Η στρατηγική Μητσοτάκη για την αυτοδυναμία

Πως θα κινηθεί ο μηχανισμός της ΝΔ μέχρι τις 25/6. Οι κινήσεις Μητσοτάκη για να αποφευχθούν εφησυχασμός και αλαζονεία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha
Dimitris Papamitsos

Μπορεί την Κυριακή 21 Μαΐου η Νέα Δημοκρατία να πέτυχε μία μεγάλη εκλογική νίκη, με 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ- αυτό το εύρος δεν το περίμενε ούτε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως παραδέχθηκε χθες (24/5) σε τηλεοπτική του συνέντευξη- όμως για να επιτευχθεί ο στόχος της αυτοδυναμίας στις επόμενες κάλπες απαιτούνται στοχευμένες κινήσεις.

Μέρος του σχεδιασμού του ανέπτυξε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ενώ έστειλε και μηνύματα προς διάφορες κατευθύνσεις –κυρίως προς πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος- ώστε να προλάβει τακτικές και συμπεριφορές που μπορεί να λειτουργήσουν αποτρεπτικά στην προσπάθεια του.

«Οι πολίτες που θέλουν αυτοδύναμη κυβέρνηση πρέπει να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ»

Το πρώτο που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένα νέο κάλεσμα στον κόσμο που ψήφισε Νέα Δημοκρατία πριν από λίγες ημέρες, τονίζοντας ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

«Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες εκλογές και για εμάς, τη Νέα Δημοκρατία. Θέλω να επαναλάβω ότι η αριθμητική της κάλπης και της ενισχυμένης αναλογικής -ειδικά στην πολύ πιθανή περίπτωση που έχουμε παραπάνω κόμματα στη Βουλή- λειτουργεί ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας και να πλησιάζει ουσιαστικά το ποσοστό το οποίο πήραμε στις εκλογές αυτές αν έχουμε εφτά ή μπορεί και οκτώ κόμματα στη Βουλή.

Άρα, θα έλεγα στους πολίτες αυτούς ότι αν το βασικό τους ζητούμενο είναι να επανεπιβεβαιώσουν την αυτοδύναμη κυβέρνηση, γιατί γι’ αυτό ψήφισαν ουσιαστικά, πρέπει να έρθουν και να ξαναψηφίσουν τη Νέα Δημοκρατία», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νέα προεκλογική εκστρατεία με περιοδείες του Κυρ. Μητσοτάκη και πρωτοκλασάτων στελεχών

Ένας από τους λόγους της εκλογικής επιτυχίας κατά τον πρωθυπουργό ήταν η άμεση επαφή με τον κόσμο, μέσα από τις περιοδείες που έκανε και τις επισκέψεις του σχεδόν σε κάθε σημείο της Ελλάδας. Αυτό θα συνεχιστεί, πιο στοχευμένα αυτή τη φορά, προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η σχέση με τους πολίτες αλλά και για να πείσει περισσότερους να στηρίξουν το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Κυριακής, ξεκίνησαν οι συσκέψεις στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη για να σχεδιαστεί ο νέος γύρος περιοδειών του προέδρου του κόμματος που αναμένεται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 29/5. Ουσιαστικά δηλαδή μιλάμε μία νέα προεκλογική εκστρατεία και το μήνυμα που έστειλε χθες ο κ. Μητσοτάκης ήταν ότι περιμένει να δει έργο και από στελέχη της παράταξης.

«Υπάρχει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, ξέρετε, όταν έχουν διεξαχθεί εκλογές: ότι μπορούμε να ξέρουμε, στην κυριολεξία τμήμα-τμήμα, πού έχουμε πάει καλά και πού δεν έχουμε πάει καλά. Προφανώς, επειδή είμαστε αρκετά μεθοδικοί στον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, έχουμε τη δυνατότητα να στοχεύσουμε και σε περιοχές όπου δεν πήγαμε τόσο καλά όσο θα θέλαμε. Προφανώς αυτό είναι κάτι το οποίο και εγώ λαμβάνω υπόψη μου.

Εγώ θα ξαναρχίσω να γυρνάω την Ελλάδα, δεν πρόκειται να καθίσω με σταυρωμένα χέρια. Αυτή είναι και η απαίτηση, θέλω να το τονίσω αυτό, που έχω από όλα τα στελέχη μας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης φροντίζοντας να χτυπήσει το «καμπανάκι» του συναγερμού για όλους.

«Καμπανάκι» σε στελέχη

«Αν νομίζουν κάποια στελέχη μας ότι έβγαλαν την υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους εκλεγόμενοι πολύ καλά με σταυρό και τώρα μπορούν να κάτσουν να απολαύσουν την εκλογική τους νίκη και να μην συνταχθούν με το συλλογικό αγώνα, θα τους περιμένει μια πολύ μεγάλη απογοήτευση μετά τις εκλογές, εφόσον μας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες.

Θα αξιολογήσω πάρα πολύ προσεκτικά τη δουλειά που θα κάνουν όλα τα στελέχη και έχω την απαίτηση να τρέξουν εξίσου πολύ για το κόμμα, όπως έτρεξαν για τους εαυτούς τους. Κάποιοι έχουν και το πρόσθετο κίνητρο ότι μπορεί να εκλεγούν βουλευτές τώρα, με την ενισχυμένη αναλογική.

Αλλά πολλοί που ήδη έχουν εκλεγεί βουλευτές πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρχει ένας πολύ αυστηρός μηχανισμός παρακολούθησης της πολιτικής τους δραστηριότητας στη διάρκεια αυτής της προεκλογικής περιόδου», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός ενώ φάνηκε από τις αναφορές του ότι σε αυτή την προεκλογική περίοδο θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα, εκεί όπου οι πολίτες ενίσχυσαν ιδιαίτερα κάποια κόμματα που βρίσκονται δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας, όπως τη «Νίκη» που αποτέλεσε μία από τις εκπλήξεις των εκλογών.

Θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη Βόρεια Ελλάδα

«Το μόνο που θα έλεγα σε αυτούς τους πολίτες είναι, αν έχουν πραγματικές πατριωτικές ευαισθησίες, να δουν ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και ποιοι είναι οι πατριώτες της θεωρίας και στα λόγια. Διότι πιστεύω ότι στο κομμάτι των θεμάτων που απασχολούν συχνά αυτούς τους ψηφοφόρους -θέματα εξωτερικής πολιτικής, θέματα άμυνας, θέματα προστασίας των συνόρων- τα καταφέραμε μια χαρά.

Και να αναλογιστούν αν αξίζει πραγματικά να δώσουν την ψήφο τους σε κόμματα τα οποία μπορεί να μην έχουν δοκιμαστεί, κόμματα διαμαρτυρίας που ουσιαστικά δεν έχουν να εισφέρουν πολλά στη διακυβέρνηση της χώρας, ή αν θέλουν να συνταχθούν με ένα μεγάλο πατριωτικό προοδευτικό μέτωπο, το οποίο έχει αποδείξει στην πράξη πώς αντιλαμβάνεται τον υπεύθυνο πατριωτισμό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Ένα επίσης ηχηρό σήμα που έστειλε μέσα από την συνέντευξη του ο πρωθυπουργός, αφορούσε σε πιθανές αλαζονικές συμπεριφορές. Σε αρκετά σημεία ανέφερε ότι αυτή η μεγάλη εκλογική επιτυχία τον γεμίζει ευθύνες, ξεκαθαρίζοντας ότι «όσο πιο μεγάλο το εύρος της νίκης, τόσο πιο σεμνός επιβάλλω εγώ ο ίδιος στον εαυτό μου να είμαι, διότι τιμώ την εντολή του ελληνικού λαού» ενώ τοποθετήθηκε και για δήλωση που ακούστηκε από στελέχη του κόμματος σχετικά με τον στόχο των 180 εδρών προκειμένου η Νέα Δημοκρατία να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει μόνη της σε αλλαγές του Συντάγματος. «Ήταν λάθος αυτές οι δηλώσεις. Νομίζω ότι διορθώθηκαν στην πορεία και δεν αποτυπώνουν σε καμία περίπτωση τη δική μου φιλοσοφία», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι για τις αλλαγές που σχεδιάζει θα επιδιώξει ευρύτερες συναινέσεις και συγκλίσεις.

Έμφαση στη θετική ατζέντα

Σχετικά με το αφήγημα σε αυτή τη νέα προεκλογική περίοδο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων και σε θέματα οικονομίας. Θα επιμείνει δηλαδή στη θετική ατζέντα, επιλογή που δικαιώθηκε από το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης.

«Έχουμε πολύ πλούσια μεταρρυθμιστική ατζέντα για την επόμενη μέρα, πολύ πυκνή. Ένα κομμάτι της δουλειάς είναι η ολοκλήρωση αλλαγών που έγιναν την προηγούμενη τετραετία και ένα δεύτερο είναι η δρομολόγηση πολλών καινούριων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, που πραγματικά μπορούν να μας επιτρέψουν να «τρέξουμε» πολύ πιο γρήγορα από την Ευρώπη, ελπίζω αυτή τη φορά σε λίγο καλύτερες συνθήκες, χωρίς τόσες εξωγενείς κρίσεις. Να αλλάξουμε πραγματικά την Ελλάδα, δραστικά», είναι ο στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφόσον επιτύχει την αυτοδυναμία στις 25 Ιουνίου.

Δημοφιλή