Η. Reporter: H Ακαδημία ζητά συγγνώμη από την ιθαγενή που δεν παρέλαβε το Οσκαρ του Μπράντο

Η δήλωση συγγνώμης θα διαβαστεί ολόκληρη στο Μουσείο της Ακαδημίας στις 17 Σεπτεμβρίου, όταν το Μουσείο της Ακαδημίας θα φιλοξενήσει βραδιά προς τιμή της.
.
.
Bettmann via Getty Images

Την πρώτη φορά που η Σαχίν Λιτλφέδερ διαστραυρώθηκε με την Αμερικανική Ακαδημία ήταν το 1973. Αποδοκιμάστηκε επί σκηνής στην τελετή απονομής των Οσκαρ, ενώ εκτός σκηνής απειλήθηκε με σύλληψη και σωματική επίθεση.

Σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, θα επιστρέψει στην Ακαδημία ως επίτιμη προσκεκλημένη σε μια βραδιά στοχασμού στο Μουσείο της Ακαδημίας, πρωταγωνιστώντας σε κάτι που δεν τόλμησε ποτέ να φανταστεί: μια επίσημη συγγνώμη από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου.

«Έμεινα έκπληκτη. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα την ημέρα που θα το άκουγα, ή θα το ζούσα αυτό», είπε η Σαχίν Λιτλφέδερ στο Hollywood Reporter για τη συγγνώμη, αποκαλύπτοντας ότι έλαβε μια ιδιωτική δήλωση από την Ακαδημία τον Ιούνιο. «Όταν ήμουν στο βάθρο το 1973, στάθηκα εκεί μόνη».

Κατά τη διάρκεια της, ιστορικής πλέον, βραδιάς, η Λιτφέδερ ανέβηκε στη σκηνή εκπροσωπώντας τον Μάρλον Μπράντο και, κατόπιν αιτήματός του, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού (για τον ρόλο του Ντον Βίτο Κορλεόνε στο «Ο Νονός»), αξιοποιώντας το διαθέσιμο χρόνο πάνω στην σκηνή για να προκαλέσει την προσοχή στο πώς παρουσιάζονται στερεοτυπικά οι ιθανγενείς Αμερικανοί στον κινηματογράφο και την τηλεόραση καθώς και στους τραυματίες της Νότιας Ντακότα. (Σ.σ. Ένα μήνα πριν από την τελετή, η ακτιβιστική οργάνωση American Indian Movement είχε καταλάβει την πόλη Wounded Knee της Νότιας Ντακότα για να διαμαρτυρηθεί για τη συνεχιζόμενη κακομεταχείριση των ιθαγενών της Αμερικής). Αντί να επαινέσουν τη διορατικότητά της, ωστόσο, το κοινό – και άτομα στα παρασκήνια – αποδοκίμασαν την ακτιβίστρια, η οποία αργότερα απειλήθηκε.

Πίσω τότε, σε μια ιστορική στιγμή τόσο για τα Όσκαρ όσο και στην ιστορία της τηλεόρασης, η 26χρονη Λιτλφέδερ είχε δύο υποσχέσεις να τηρήσει: να μην αγγίξει το αγαλματίδιο (οδηγίες του Μπράντο) και ο λόγος της να μην περάσει τα 60 δευτερόλεπτα (παραγγελία από τον παραγωγό του σόου Χάουαρντ Κοχ, ο οποίος της είχε πει λίγα λεπτά πριν την απονομή του βραβείου ότι είχε σε ετοιμότητα ασφάλεια για να συλλάβει της αν ξεπερνούσε τον χρόνο που της αναλογούσε).