Η συνταγή που επιβίωσε του Ολοκαυτώματος

Ένα παράδειγμα της ριζωμένης παράδοσης των Γερμανών Εβραίων και του πως θρησκεία, ταυτότητα και φαγητό γίνονται ένα.

Ο Άρθουρ Αμπτ γεννήθηκε το 1920 στο Γκίσεν της Γερμανίας. Μετά από προτροπή της οικογένειάς του, άρχισε να ασχολείται με την ζαχαροπλαστική. Έγραφε τις συνταγές του σε ένα μικρό τετράδιο. Όντας Εβραίος, κινδύνευε η ζωή του στη ναζιστική Γερμανία. Ακόμη και ο δάσκαλός του, άρχισε να κάνει αντισημιτικά σχόλια μέσα στην τάξη. Είδε από νωρίς που πήγαινε η κατάσταση και ότι οι Εβραίοι θα είχαν περιπέτειες στη Γερμανία. Οικογένεια που είχε στις ΗΠΑ τον βοήθησε να ξεφύγει από τον όλεθρο του Ολοκαυτώματος και να πάει στις ΗΠΑ. Έτσι το 1938 κατέληξε στη Νέα Υόρκη, σε ηλικία 18 ετών.

Παντρεύτηκε, έκανε παιδιά (ο γιος του μιλάει στο βίντεο του BBC) αλλά πάντα κουβαλούσε μαζί του τις παραδόσεις του ως Εβραίος Γερμανός. Όπως τετράδιο με τις συνταγές του, που γλίτωσαν όπως και εκείνος από τις τραγική κατάληξη που επιφύλασσαν οι ναζιστές για τους υπόλοιπους Εβραίου.

Όταν μετακόμισαν στο Κάνσας, έμεναν σε μια περιοχή που ζούσαν και άλλοι Γερμανοί Εβραίοι. Και το zwetschgenkuchen ήταν το γλυκό που έτρωγαν όλοι όταν ήταν μικρά παιδιά. Το zwetschgenkuchen είναι μια τάρτα δαμάσκηνου. Έτσι, ο Άρθουρ και η αδερφή του έκαναν μια οικογενειακή συνάντηση και αποφάσισαν να «αναστήσουν» ξανά το αγαπημένο τους γλυκό. Το zwetschgenkuchen για τον γιο του Άρθουρ Αμπτ ήταν το τέλειο παράδειγμα της ριζωμένης παράδοσης των Γερμανών Εβραίων και του πως θρησκεία, ταυτότητα και φαγητό γίνονται ένα.

Δείτε το βίντεο στο λινκ που ακολουθεί.

Πηγή: BBC