Η Ρωσία αναφέρει κατάρριψη 42 ουκρανικών drones στην Κριμαία και πυραύλου στην Καλούγκα

Ευρείας κλίμακας επίθεση στη χερσόνησο.
via Associated Press

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι τις πρώτες πρωινές ώρες οι δυνάμεις του κατέστρεψαν 42 ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) στον εναέριο χώρο της Κριμαίας, σπάνια επίθεση τόσο ευρείας κλίμακας στη χερσόνησο, την προσάρτηση της οποίας ανακοίνωνε η Μόσχα το 2014.

Το υπουργείο διευκρίνισε μέσω Telegram πως εννέα UAVs «καταστράφηκαν» από συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας και τα υπόλοιπα 33 «εξουδετερώθηκαν από συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου χωρίς να πλησιάσουν τους στόχους» τους. Δεν έδωσε πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Ο κυβερνήτης της Σεβαστούπολης Μιχαήλ Ραζβαζάγεφ ανέφερε νωρίτερα πως πολλά ουκρανικά drones καταρρίφθηκαν στα ανοικτά της χερσονήσου, «στην περιοχή του ακρωτηρίου της Κριμαίας», περίπου 10 χιλιόμετρα από το λιμάνι που αποτελεί τη βάση του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν διαπιστώθηκε «καμιά ζημιά σε πολιτικές υποδομές».

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας γνωστοποίησε πως καταρρίφθηκε ουκρανικός πύραυλος ο οποίος είχε εκτοξευθεί εναντίον «πολιτικών στόχων» στην περιφέρεια Καλούγκα, που γειτονεύει με αυτή της Μόσχας.

«Ο πύραυλος εντοπίστηκε και καταστράφηκε από συστήματα της αντιαεροπορικής άμυνας στον εναέριο χώρο της περιφέρειας» αυτής, που βρίσκεται νοτιοδυτικά της ρωσικής πρωτεύουσας.

Κατά την ίδια πηγή, ο πύραυλος ήταν τροποποιημένος και εκτοξεύθηκε από συστοιχία S-200. Πρόκειται για σοβιετικού σχεδιασμού σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Δεν έδωσε λεπτομέρειες για τους στόχους, ούτε διευκρίνισε αν υπήρξαν θύματα ή ζημιές.

Εξάλλου το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS μετέδωσε πως δυο από τα τρία κυριότερα πολιτικά αεροδρόμια της Μόσχας, το Βνούκοβα και το Νταμαντιένταβα, ανέστειλαν τις πτήσεις τη νύχτα, κάτι που είχε συμβεί επίσης την Τρίτη και την Τετάρτη.

Χθες το Κίεβο ανακοίνωσε πως διεξήχθη έφοδος καταδρομέων στην Κριμαία –κατ’ αυτό, σκότωσαν Ρώσους στρατιωτικούς, ύψωσαν την ουκρανική σημαία και αποχώρησαν χωρίς απώλειες–, επιχείρηση κυρίως συμβολικής σημασίας στη χερσόνησο που η Μόσχα θεωρεί απαραβίαστη, την ημέρα της ουκρανικής ανεξαρτησίας. Προχθές Τετάρτη η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών διαβεβαίωσε πως κατέστρεψε ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας στη χερσόνησο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται για 548η ημέρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP

Δημοφιλή