Οι «ειδήσεις τσέπης» της ημέρας: Η Σουηδία στο χορό των επιτοκίων και η αγορά των crypto

Η αύξηση των επιτοκίων στην Σκανδιναβική χώρα ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 1992 όπως άλλωστε και ο πληθωρισμός που ξεπερνά το 8%
sorbetto via Getty Images

«Οι ειδήσεις τσέπης είναι μία φρέσκια ματιά στα οικονομικά νέα της ημέρας που αγγίζουν τη ζωή μας».

Η Σουηδία αυξάνει τα επιτόκια μετά από 30 χρόνια

Ο υψηλός πληθωρισμός που εξαπλώνεται σαν ασθένεια και επηρεάζει πλέον και τις πιο ισχυρές οικονομίες, πλήττει και την Σουηδία.

Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμό στη Σκανδιναβική χώρα κατέγραψε αύξηση μετά από 30 χρόνια από 2% στο 8,5%, αναγκάζοντας την Κεντρική Τράπεζα της Στοκχόλμης να αυξήσει αιφνιδιαστικά τα επιτόκια κατά μία ποσοστιαία μονάδα στο 1,75%.

Σύμφωνα με το Reuters, η αύξηση των επιτοκίων ήταν η μεγαλύτερη από τον Νοέμβριο του 1992, όταν η κεντρική τράπεζα ανέβασε το βασικό της επιτόκιο κατά μια πλήρη ποσοστιαία μονάδα.

«Ο πληθωρισμός έχει γίνει υψηλότερος από ό,τι στην προηγούμενη πρόβλεψη της κεντρικής τράπεζας τον Ιούνιο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του έτους», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η σουηδική τράπεζα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κορώνα υποχώρησε έναντι του δολαρίου κατά 0,4% στα 10,8118 ανά δολάριο.

Αρνητική είναι η εικόνα και για την ανάπτυξη της οικονομίας, η οποία προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% το 2023, με την κεντρική τράπεζα της Σουηδίας να μειώνει όλες τις προβλέψεις της για ανάπτυξη.

«Θα ήταν ακόμη πιο οδυνηρό για τη σουηδική οικονομία εάν ο πληθωρισμός παρέμενε στα σημερινά υψηλά επίπεδα», δήλωσαν αξιωματούχοι οι οποίοι εξέφρασαν την εκτίμηση οτι τα επιτόκια θα αυξηθούν περαιτέρω.

Την ίδια στιγμή, οι κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας, της Ελβετίας και της Νορβηγίας αναμένουν νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 75 μονάδες βάσης γεγονός που θα επιρεάσει κι αυτές.

Το Ethereum «χτυπήθηκε» από το Merge

Μια άλλη αγορά, αυτή των κρυπτονομισμάτων, υποφέρει εξίσου το τελευταίο διάστημα μετά και την χθεσινή «βουτιά χωρίς τέλος» του Ether κατά 6,2% στα 1.300 δολάρια και του Bitcoin κατά 6,7% στα 18.500 δολάρια.

Σήμερα, οι τιμές των κρυπτονομισμάτων ανακάμπτουν δειλά με το Bitcoin να είναι ήδη στα 19.594 δολάρια και το Ethereum στα 1,433 δολάρια

«Όπως φάνηκε, η αναβάθμιση του Ethereum (γνωστή ως Merge), που είχε ως στόχο μεταξύ άλλων να μειωθεί η χρήση ενέργειας και το οποίο κυκλοφόρησε τελικά στις 15 Σεπτεμβρίου, δεν λειτούργησε ευεργετικά για την αγορά κρυπτονομισμάτων εν μέσω ενός ισχυρά πληθωριστικού περιβάλλοντος» ανέφερε ο Αντονι Τρέντσεφ, της Nexo.

Σύμφωνα με το Reuters, παρόλο που η αρχική πρόβλεψη ήταν για άλμα του Ether κατά περίπου 85% μετά την ύφεση του Ιουνίου, έκτοτε έχει βυθιστεί κατά 19% μαζί με το bitcoin.

Μάλιστα, από τις 15 Σεπτεμβρίου, την ημερομηνία που ολοκληρώθηκε η συγχώνευση, μέχρι σήμερα έχει χάσει το 15% της αξίας του ενώ το Bitcoin το 3% την ίδια περίοδο.

Πριν από την αναβάθμιση του δικτύου, η τιμή του Ether είχε σχεδόν διπλασιάστηκε από τα χαμηλά του Ιουνίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα κέρδη του bitcoin.

Η επόμενη σημαντική αναβάθμιση για το Ethereum είναι η «Σαγκάη», η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο εξάμηνο, και στοχεύει στη μείωση του υψηλού κόστους συναλλαγών του.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται τον πάροχο δεδομένων Glassnode, περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια δολάρια καταθέσεων σε ethernet είναι προς το παρόν εγκλωβισμένα στην Ασία.

Δημοφιλή