Η πρώτη γυναίκα θεραπεύεται από τον ιό HIV μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων

Η πρώτη που γίνεται με το αίμα του ομφάλιου λώρου.
vb
vb
David J. Phillip via AP

Μια ασθενής στις Ηνωμένες Πολιτείες με λευχαιμία έγινε η πρώτη γυναίκα και το τρίτο άτομο μέχρι σήμερα που θεραπεύτηκε από τον ιό HIV αφού έλαβε μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων από δότη που ήταν φυσικά ανθεκτικός στον ιό που προκαλεί το AIDS, ανέφεραν ερευνητές την Τρίτη.

Η περίπτωση της που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο για τους Ρετροϊούς και τις Ευκαιριακές Λοιμώξεις στο Ντένβερ (Conference on Retroviruses and Opportunisitic Infections) είναι επίσης η πρώτη που γίνεται με το αίμα του ομφάλιου λώρου, μια νεότερη προσέγγιση που μπορεί να κάνει τη θεραπεία διαθέσιμη σε περισσότερα άτομα.

Από τότε που έλαβε το αίμα του ομφάλιου λώρου για τη θεραπεία της οξείας μυελογενούς λευχαιμίας της - .ένας καρκίνος των κυττάρων της λευκής σειράς, που χαρακτηρίζεται από ραγδαία ανάπτυξη των λευκών αιμοσφαιρίων που συσσωρεύονται στο μυελό των οστών και εμποδίζουν την αιμοποίηση - η γυναίκα ήταν σε ύφεση και απαλλαγμένη από τον ιό για 14 μήνες, χωρίς να χρειάζεται ισχυρές θεραπείες για τον HIV γνωστές ως αντιρετροϊκή θεραπεία.

«Αυτή είναι η τρίτη περίπτωση ασθενή που θεραπεύεται και η πρώτη γυναίκα που ζει με τον ιό HIV», δήλωσε η πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας για το AIDS.

Πρόκειται για ένα μέρος μιας ευρύτερης μελέτης που διενεργείται στις Ηνωμένες Πολιτείες με επικεφαλής την Δρ. Ιβόν Μπράισον από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες (UCLA) και την Δρ Ντέμπορα Περσό του Πανεπιστημίου Τζον Χόπκινς στη Βαλτιμόρη. Στόχος της έρευνας είναι να παρακολουθήσει 25 άτομα με HIV που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση με βλαστοκύτταρα που λαμβάνονται από αίμα ομφάλιου λώρου για τη θεραπεία του καρκίνου και άλλων σοβαρών παθήσεων.