Η Ρωσία επιστρατεύει μέχρι και δελφίνια στον πόλεμο με την Ουκρανία

Τι κατέγραψαν δορυφορικές εικόνες στο λιμάνι της Σεβαστούπολης.
Andrew Milligan - PA Images via Getty Images

Δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι η Ρωσία έχει τοποθετήσει εκπαιδευμένα δελφίνια στην είσοδο ενός βασικού λιμανιού της Μαύρης Θάλασσας - μια κίνηση που μπορεί να έχει γίνει για να βοηθήσει στην προστασία μιας σημαντικής ναυτικής βάσης του Κρεμλίνου εκεί, σύμφωνα με ναυτικό αναλυτή.

Οι εικόνες, που εξασφάλισε και δημοσιεύει η Washington Post από την εταιρεία Maxar Technologies, δείχνουν δύο κοπάδια δελφινιών στην είσοδο του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις προσάρτησαν από την Ουκρανία το 2014.

Ο Σάτον, ένας αναλυτής υποβρυχίων που έκανε πρώτος την αναφορά για τα δελφίνια στο Ναυτικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ την Τετάρτη, είπε ότι τα θηλαστικά μεταφέρθηκαν εκεί τον Φεβρουάριο, περίπου την εποχή της εισβολής στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα δελφίνια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αντιμετωπίσουν ειδικούς Ουκρανούς δύτες, σε περίπτωση που προσπαθήσουν να εισέλθουν στο λιμάνι για να σαμποτάρουν ρωσικά πολεμικά πλοία.

Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Ρωσία έχουν εκπαιδεύσει στο παρελθόν θαλάσσια θηλαστικά για τον σκοπό αυτό.

Ορισμένα ρωσικά πολεμικά πλοία που εδρεύουν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, βρίσκονται εκτός εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων. Το πολεμικό πλοίο Moskva - η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας - βυθίστηκε αυτό το μήνα μετά το χτύπημα από δύο ουκρανικούς πυραύλους, προκαλώντας σημαντικό πλήγμα στη ρωσική ναυτική ικανότητα.

Ετσι το Κρεμλίνο φαίνεται ότι λαμβάνει κάθε δυνατό μέτρο για να αποφύγει παρόμοια πλήγματα.

Δελφίνια-στρατιώτες

Από τη δεκαετία του 1960, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ έχει εκπαιδεύσει δελφίνια και θαλάσσια λιοντάρια για να βοηθήσουν στην προστασία από υποβρύχιες απειλές. Σύμφωνα με ειδικούς, τα δελφίνια διαθέτουν το πιο εξελιγμένο σόναρ που είναι γνωστό στην επιστήμη, καθιστώντας τους σχετικά εύκολο να ανιχνεύσουν νάρκες και άλλα δυνητικά επικίνδυνα αντικείμενα στον πυθμένα του ωκεανού, τα οποία είναι δύσκολο να ανιχνευθούν με ηλεκτρονικό σόναρ.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θαλάσσιων θηλαστικών του Ναυτικού των ΗΠΑ, με βάση το Σαν Ντιέγκο, αποχαρακτηρίστηκε τη δεκαετία του 1990. Αυτό διευκόλυνε τους αξιωματούχους να αντικρούσουν τους επίμονους ισχυρισμούς των ακτιβιστών για τα δικαιώματα των ζώων ότι τα θηλαστικά χρησιμοποιήθηκαν ως επιθετικά όπλα - ένας μύθος που διαδόθηκε από την ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1973 «The Day of the Dolphin» στην οποία ένας επιστήμονας εκπαίδευε δελφίνια ώστε να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Στην ταινία, τα δελφίνια απήχθησαν σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν ως μέρος μιας πολιτικής δολοφονίας.

NurPhoto via Getty Images

Η Ρωσία φέρεται να χρησιμοποίησε τη βάση της Σεβαστούπολης κατά τη σοβιετική εποχή για να εκπαιδεύσει δελφίνια για στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η τοποθέτηση εκρηκτικών σε πλοία ή η αναζήτηση ναρκών. Το αν επιστρατεύτηκαν ποτέ για στρατιωτικές επιχειρήσεις παραμένει άγνωστο και αμφισβητείται. Μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, οι εγκαταστάσεις της Σεβαστούπολης χρησιμοποιήθηκαν από την Ουκρανία για την εκπαίδευση δελφινιών για θεραπευτικές συνεδρίες. Η Ρωσία ξανάρχισε την εκπαίδευση στρατιωτικών θαλάσσιων θηλαστικών, αφού πήρε τον έλεγχο της πόλης-λιμάνι το 2014, ανέφεραν τότε οι Moscow Times.

Το 2019, μια λευκή φάλαινα εμφανίστηκε στη Νορβηγία φορώντας ένα λουρί - ωθώντας τους τοπικούς θαλάσσιους εμπειρογνώμονες να εικάσουν ότι το θηλαστικό θα μπορούσε να αποτελεί μέρος ενός ρωσικού ναυτικού προγράμματος εκπαίδευσης.

Η φάλαινα ονομάστηκε Hvaldimir από τους ντόπιους - ένας συνδυασμός της νορβηγικής λέξης για τη φάλαινα (hval) και του μικρού ονόματος του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Δημοφιλή