Η πιο ακριβή αγελάδα στον κόσμο κοστίζει 4 εκατ. δολάρια και βρίσκεται στη Βραζιλία

Τα ωάρια της κατάλευκης αγελάδας Viatina-19 IVF Mara Movéis πωλούνται για περίπου 250.000 δολάρια για γονιμοποίηση.
Η Viatina-19 σε φάρμα στην πόλη Uberaba της Βραζιλίας.
Η Viatina-19 σε φάρμα στην πόλη Uberaba της Βραζιλίας.
via Associated Press

Μπορεί η αγελάδα να είναι το «ιερό ζώο» της Ινδίας, που σταματά ακόμη και την αυτοκινητοπομπή του ίδιου του προέδρου της χώρας εάν βρεθεί στο δρόμο του, ωστόσο στην Βραζιλία ζει η πιο ακριβή στον κόσμο.

Η τεράστια κατάλευκη αγελάδα Viatina-19 IVF Mara Movéis κοστίζει 4 εκατ δολάρια και είναι η πιο ακριβή αγελάδα που πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία, σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες, καθώς η αξία της είναι τρεις φορές μεγαλύτερη από την υψηλότερη τιμή που έπιασε ποτέ αγελάδα.

Ζυγίζει 1.100 κιλά και παρακολουθείται ολόκληρο το 24ωρο από κάμερες ασφαλείας, ένοπλη φρουρά και φυσικά τον προσωπικό της κτηνίατρο.

via Associated Press

Η Βραζιλία εξελίσσεται τις τελευταίες δεκαετίες σε χώρα που μαζί με τις ΗΠΑ, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της γενετικής των βοοειδών ενώ κάνει τις περισσότερες εξωσωματικές γονιμοποιήσεις αγελάδων από οποιαδήποτε άλλη στον κόσμο, σύμφωνα με τον João Henrique Moreira Viana, ερευνητής γενετικών πόρων και βιοτεχνολογίας στην κυβερνητική εταιρεία γεωργικών ερευνών.

Αν και από περιβαλλοντολογικής άποψης η κτηνοτροφία παράγει τα περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου, η βιομηχανία βοοειδών είναι μια σημαντική πηγή οικονομικής ανάπτυξης στη Βραζιλίας και η κυβέρνηση προσπαθεί να κατακτήσει νέες εξαγωγικές αγορές.

Πάνω από 250.000 δολάρια για μία γονιμοποίηση

Σήμερα η χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς βοείου κρέατος στον κόσμο με την Viatina-19, να θεωρείται ένα από τα καλύτερα βόεια κρέατα στον κόσμο.

Οι αγελάδες αυτές είναι τόσο ακριβές που ακόμη και πλούσιοι κτηνοτρόφοι μοιράζονται την ιδιοκτησία τους. Το σπέρμα των ταύρων αυτής της οικογένειας, κοστίζει μια περιουσία και γονιμοποιείται στα εργαστήρια με γενετικό υλικό από τις αγελάδες Viatina-19 όπου δημιουργούνται έμβρυα τα οποία εμφυτεύονται σε παρένθετες αγελάδες. Η Viatina-19 είναι προϊόν πολλών προσπαθειών για την εκτροφή πιο μεγαλόσωμων αγελάδων και είναι η πιο ακριβή αγελάδα δεν πουλήθηκε ποτέ σε δημοπρασία.

Η τιμή της αγελάδας εξαρτάται από το πόσο κρέας διαθέτει και φυσικά από το πόσο κοντά είναι γενετικά στη μητέρα της, μόνο τα ωάρια της οποίας πωλούνται περίπου 250.000 δολάρια για γονιμοποίηση.

Από το 2000 μέχρι σήμερα η Βραζιλία κάνει τεράστια βήματα στην κτηνοτροφία της καθώς η Κίνα εξελίσσεται στον μεγαλύτερο εισαγωγέα βραζιλιάνικου βόειου κρέατος.

via Associated Press

Η εκτροφή αγελάδων έχει δημιουργεί μια τεράστια κουλτούρα γύρω από αυτό, όπως στις ΗΠΑ, με την κάντρι μουσική να ανθεί και χιλιάδες τηλεθεατές να παρακολουθούν ζωντανά στο Cow Channel τις δημοπρασίες.

Η Viatina-19 κέρδισε μεν το βραβείο της καλύτερης αγελάδας στον κόσμο, όμως στην ηλικία των 3 ετών που βρίσκεται σήμερα δεν είχε ακόμη αποδείξει ότι τα ωάρια της, όταν γονιμοποιηθούν και εμφυτευτούν σε μια παρένθετη αγελάδα, θα παράγουν εξίσου πρωταθλητές απογόνους που θα έχουν τα χαρακτηριστικά της.

Στη Βραζιλία, το 80% των αγελάδων είναι Zebus, μια ράτσα αγελάδας που προέρχεται από την Ινδία και έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ανθεκτικό στη ζέστη και το κλίμα της Βραζιλίας.

Η Viatina-19 ανήκει στη ράτσα Nelore, η οποία εκτρέφεται για το κρέας της, κι όχι το γάλα και δημιουργήθηκε όταν ένας «πρωταθλητής» ταύρος Nelore ο Karvardi έφτασε από την Ινδία το 1963.

Μέχρι σήμερα, ορισμένοι κτηνοτρόφοι στη Βραζιλία εξακολουθούν να διατηρούν κρυογονικά κατεψυγμένο σπέρμα του, ενώ σύμφωνα με την ένωση Zebu της Βραζιλίας, το ταριχευμένο σώμα του Karvardi στέκεται στο Μουσείο Zebu στην πόλη Uberaba, στη γεωργική καρδιά της Βραζιλίας όπου ζει και η Viatina-19.

Πηγή: Associated Press

Δημοφιλή