Η σεφ Ντίνα Νικολάου στρώνει το τραπέζι της HuffPost την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Mενού τριών πιάτων αποκλειστικά για την ημέρα των ερωτευμένων.
AlexRaths via Getty Images

Δυστυχώς φέτος την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου δεν θα μπορέσουμε να βγάλουμε την αγαπημένη μας σε κάποιο εστιατόριο για να γιορτάσουμε τον έρωτα μας.

Κανένα πρόβλημα, όμως. Η βραβευμένη σεφ, Ντίνα Νικολάου, έρχεται να μας κάνει το πιο ωραίο δώρο, μαγειρεύοντας για μας ένα μοναδικό μενού τριών πιάτων αποκλειστικά για την ημέρα των ερωτευμένων.

Θα ξεκινήσουμε με μία τούρτα κρέπας με κρέμα άνηθου και αυγά σολομού. Λίαν αφροδισιακό, ας μου επιτραπεί το σχόλιο. Για κυρίως θα απολαύσουμε ένα φιλέτο σολομού με σάλτσα μαραθόριζας, μαγειρεμένο στο χαρτί και τέλος, για γλυκό, «la pièce de résistance», μία γαλατόπιτα με ρόδι και ιβίσκο.

Καλη όρεξη και χρόνια πολλά.

Τούρτα κρέπας με κρέμα άνηθου και αυγά σολομού

dina nikolaou

Προετοιμασία: 30
Μερίδες: 4

Υλικά
για τις κρέπες:
400 ml γάλα
3 αυγά
60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
100 ml νερό
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
για την κρέμα:
400 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
200 ml κρέμα γάλακτος
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
2-3 αγγουράκια τουρσί, πολύ ψιλοκομμένα
φύλλα από ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
για το σερβίρισμα:
100 γρ. αυγά σολομού
λίγο άνηθο, ψιλοκομμένο

Διαδικασία
για τις κρέπες:

Σε ένα μπολ χτυπάμε με το σύρμα τα αυγά με το γάλα.

Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και το νερό και ανακατεύουμε συνέχεια.

Τέλος, ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι, κοσκινισμένο, και αλατοπίπερο, χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα μέτριο χυλό.

Ζεσταίνουμε καλά σε μέτρια φωτιά ένα αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λιπαρή ουσία.

Ρίχνουμε στο ζεστό τηγάνι μια δόση χυλού, όση χωράει σε μια κουτάλα της σούπας και τον απλώνουμε σε όλο τον πυθμένα, κινώντας κυκλικά το τηγάνι.

Ψήνουμε για 1 λεπτό περίπου, μέχρι να ψηθεί η κάτω πλευρά του χυλού και να στερεοποιηθεί.

Με μια σπάτουλα αναποδογυρίζουμε την κρέπα και την ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό από την άλλη πλευρά.

Την βάζουμε σε ένα πιάτο.

Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον υπόλοιπο χυλό και βάζουμε τις κρέπες τη μία πάνω στην άλλη.

για την κρέμα:

Βάζουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να αρχίσει να φουσκώνει και να γίνει σαν ρευστό γιαούρτι.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το τυρί κρέμα με το γιαούρτι.

Προσθέτουμε αλατοπίπερο, τα αγγουράκια και τον άνηθο και ανακατεύουμε καλά.

Τέλος, προσθέτουμε την χτυπημένη κρέμα και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις.

συναρμολόγηση:

Βάζουμε 2 κρέπες μαζί στη βάση και καλύπτουμε με αρκετή κρέμα.

Σκορπίζουμε αρκετά αυγά σολομού και συνεχίζουμε να φτιάχνουμε στρώσεις μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο άνηθο και σερβίρουμε αμέσως.

Tip

Αν δεν θέλoυμε να το σερβίρουμε αμέσως, θα φτιάξουμε όλη την τούρτα χωρίς την τελευταία δόση κρέμας.

Θα καλύψουμε με μεμβράνη και θα την αφήσουμε στο ψυγείο μέχρι την ώρα του σερβιρίσματος.

Λίγο πριν το σερβίρισμα θα αποτελειώσουμε την τούρτα με την κρέμα που θα έχει απομείνει, τα αυγά σολομού και τον άνηθο.

Σολομός φιλέτο με σάλτσα μαραθόριζας, στο χαρτί

dina nikolaou

Προετοιμασία: 20΄

Ψήσιμο: 25΄ - 30΄

Mερίδες: 4

Υλικά

4 φιλέτα σολομού (ή φιλέτα άλλου ψαριού της αρεσκείας μας, όπως γαλέο, πέρκα, μπακαλιάρο κατεψυγμένο, γλώσσα, κ.ά.), φρέσκου ή κατεψυγμένου, βάρους περίπου 200 γρ. το καθένα

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για την σάλτσα:

1 μεγάλη μαραθόριζα, καθαρισμένη από τις σκληρές ίνες, ψιλοκομμένη

2 κουτ. σούπας μουστάρδα, κατά προτίμηση με σπόρους (ή άλλη μουστάρδα της αρεσκείας μας)

3 κουτ. σούπας ούζο (το προτιμάμε από το κρασί ή άλλο αλκοολούχο ποτό γιατί ο γλυκάνισος που περιέχει ταιριάζει θαυμάσια με την μαραθόριζα)

χυμός από 1 λεμόνι

χυμός από 1 πορτοκάλι

½ ματσάκι ψιλοκομμένος άνηθος (χωρίς τα χονδρά κοτσάνια)

½ κουτ. γλυκού γλυκάνισος, σε σκόνη

150 ml ελαιόλαδο

αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

για την σάλτσα:

Ρίχνουμε στο μπλέντερ (ή στο μούλτι) όλα τα υλικά της σάλτσας και τα πολτοποιούμε καλά, για 1 λεπτό.

για τα ψάρια:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C.

Βάζουμε τα φιλέτα ψαριού σε ένα ταψί που να τα χωρά σε μονή στρώση και τα περιχύνουμε με την σάλτσα.

Τα γυρίζουμε για να βραχούν καλά και από την άλλη μεριά.

Αφήνουμε το ταψί κατά μέρος.

Κόβουμε 4 μεγάλα τετράγωνα κομμάτια λαδόκολλας με μήκος πλευράς 30 εκ.

Στο κέντρο κάθε λαδόκολλας βάζουμε από ένα φιλέτο ψαριού, καλά βρεγμένο παντού με τη σάλτσα.

Τα περιχύνουμε με όση σάλτσα έχει μείνει στο ταψί.

Τυλίγουμε κάθε λαδόκολλα σαν πουγκί και δένουμε τις άκρες με ένα κομμάτι σπάγκο.

Εναλλακτικά, διπλώνουμε χιαστί τις άκρες του χαρτιού, σαν φάκελο και τακτοποιούμε τις άκρες από την κάτω πλευρά κάθε πακέτου.

Βάζουμε τα πακετάκια στο ταψί (αν τα έχω τυλίξει σε φακελάκια, τα τοποθετούμε με τις άκρες προς τα κάτω) και ρίχνουμε 100 ml (1/2 φλιτζ. τσαγιού) νερό.

Ψήνουμε για 25 - 30 λεπτά, στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

Σερβίρουμε τα φιλέτα με το χαρτί, στα πιάτα, ώστε να μην χάσουμε τη νόστιμη σάλτσα από το εσωτερικό των πακέτων.

Συνοδεύουμε με σαλάτα εποχής και ρύζι πιλάφι.

Γαλατόπιτα με ρόδι και ιβίσκο

dina nikolaou
dina nikolaou
dina nikolaou

Προετοιμασία: 30´
Ψήσιμο: 45´-50´
Μερίδες: 6-8

Υλικά
500 γρ. φύλλο Βηρυτού
100 γρ. βούτυρο λιωμένο
2 κουτ. γλυκού κανέλα, σκόνη
4 κουτ. σούπας ζάχαρη ακατέργαστη
1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
για την κρέμα:
800 φρέσκο γάλα
200 ml χυμό ροδιού
200 γρ. ζάχαρη ακατέργαστη
130 γρ. βούτυρο αγελαδινό
130 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
3-4 αποξηραμένα φύλλα ιβίσκου
50 ml νερό χλιαρό
5 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
1 πρέζα αλάτι
για την επιφάνεια:
σπόρους ροδιού
10-12 μύρτιλα
κανέλα σκόνη

Διαδικασία
για την κρέμα:

Βάζουμε σε ένα μπολάκι το χλιαρό νερό και τα φύλλα ιβίσκου και τα αφήνουμε στην άκρη για 10 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί.

Ρίχνουμε πασπαλιστά το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να να πήξει το γάλα σε σφιχτή κρέμα.

Αποσύρουμε από την φωτιά και ρίχνω στην κατσαρόλα τη ζάχαρη, το βούτυρο, το χυμό ροδιού και τα αυγά και δουλεύουμε γρήγορα με το σύρμα μέχρι να ενωθούν στην κρέμα.

Τέλος, προσθέτουμε το νερό του ιβίσκου (χωρίς τα φύλλα), το αλάτι και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά.

Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη (να εφάπτετε στην επιφάνεια) και την αφήνω να γίνει χλιαρή.
για τις γαλατόπιτες:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C με αέρα.

Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε την κανέλα και τη ζάχαρη.

Απλώνουμε το πρώτο φύλλο Βηρυτού στον πάγκο της κουζίνας το βουτυρώνουμε και πασπαλίζουμε με λίγη κανελοζάχαρη.

Καλύπτουμε με τα μισά φύλλα βουτυρωμένα και πασπαλισμένα με κανέλα και ζάχαρη.

Μεταφέρουμε τα φύλλα σε βουτυρωμένο τσέρκι ή ταψάκι διαμέτρου 20 εκ.

Αδειάζουμε την μισή κρέμα και με προσοχή γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν, δημιουργώντας ένα κόθρο (στεφάνι) γύρω από την κρέμα.

Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα υλικά.

Σκορπίζουμε λίγα φρέσκα μύρτιλα και αλείφουμε την επιφάνεια της κρέμας με χτυπημένο αυγό.

Ψήνουμε τις γαλατόπιτες για 45-50 λεπτά.

Αποσύρουμε τις γαλόπιτες από το φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν.

Στολίζουμε με σπόρους ροδιού και πασπαλίζουμε με λίγη κανελοζάχαρη.