Η παραλλαγή Ομικρον προκαλεί Covid μακράς διαρκείας; Τι λένε οι ειδικοί

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών κορονοϊού εμφανίζουν μακροχρόνια συμπτώματα.
via Associated Press

Μπορείτε να πάθει κανείς COVID μακράς διαρκείας μετά από μόλυνση με την παραλλαγή Ομικρον του κορονοϊού;

Είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε με βεβαιότητα, αλλά πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι είναι πιθανό να έχουμε μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από την συγκεκριμένη παραλλαγή.

H long COVID συνήθως διαγιγνώσκεται πολλές εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη. Τυχόν μακροχρόνιες επιπτώσεις συνήθως εμφανίζονται περίπου 90 ημέρες μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων της αρχικής μόλυνσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Συνολικά, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, περισσότερο από το ένα τρίτο των ασθενών θα αναπτύξουν κάποια συμπτώματα μακράς COVID-19. Τα συμπτώματα αυτά περιλαμβάνουν κόπωση, σύγχυση, δύσπνοια, άγχος και άλλα προβλήματα. Η παρατεινόμενη ασθένεια είναι πιο πιθανή εάν κάποιος έχει νοσηλευτεί με COVID-19, αλλά η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να συμβεί ακόμη και μετά από μια ήπια λοίμωξη.

Η Ομικρον γενικά προκαλεί ηπιότερη νόσηση από την Δέλτα αλλά εξακολουθεί να κατακλύσει τα νοσοκομεία.

Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία έρευνα που να δείχνει ότι το ποσοστό των ανθρώπων που νοσούν για μεγάλο χρονικό διάστημα από την COVID-19 θα αλλάξει με την παραλλαγή Ομικρον.

Η Δρ. Λίντα Γκενγκ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, η οποία διευθύνει μια από τις πολλές κλινικές που ειδικεύονται στη μακρά COVID, λέει ότι, αν και δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα, είναι πιθανό ένα νέο κύμα ασθενών μακράς διάρκειας.

Στο μεταξύ, οι επιστήμονες προσπαθούν να ανακαλύψουν τι κρύβεται πίσω από αυτή τη μυστηριώδη κατάσταση. Μερικές θεωρίες: Μπορεί να είναι μια αυτοάνοση διαταραχή. Μικροσκοπικοί μικροθρόμβοι μπορεί να προκαλούν τα συμπτώματα. Ή ίσως οι λανθάνοντες ιοί στο σώμα έχουν επανενεργοποιηθεί.

Οι επιστήμονες εξετάζουν, επίσης, εάν τα εμβόλια θα μπορούσαν να είναι μέρος της λύσης. Μια ομάδα του Πανεπιστημίου του Γέιλ μελετά την πιθανότητα ο εμβολιασμός να μειώσει τα μακροχρόνια συμπτώματα της COVID. Δύο άλλες μελέτες προσφέρουν πρώιμες ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός πριν από τη νόσο COVID-19 θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της μακροχρόνιας ασθένειας ή τουλάχιστον στη μείωση της σοβαρότητάς της.