Η Ταϊβάν σε επιφυλακή απέναντι στις κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες

Προειδοποιήσεις από τον πρωθυπουργό και την πρόεδρο της χώρας.
.
.
DADO RUVIC via REUTERS

H Ταϊβάν πρέπει να είναι σε επιφυλακή για τις «υπερβολικές» στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας, είπε ο πρωθυπουργός την Τρίτη, μετά την εισβολή 56 κινεζικών αεροσκαφών στη ζώνη αναγνώρισης αεράμυνάς της, ενώ ο πρόεδρος είπε ότι το νησί θα έκανε ό,τι χρειαζόταν για να αμυνθεί.

Η Ταϊβάν ανέφερε συνολικά 148 αεροσκάφη της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας στο νότιο και στο νοτιοδυτικό τμήμα της ζώνης αναγνώρισης αεράμυνάς της μέσα σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών που άρχισε την Παρασκευή, ημέρα διακοπών λόγω εθνικής γιορτής στην Κίνα.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν επικράτειά της η οποία θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας εάν χρειαστεί. Η Ταϊβάν δηλώνει ανεξάρτητη χώρα και έτοιμη να υπερασπιστεί τις ελευθερίες και τη δημοκρατία της.

Η Ταϊβάν χαρακτηρίζει τις επανειλημμένες κινεζικές στρατιωτικές δραστηριότητες της Κίνας ως πόλεμο «γκρίζας ζώνης» με σκοπό την πρόκληση κούρασης στις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν, μέσω εξαναγκασμού τους σε επανειλημμένες κινητοποιήσεις, καθώς και τη δοκιμή των αντανακλαστικών της.

«Η Ταϊβάν πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Η Κίνα είναι όλο και περισσότερο πέρα από το όριο» είπε ο πρωθυπουργός Σου Τσενγκ-τσανγκ σε δημοσιογράφους στην Ταϊπέι. «Ο κόσμος έχει δει επίσης τις επανειλημμένες παραβιάσεις της τοπικής ειρήνης και την πίεση στην Ταϊβάν από την Κίνα».

Η Ταϊβάν πρέπει να «δυναμώσει» και να λειτουργεί ενωμένη, πρόσθεσε. «Μόνο τότε οι χώρες που θέλουν να την προσαρτήσουν δεν θα τολμήσουν εύκολα να καταφύγουν στη βία. Μόνο όταν βοηθάμε τον εαυτό μας μπορούν να μας βοηθήσουν άλλοι».

Τα κινεζικά αεροσκάφη δεν πετούσαν στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν, μας στη ζώνη ταυτοποίησης αεράμυνάς της (ADIZ) ένα ευρύτερο χώρο που η Ταϊβάν παρακολουθεί, περιπολεί και προβαίνει σε ενέργειες προκειμένου να κερδίσει χρόνο ως προς την αντιμετώπιση απειλών.

Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν έχει καταστήσει προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεων, εστιάζοντας στη χρήση νέων, ευκίνητων όπλων για να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο το κόστος μιας επίθεσης για την Κίνα, μετατρέποντας την Ταϊβάν σε «σκαντζόχοιρο».

Σε άρθρο στο Foreign Affairs που δημοσιεύτηκε την Τρίτη η Τσάι είπε πως εάν η Ταϊβάν πέσει στα χέρια της Κίνας, θα ακολουθήσουν καταστροφικές συνέπειες για την ειρήνη στην Ασία.

Η Ταϊβάν δεν επιθυμεί στρατιωτική αναμέτρηση, είπε η Τσάι, «μα αν η δημοκρατία και ο τρόπος ζωής της απειληθούν, θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να αμυνθεί».

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή