22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
25/06/2020 11:46 EEST

NASA: Νέο όνομα στα κεντρικά γραφεία προς τιμήν της πρώτης αφροαμερικανής μηχανολόγου που εργάστηκε στην υπηρεσία

Αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το βιβλίο «Hidden Figures», που αργότερα γυρίστηκε και ταινία με τον τίτλο «Αφανείς Ηρωίδες».

Donaldson Collection via Getty Images

Η NASA ανακοίνωσε πως τα κεντρικά της γραφεία, στην Ουάσινγκτον θα πάρουν το όνομα Μαίρη Τζάκσον, προς τιμήν της πρώτης αφροαμερικανής γυναίκας μηχανολόγου που εργάστηκε στην Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος, των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Η Μαίρη Τζάκσον ήταν μέλος μιας πολύ σημαντικής ομάδας γυναικών που βοήθησαν τη NASA να στείλει Αμερικάνους αστροναύτες στο διάστημα», δήλωσε ο διευθυντής της Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζιμ Μπράιντενσταϊν, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε την Τετάρτη, 24 Ιουνίου.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, «Η Μαίρη ποτέ δεν αποδέχτηκε την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ιδιαίτερα όσον αφορά κοινωνικά ή πολιτικά ζητήματα. Συνέβαλε στο να ανοίξουν νέοι δρόμοι και να δοθούν ευκαιρίες σε αφροαμερικανούς και γυναίκες στον χώρο της μηχανολογίας και της τεχνολογίας».

Η νέα ονομασία των κεντρικών γραφείων έρχεται εν μέσω εκκλήσεων για ισότητα μετά το θάνατο του αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, από την αστυνομία της Μινεάπολης στα τέλη Μαΐου. Ο θάνατός του, μαζί με αυτόν της Μπριόνα Τέιλορ, στο Λούισβιλ του Κεντάκι, πυροδότησε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο για δικαιοσύνη και τερματισμό της αστυνομικής βίας.

Η Μαίρη Τζάκσον ξεκίνησε την καριέρα της στη NASA, στο ερευνητικό κέντρο του Λάνγκλεϊ στην Βιρτζίνια. Ήταν μαθηματικός και μηχανικός αεροδιαστημικής και εργάστηκε σκληρά προκειμένου να προβληθούν οι γυναίκες που εργάζονταν στη NASA.

Παράλληλα αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το βιβλίο «Hidden Figures», που αργότερα γυρίστηκε και ταινία με τον τίτλο «Αφανείς Ηρωίδες».

Συνταξιοδοτήθηκε το 1985 απο Εθνική Υπηρεσία Αεροναυπηγικής και Διαστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πέθανε τον Φεβρουάριο του 2005, σε ηλικία 83 ετών.

 

Πηγή: CNN