Η κρατικοποίηση της Uniper από τη Γερμανία προκαλεί πολιτικούς τριγμούς στη Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper γεγονός που έχει προκαλέσει διπλωματική ένταση μεταξύ των 2 χωρών
Wolfgang Rattay via Reuters

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η συμφωνία της γερμανικής κυβέρνησης με την Φινλανδική Fortum Oyi, κύριου μετόχου της Uniper, για την εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου της εταιρείας φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια να διασωθεί από την χρεοκοπία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να αγοράσει το μερίδιο που κατέχει η Fortum σε σχετικά χαμηλή τιμή και στη συνέχεια, να παρέχει πακέτο διάσωσης 20 δισ. ευρώ προς την εταιρεία, για να αντιμετωπίσει τις απώλειες από την μερική λειτουργία του Nord Stream 1.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου και η κίνηση της Μόσχας να μειώσει τις προμήθειες στην Ευρώπη, έχουν οδηγήσει ήδη την γερμανική κυβέρνηση να παράσχει κρατικό πακέτο διάσωσης στην Uniper, παρόμοιο με εκείνο της Lufthansa στην περίοδο του κορονοιού.

Καθώς ο κύριος αγωγός της Ρωσίας προς τη Γερμανία, ο Nord Stream έχει αποκοπεί, η Uniper πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές προμήθειες, καταγράφοντας ήδη απώλειες 100 εκατομμυρίων ευρώ την ημέρα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλό της.

Η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται παράλληλα, σε συζητήσεις για την εξαγορά τουλάχιστον άλλων δύο εταιρειών ενέργειας.

Οι συζητήσεις για την την εξαγορά της Uniper ωστόσο, εγκυμονούν πολιτικούς και διπλαματικούς κινδύνους καθώς εμπλέκεται και η φινλανδική κυβέρνηση, η οποία είναι ο πλειοψηφικός ιδιοκτήτης της Fortum, οπότε και ο μεγαλύτερος μέτοχος της Uniper.

Η κυβέρνηση της Φινλανδίας δέχεται έντονες κριτικές από τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τον χειρισμό της διάσωση της Uniper.

Σήμερα κατατέθηκαν στο κοινοβούλιο της χώρας δύο προτάσεις δυσπιστίας, με την αντιπολίτευση να επικρίνει το υπουργικό συμβούλιο για αποτυχημένες διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και σπατάλη χρημάτων των φορολογουμένων.