Η ώρα του ΕΝΦΙΑ για 7,4 εκατ. φορολογούμενους

|
Athanasios Gioumpasis via Getty Images

Στην τελική ευθεία για την ανάρτηση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον φετινό ΕΝΦΙΑ βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών. Οι 7,4 εκκατομύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν στην προσωπική τους σελίδα στο TAXIS το φετινό εκκαθαριστικό τους, το οποίο θα κληθούν όπως και πέρυσι να το εξοφλήσουν είτε εφάπαξ, είτε σε πέντε δόσεις.

Ο στόχος εσόδων είναι όπως κάθε χρόνος ο ίδιος, καθώς οι δανειστές συνεχίζουν να θεωρούν ότι η επιβολή του φόρου στα ακίνητα είναι από τους πιο επιτυχημένους (αν όχι ο πιο πετυχημένος) και αποδοτικός φόρος. Τα βεβαιωμένα έσοδα του φόρου φτάνουν τα 3,3δις ευρώ και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η εισπραξιμότητα αναμένεται να ξεπεράσει το 80% φτάνοντας τουλάχιστον τα 2,65δις ευρώ.

Φέτος η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων γεγονός που σημαίνει ότι για αρκετούς ιδιοκτήτες θα υπάρξουν αλλαγές σε σχέση με τα περσινά εκκαθαριστικά.

Συγκεκριμένα σε τουλάχιστον 10.000 περιοχές ισχύουν νέες αντικειμενικές τιμές, με το υπουργείο Οικονομικών να έχει προσπαθήσει να μην μεταβάλει ιδιαίτερα τα εκκαθαριστικά των περισσοτέρων ιδιοκτητών, προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες επιβαρύνσεις.

Αναλυτικά επιβαρύνσεις θα δουν:

-Για 737.709 ιδιοκτήτες ή το 12% του συνόλου θα υπάρξει αύξηση από 1 ευρώ έως 50 ευρώ (12 ευρώ κατά μέσο όρο).

-160.001 φυσικά πρόσωπα θα δουν αύξηση από 50 ευρώ έως 200 ευρώ.

-48.961 φορολογούμενοι θα δουν στα εκκαθαριστικά τους αύξηση πάνω από 200 ευρώ.

Αντίθετα ευνοημένοι είναι περίπου 1,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων, ειδικά στις λεγόμενες ακριβές περιοχές, οι οποίοι θα δουν μειώσεις στα εκκαθαριστικά τους σε σχέση με πέρυσι.

Ακόμα 4,2 εκατομμύρια ιδιοκτήτες δεν θα δουν καμία αλλαγή σε σχέση με το περυσινό εκκαθαριστικό, ενώ υπάρχουν και 1 εκατομμύριο ιδιοκτήτες που ο ΕΝΦΙΑ είναι χαμηλότερος του 1 ευρώ και δεν θα βεβαιωθεί.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές έφεραν μικρές αλλαγές και στα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου, καθώς το πρώτο κλιμάκιο η τιμή αυξήθηκε από τα 500 στα 550 ευρώ και του τρίτου κλιμακίου από τα 1.000 στα 1.050 ευρώ. Επιπλέον στον συμπληρωματικό φόρο, το αφορολόγητο όριο αυξήθηκε από τις 200.000 ευρώ στις 250.000 ευρώ, μειώνοντας τις επιβαρύνσεις κατά 50 ευρώ για όσους ιδιοκτήτες ξεπερνούν το όριο και πληρώνουν και συμπληρωματικό φόρο.

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις θα δουν οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε τουριστικές και παραθαλάσσιες περιοχές καθώς και σε περιοχές κοντά σε υποδομές, όπως είναι οι επεκτάσεις του μετρό της Αθήνας αλλά και στην καρδιά της πρωτεύουσας, όπου το φαινόμενο Airbnb έχει ανεβάσει τις τιμές πώλησης των ακινήτων.