Η κλιματική κρίση καταστρέφει αξεπέραστης αξίας αρχαία μνημεία του πολιτισμού της Κίνας

Ναοί και μοναστήρια ακόμη και 1000 ετών, αξεπέραστης τέχνης τοιχογραφίες από τον 4ο αιώνα, μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco "χάνονται" λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων.
Reuters
Reuters
Reuters

Αρχαίες βουδιστικές τοιχογραφίες στη βορειοδυτική Κίνα είναι υπό «άμεση απειλή» ως αποτέλεσμα των πρωτοφανών έντασης και διάρκειας βροχοπτώσεων που προκαλούνται από την κλιματική κρίση, όπως επισημαίνουν επιστήμονες.

Οι ακραίες βροχοπτώσεις στο Ντουνχουάνγκ και Ζιάνγκιε στην επαρχία Γκανσού της Κίνας έθεσαν σε κίνδυνο μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τα μοναστήρια των σπηλαίων που χρονολογούνται από τον 4ο αιώνα να έχουν ήδη υποστεί ζημιές, σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Οι διαρροές όμβριων υδάτων και η αυξανόμενη υγρασία έχουν καταστρέψει τις αρχαίες τοιχογραφίες των σπηλαίων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στις περίφημες σπηλιές του Μογκάο ενώ ορισμένες σπηλιές έχουν καταρρεύσει.

Καταγράφονται «μεγάλη αύξηση του επιπέδου υγρασίας, ξαφνικές πλημμύρες και κατολισθήσεις», λέει ο Λι Ζάο, ανώτερος ερευνητής στο γραφείο της Greenpeace στην Ανατολική Ασία στο Πεκίνο.

Όπως τονίζει η οργάνωση, ο όγκος βροχής έχει αυξηθεί στο Γκανσου από το 2000 ενώ ο αριθμός των βροχερών ημερών έχει μειωθεί, πράγμα που σημαίνει ότι οι μεμονωμένες περίοδοι βροχοπτώσεων έχουν έχουν γίνει πιο έντονες.

Οι θερμοκρασίες στην επαρχία έχουν επίσης αυξηθεί ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Η Κίνα διεξάγει έρευνα για τις απειλές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων σε βάρος μνημείων πολιτιστικής και μάλιστα σε εθνικό επίπεδο, αλλά ο Λι προειδοποίησε ότι ορισμένοι από τους θησαυρούς της χώρας θα μπορούσαν να έχουν ήδη χαθεί μέχρι να ολοκληρωθεί.

«Οι τοποθεσίες που εξετάσαμε περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο καλά χρηματοδοτούμενα, με το καλύτερο προσωπικό μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς στην Κίνα...Υπάρχουν εκατοντάδες λιγότερο χρηματοδοτούμενα, σε άλλες τοποθεσίες σε όλη την Κίνα που αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους».

Η περιοχή Γκανσού δεν είναι η μόνη περιοχή που κινδυνεύει.

Τα υψηλότερα επίπεδα βροχοπτώσεων στη συνήθως άνυδρη βόρεια επαρχία Σανξί έχουν επίσης επηρεάσει αρχαία κτίρια, μερικά από τα οποία είναι ηλικίας άνω των 1.000 ετών, λέει το Friends of Nature, μια περιβαλλοντική ομάδα του Πεκίνου.

Ο ναός Τζινσί και τα σπήλαια Tιανλονγκσαν, δύο μνημεία εθνικής κληρονομιάς στο Σανξί, έχουν καταρρεύσει και οι παλιοί πύργοι και τα τείχη στην επαρχία έχουν υποστεί ζημιές λόγω της ασυνήθιστα δυνατής βροχόπτωσης.

Δημοφιλή