμούν «μαζί», σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στο AFP ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντελραχμάν.

Οι μάχες μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων και των Σύρων ανταρτών που είναι σύμμαχοι της Τουρκίας επικεντρώνονται κυρίως στη μεθόριο, στα περίχωρα της πόλης Ρας αλ Άιν, πρόσθεσε το Παρατηρητήριο. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η πόλη αυτή, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Κούρδων, αποτέλεσε στόχο επιδρομών της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας και του πυροβολικού, σύμφωνα με την μη κυβερνητική αυτή οργάνωση.

Το βράδυ δύο στρατιώτες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σκοτώθηκαν στα περίχωρα της Άιν Ίσα από πυρά πυροβολικού των Σύρων, σύμφωνα και πάλι με το Παρατηρητήριο, ενώ νωρίτερα την ίδια ημέρα ένας στρατιώτης του συριακού κυβερνητικού στρατού είχε σκοτωθεί από πυρά κοντά στην πόλη Μάνμπιτζ.

Το Παρατηρητήριο είχε ανακοινώσει την Τρίτη το βράδυ ότι από τους βομβαρδισμούς τραυματίστηκαν αρκετοί Σύριοι στρατιώτες. Από τις συγκρούσεις σκοτώθηκαν εννέα μαχητές των SDF καθώς και 21 Σύριοι αντάρτες υποστηριζόμενοι από την Άγκυρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης εισήλθαν την Τρίτη στη στρατηγικής σημασίας πόλη της Μανμπίτζ, εντός της περιοχής όπου η Τουρκία επιθυμεί να δημιουργήσει την «ασφαλή ζώνη» της. Στο μεταξύ, τουρκικά στρατεύματα και αντάρτες σύμμαχοί της συγκεντρώνονται επίσης κοντά στη Μανμπίτζ, όπου τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκονταν αμερικανικές δυνάμεις, που πραγματοποιούσαν περιπολίες- οι οποίες ωστόσο αποσύρθηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Δημοσιογράφοι του Reuters συνόδεψαν δυνάμεις της συριακής κυβέρνησης που εισήλθα στο κέντρο της πόλης, με ρωσικές και συριακές σημαίες να υψώνονται σε κτίριο στα περίχωρα και και σε κονβόι στρατιωτικών οχημάτων. Το ρωσικό πρακτορείο Interfax, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας της χώρας, μετέδωσε αργότερα πως συριακές δυνάμεις έθεσαν υπό τον έλεγχό τους μια περιοχή άνω των 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων γύρω από τη Μανμπίτζ, περιλαμβανομένου του στρατιωτικού αεροδρομίου Τάμπκα.

Την Τρίτη η Ρωσία, βασικός σύμμαχος του Σύριου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ανέφερε πως δυνάμεις της πραγματοποιούν περιπολίες κατά μήκος της «γραμμής επαφής» μεταξύ συριακών και τουρκικών δυνάμεων. Η Μόσχα έχει χαρακτηρίσει την τουρκική εισβολή ως «απαράδεκτη», και την Τρίτη ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του, Βλάντιμιρ Πούτιν, συζήτησαν το θέμα σε τηλεφωνική επικοινωνία. Προς το παρόν, συριακές δυνάμεις δεν έχουν αναπτυχθεί μεταξύ του Τελ Αμπιάντ και του Ρας αλ Αΐν, όπου η Τουρκία έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της.

To τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως συνολικά 637 «τρομοκράτες» των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG έχουν «εξουδετερωθεί» από τότε που άρχισε η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης». Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν «επίδειξη ισχύος» γύρω από την πόλη του Κομπάνι όταν υποστηριζόμενοι από την Τουρκία αντάρτες πλησίασαν τις αμερικανικές δυνάμεις. Οι υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους μαχητές διασκορπίστηκαν αμέσως μετά, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος.

(με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, Daily Sabah)