Η κόντρα Ιταλίας - Γερμανίας για τις ΜΚΟ «παγώνει» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Στη Μάλτα μεταφέρεται η συζήτηση με Γαλλία - Ιταλία να πρωτοστατούν. Ελληνική έμφαση στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και στην πάταξη των διακινητών
via Associated Press

Οι υψηλές προσδοκίες στο χθεσινό συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων στις Βρυξέλλες για την επίτευξη συμβιβασμού ανάμεσα στα κράτη-μέλη σε ό,τι αφορά τον κανονισμό για τη διαχείριση κρίσεων, τον τελευταίο και πιο κρίσιμο κανονισμό που θα οδηγήσει στην ολοκλήρωση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, διαψεύσθηκαν. Ο λόγος ήταν διαφωνία μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας με την πρώτη να αντιδρά στο ρόλο που επιθυμεί το Βερολίνο να έχουν οι ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην έρευνα και διάσωση στη Μεσόγειο.

Επρόκειτο για μια έκπληξη της τελευταίας στιγμής καθώς όλοι πίστευαν ότι μια συμφωνία ήταν εφικτή έπειτα από την αλλαγή στάσης του Βερολίνου. Υπενθυμίζεται ότι ο Γερμανός Καγκελάριος υπό την πίεση του Πρασίνων, μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού, στο τελευταίο Συμβούλιο της 26ης Ιουλίου είχε μπλοκάρει τη συμφωνία. Οι Πράσινοι βάσιζαν τις αντιρρήσεις τους στη λογική ότι το συγκεκριμένο νομοθετικό κείμενο μπορεί να παραβιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών.

Ο κανονισμός για τη διαχείριση κρίσεων μεταξύ άλλων δίνει μεγαλύτερα περιθώρια κινήσεων στις χώρες υποδοχής σε περίπτωση μεγάλου αριθμού αφίξεων ή εργαλειοποίησης της μετανάστευσης από τρίτες χώρες. Επιπλέον ορίζει κατώτατα όρια για την έναρξη των διαδικασιών έκτακτης ανάγκης. Βάσει αυτών οι αρμόδιες υπηρεσίες των κρατών μελών θα μπορούν να έχουν τους αιτούντες άσυλο υπό περιορισμό στα κέντρα κράτησης έως και 40 εβδομάδες μέχρι να επεξεργαστούν τις υποθέσεις τους.

Ωστόσο ο Σολτς υπαναχώρησε βλέποντας το ακροδεξιό κόμμα AfD να σαρώνει στις δημοσκοπήσεις σε όλη τη χώρα και αυτό την ώρα που πλησιάζουν εκλογές σε αρκετές γερμανικές περιφέρειες.

Ιταλική φουρτούνα

Ωστόσο η απόφαση του Σολτς να συναινέσει στον τελευταίο κανονισμό έπρεπε να έχει και κάποιο «αντίδωρο» προς τους Πράσινους και αυτό ήταν η απόφαση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να στηρίξει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με τη διάσωση στη θάλασσα. Ο συμβιβασμός αυτός έγινε δεκτός από το Συμβούλιο και την ισπανική προεδρία. Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ ακολουθώντας τις οδηγίες του Σολτς, δήλωσε ότι το Βερολίνο ”αποδέχεται την ισπανική συμβιβαστική πρόταση”. Όμως η ιταλική αντίδραση ήταν έντονη και βασίστηκε στη λογική πως αυτό μπορεί να λειτουργήσει ως «μαγνήτης» για την προσέλκυση περισσότερων μεταναστών.

«Κύριο μέλημα της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μην εργαλειοποιηθεί το έργο των ΜΚΟ από τους μετανάστες»,δήλωνε νωρίτερα και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι κατά τη συνάντηση που είχε με την ομόλογό του Αναλένα Μπέρμποκ στο Βερολίνο.

Μάλιστα ο Ταγιάνι κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την ομόλογό του στο Βερολίνο εξέφρασε την έκπληξή του διότι όπως είπε την την ώρα που διεξαγόταν το Συμβούλιο στις Βρυξέλλες παράλληλα στη Μεσόγειο και σε περιοχές ευθύνης της Ιταλίας έπλεαν επτά πλοία που ανήκαν σε ΜΚΟ και τα οποία έφεραν γερμανική σημαία. Ο Ταγιάνι εξέφρασε τον προβληματισμό μου για το γεγονός αυτό και διερωτήθηκε εάν υπάρχει κάποια πολιτική ή προεκλογική σκοπιμότητα πίσω από αυτό το περιστατικό.

Σε αναμονή

Το συμβούλιο εσωτερικών υποθέσεων μπορεί να έληξε χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία αλλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αφέθηκε να εννοηθεί ότι υπάρχει περιθώριο ολοκλήρωσης του συμφώνου για τη μετανάστευση, ενώ δεν έγινε καμία αναφορά στο παρασκήνιο της σύγκρουσης και στις πρωταγωνίστριες χώρες. Η αρμόδια Επίτροπος για την μετανάστευση Ιλβα Γιόχανσον έκανε λόγο «για μικρά πολιτικά εμπόδια» και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η τελική απόφαση να ληφθεί ίσως και εντός των επόμενων ημερών κατά της διάρκεια της Coreper, δηλαδή της συνεδρίασης των μόνιμων αντιπροσώπων της Ε.Ε.

Προς επικύρωση αυτής της πεποίθησης και οι δηλώσεις του Ταγιάνι που ακολούθησαν ο οποίος είπε πως «Η Ιταλία δεν είπε όχι, απλώς ζήτησε χρόνο να μελετήσει το κείμενο και να εξεταστεί το περιεχόμενο αυτής της πρόταση από νομική σκοπιά».

Ιταλο - Γαλλική συμμαχία για το μεταναστευτικό στη Μάλτα

Και ενώ η Ιταλία βρίσκεται σε μια διαρκή κόντρα με το Βερολίνο και εξαιτίας της άρνησης του τελευταίου να δεχθεί μετανάστες από την Λαμπεντούζα, η Μελόνι φαίνεται ότι τερματίζει την κόντρα με την Γαλλία και το μεταναστευτικό τους φέρνει πιο κοντά.

Αυτό αναμένεται να φανεί σήμερα στη Σύνοδο των ευρωπαϊκών χωρών του Νότου (MED9) που πραγματοποιείται στη Βαλέτα της Μάλτας.

Από τα βασικά θέματα της συνόδου θα είναι το μεταναστευτικό, η φύλαξη των συνόρων και η στήριξη των χωρών πρώτης γραμμής, αλλά και η εξωτερική του διάσταση που αφορά τον συντονισμό και τη συνεργασία με τις τρίτες χώρες.

Εκεί, σύμφωνα με διεθνή μέσα, η Γαλλία και η Ιταλία πρόκειται να παρουσιάσουν ένα κοινό έγγραφο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στη Μεσόγειο. Με τη Μελόνι να ζητά κοινή στρατηγική για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Η Γαλλία επίσης έχει κάθε λόγο να θέλει να πρωτοστατήσει στο μεγάλο πρόβλημα του μεταναστευτικού δεδομένης της αστάθειας στο Σάχελ της Αφρικής, όπου πραξικοπήματα κλονίζουν την περιοχή, αλλά και έπειτα από την αποχώρηση των γαλλικών δυνάμεων από τον Νίγηρα.

Στη Σύνοδο της Μάλτας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει εκ νέου την ανάγκη να στηριχτούν οι χώρες πρώτης γραμμής, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία κατά την οποία αυξάνονται οι ροές. Έμφαση θα δοθεί και στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στη συνεργασία με τρίτες χώρες για τις επιστροφές, στην πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών ώστε να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις.

Δημοφιλή