ΤΟ BLOG
24/04/2018 12:47 EEST | Updated 24/04/2018 12:48 EEST

Η Πρόθεση στις Ανθρώπινες Σχέσεις

Πρόθεση

Αυτό που μας προσδιορίζει και προσδιορίζει εν τέλει τη ζωή μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, τις ανθρώπινες σχέσεις, τις προκλήσεις, την τύχη, τη συγκυρία, την ίδια τη ζωή.

Η πρόθεση μας πίσω από κάθε πρωτοβουλία μας είναι αυτή που καθορίζει στον μεγαλύτερο βαθμό το αποτέλεσμα της προσπάθειάς μας.

Οι ανθρώπινες σχέσεις δεν είναι τίποτε άλλο από μία ανταλλαγή μηνυμάτων από έναν πομπό σε έναν δέκτη. Αν η πρόθεσή μας και η στάση προς τη ζωή είναι θετική τότε και ο δέκτης λαμβάνει το μήνυμα με την ίδια θετικότητα. Αν ο άνθρωπος στον οποίο απευθύνεται το μήνυμα, παρουσιάζει αντίσταση ή αμφιβολία, τότε η επανάληψη αποστολής του μηνύματος από τον πομπό και η πιο ουσιαστική προσπάθεια επικοινωνίας του μηνύματός του, θα φέρουν τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Αν κάποιος μιλάει δυνατά και εσείς έχετε την πρόθεση να μιλήσετε χαμηλόφωνα και συνεχίσετε να μιλάτε σταθερά στον ίδιο χαμηλό τόνο, τότε θα παρατηρήσετε ότι και ο συνομιλητής σας σύντομα θα χαμηλώσει κι αυτός τον τόνο της φωνής του.

Αυτό είναι αποτέλεσμα της πρόθεσης αλλά και της σταθερής συνέπειας που δείχνετε ως πομπός ή δέκτης, ανάλογα με την περίσταση.

Η πρόθεση έχει να κάνει με τη στάση που έχουμε απέναντι την ζωή. Αν η στάση ζωής που ακολουθούμε είναι θετική προς τα πράγματα, τότε και τις καταστάσεις που προκύπτουν τις αντιμετωπίζουμε με θετικό τρόπο μαθαίνοντας μέσα από αυτές, χωρίς να μεταφέρουμε την ευθύνη λανθασμένων χειρισμών και επιλογών μας στους άλλους. Η ευθύνη των πράξεών μας, μας αναλογεί εξ ολοκλήρου.

Έτσι και οι μοναχοί, μας δείχνουν την πρόθεσή τους με πράξη. Στη γενναιόδωρη φιλοξενία, σίτιση και γνώση που μας παρείχαν δεν υπήρχε κανένα αίτημα για αντάλλαγμα.

Η θετική πρόθεσή τους δούλεψε υποσυνείδητα μέσα μας, με αποτέλεσμα να θέλουμε κι εμείς να συνεισφέρουμε σε μια κατάσταση που μας βοηθάει όλους και μας εξελίσσει ως ανθρώπους.

Το ίδιο συμβαίνει και στις επιχειρήσεις. Η θετική πρόθεση με την οποία βλέπεις την επιχείρηση, την εργασία σου, τους συναδέλφους σου σε βοηθά να έχεις πρωτίστως ισορροπία μέσα σου και να την εξωτερικεύεις με την καλή συνεργασία.

Με τη θετική πρόθεση και την καλή θέληση διευκολύνεται η διευθέτηση καταστάσεων και προβλημάτων που είναι αναμενόμενο να προκύπτουν στις οποιεσδήποτε σχέσεις ανθρώπινης συνεργασίας. Χωρίς να το καταλαβαίνουμε, μέσα από την υγιή και καλοπροαίρετη πρόθεση, γινόμαστε εμείς οι ίδιοι η λύση των θεμάτων που προκύπτουν, επ’ ωφέλεια όλων των ανθρώπων και συνεργατών που βιώνουν και καλούνται να λύσουν μία προβληματική κατάσταση.

Απο το Best Seller Βιβλίο “ Ο Μοναχός που έγινε CEO” - 1000 Χρόνια Αθωνικό Management

Sponsored Post