ΔΙΕΘΝΕΣ
08/10/2021 09:22 EEST

Η προδοσία των θυμάτων της Υεμένης στον ΟΗΕ - Σταματούν οι έρευνες για τα εγκλήματα πολέμου

Ρωσία και Μπαχρέιν ηγήθηκαν των χωρών που καταψήφισαν την πρόταση να συνεχιστεί η έρευνα.

Mohammed Hamoud via Getty Images
Ένα από τα χιλιάδες υποσιτισμένα παιδιά στην Υεμένη (Σαναά, 22/9/2021)

Ήττα για όλα όσα πρεσβεύει ο ΟΗΕ αποτελεί η καταψήφιση από Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πρόταση για συνέχιση των ερευνών σχετικά με την διάπραξη εγκλημάτων πολέμου στην Υεμένη και η ταυτόχρονη απόφαση για τον τερματισμό τους.

Το Μπαχρέιν, η Ρωσία και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ηγήθηκαν του μπλοκ των χωρών κατά της πρότασης χωρών κυρίως της Δύσης που είχαν συσπειρωθεί υπό την Ολλανδία που έφερε και το ψήφισμα για την συνέχιση των ερευνών. 

Οι ανεξάρτητοι ερευνητές είχαν αναφέρει στο παρελθόν ότι έχουν διαπραχθεί πιθανά εγκλήματα πολέμου από όλες τις πλευρές στον επταετή πόλεμο μεταξύ του συνασπισμού δυνάμεων υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των ανταρτών Χούτι, συμμάχων του Ιράν. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 4 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί, αναφέρουν ακτιβιστικές οργανώσεις.

Ο Ολλανδός πρέσβης Πέτερ Μπέκερ ανέφερε ότι η καταψήφιση του ψηφίσματος ήταν μεγάλο πλήγμα. «Δεν μπορώ παρά να αισθανθώ ότι αυτό το Συμβούλιο απέτυχε μπροστά στον λαό της Υεμένης», είπε στους αντιπροσώπους. «Με αυτήν την ψηφοφορία, το Συμβούλιο έληξε ουσιαστικά την εντολή υποβολής εκθέσεων, έκοψε αυτό το σωσίβιο του λαού της Υεμένης στη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχει ανάγκη λογοδοσίας στην Υεμένη, δήλωσε ο εκπρόσωπος Στεφάν Ντουζαρίκ σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη. «Θα συνεχίσουμε να πιέζουμε για λογοδοσία στην Υεμένη, μια χώρα... στην οποία άμαχοι βλέπουν επανειλημμένα εγκλήματα να διαπράττονται εναντίον τους», δήλωσε.

Η πρέσβειρα της Γερμανίας στον ΟΗΕ στη Γενεύη, η Καταρίν Στας, δήλωσε στο Συμβούλιο: «Ενώ αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες του συνασπισμού (υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας) να διερευνήσει καταγγελίες για την απώλεια ζωής αμάχων μαζί με την κοινή ομάδα αξιολόγησης περιστατικών, είμαστε πεπεισμένοι ότι είναι επιτακτικό να υπάρχει για τον λαό της Υεμένης ένας διεθνής, ανεξάρτητος μηχανισμός υπό την εντολή του ΟΗΕ που θα λειτουργεί για λογοδοσία».

Ακτιβιστές δικαιωμάτων δήλωσαν αυτήν την εβδομάδα ότι η Σαουδική Αραβία άσκησε έντονη πίεση κατά του δυτικού ψηφίσματος.

Το σουνιτικό βασίλειο δεν είναι μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με δικαίωμα ψήφου και η αντιπροσωπεία του δεν απάντησε στα αιτήματα του Reuters για σχόλιο.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, ο αντιπρόσωπος του Μπαχρέιν, Γιουσούφ Αμπντουλκαρίμ Μπουσέρι, δήλωσε ότι η διεθνής ομάδα ερευνητών «συνέβαλε στη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με την κατάσταση επί του πεδίου» στην Υεμένη.

Στην ψηφοφορία που κάλεσε ο σύμμαχος του Ριάντ, το Μπαχρέιν, 21 χώρες καταψήφισαν το ολλανδικό ψήφισμα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Κούβας, του Πακιστάν, της Ρωσίας, της Βενεζουέλας και του Ουζμπεκιστάν. Δεκαοκτώ χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας, ψήφισαν υπέρ.

Επτά χώρες ψήφισαν ”παρών” και η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας απείχε. Οι ΗΠΑ έχουν μόνο καθεστώς παρατηρητή.

Η Ραντίγια Αλμουταγουακέλ, πρόεδρος της ανεξάρτητης υεμενίτικης οργάνωσης ακτιβιστών Μουατάνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δήλωσε ότι ήταν βαθιά απογοητευμένη από την καταψήφιση του κειμένου.

«Ψηφίζοντας κατά της ανανέωσης της εντολής της Ομάδας Διακεκριμένων Εμπειρογνωμόνων (GEE) σήμερα, τα κράτη μέλη του ΟΗΕ έδωσαν το πράσινο φως στα αντιμαχόμενα μέρη να συνεχίσουν την εκστρατεία θανάτου και καταστροφής στην Υεμένη», είπε αναφερόμενη στην εντολή των συγκεκριμένων ερευνητών.

Ο Τζον Φίσερ από την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι η αποτυχία ανανέωσης της εντολής είναι «μια κηλίδα στην ιστορία του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

«Καταψηφίζοντας αυτήν την τόσο αναγκαία εντολή, πολλά κράτη γύρισαν την πλάτη στα θύματα, υπέκυψαν στις πιέσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και έβαλαν την πολιτική πάνω από την αρχή», είπε.

Πηγές: Reuters, AFP, AΠΕ-ΜΠΕ