ΤΟ BLOG
22/03/2020 08:10 EET | Updated 22/03/2020 08:10 EET

Η Θράκη στη «μέγγενη» κορονοϊού και μεταναστευτικού

Ο κίνδυνος να παρουσιάσουν κρούσματα, οι φρουροί του Έβρου δεν μπορεί αποκλειστεί και αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των συνόρων.

ASSOCIATED PRESS
Greek army patrol at the train station of Kastanies village, near the Greek-Turkish border on Sunday, March 8, 2020. Thousands of migrants headed for Turkey's land border with EU member Greece after Turkish President Recep Tayyip Erdogan's government announced earlier this month that it would no longer prevent migrants and refugees from crossing over to EU countries. (AP Photo/Giannis Papanikos)

Η Θράκη βρίσκεται αντιμέτωπη με δυο ασύμμετρες απειλές, την εξάπλωση του κορονοϊού και τη μεταναστευτική κρίση, που θα επιφέρουν αρνητικές επιπτώσεις, στην ασφάλεια των συνόρων και στον κοινωνικό ιστό της περιοχής.

Η ελληνική κυβέρνηση έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να εμποδίσει, την εξάπλωση του κορονοϊού, αλλά το γεγονός ότι συνορεύει με την Τουρκία, ενδέχεται να επιδεινώσει την κατάσταση σε περίπτωση διείσδυσης παράτυπων μεταναστών στη Θράκη.

Η ομολογία νοσούντα στις ελληνικές αρχές ότι είχε έρθει σε επαφή με μετανάστη, ο οποίος κατάφερε να περάσει τις προηγούμενες ημέρες απο τα σύνορα του Έβρου και να διαβεί την περιοχή των Φερών, έχει προκαλέσει, σύμφωνα με το Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ανησυχία στην κοινωνία του Έβρου, αλλά και της Θράκης.

Το γεγονός ότι τα κρούσματα κορονοϊού αυξάνονται διαρκώς στην Τουρκία, δημιουργεί περαιτέρω προβληματισμό. Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, δήλωσε χθες, ότι οι νεκροί πλέον ανέρχονται στους 21 και ότι τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού έφτασαν τα 947. Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων, φαίνεται να αποκρύπτεται σκοπίμως από την κυβέρνηση της Άγκυρας.

Η προ εβδομάδων δήλωση του πρόεδρου του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, Σινάν Αντιγιαμάμ, «δείχνει» έμμεσα, την κυβέρνηση της Άγκυρας, για παραπληροφόρηση. Ανέφερε, τότε που τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν 18 ότι, «η δική μας η αίσθηση είναι πως ο αριθμός των ασθενών είναι πολύ μεγάλος. Έχουμε αποτελέσματα εξετάσεων θετικά, αλλά όχι από την ομάδα των 18 ατόμων».

Επιπλέον, η επιστροφή φοιτητών της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης, από τα τουρκικά πανεπιστήμια (εκτιμάται ότι μόνο στη Ανδριανούπολη, φοιτούν 2.000 άτομα), εγκυμονεί και αυτή κινδύνους.

Η επιδημία του κορονοϊού απειλεί όλη την ανθρωπότητα και δεν αποτελούν εξαίρεση, τα μέλη των ελληνικών αστυνομικών και στρατιωτικών δυνάμεων, τα οποία φρουρούν την μεθόριο του Έβρου, όπως και τα μέλη των αστυνομικών δυνάμεων της ΕΕ και της Frontex.

Ο κίνδυνος να παρουσιάσουν κρούσματα, οι φρουροί του Έβρου δεν μπορεί αποκλειστεί και αναμένεται να έχει επιπτώσεις στην ασφάλεια των συνόρων. 

Μεταναστευτικό

Το μεταναστευτικό αποτελεί για τη Θράκη, την άλλη ασύμμετρη απειλή, καθώς οι τουρκικές αρχές ασφαλείας, έχουν λάβει εντολές να προωθήσουν χιλιάδες μετανάστες στο ελληνικό έδαφος.

Η κλιμάκωση των επεισοδίων στην ελληνοτουρκική μεθόριο, εξαρτάται από τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο υπενθυμίζει σε ΕΕ και Ελλάδα, ότι μόνο αυτός αποφασίζει για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών.

Τα συχνά επεισόδια που συμβαίνουν στη μεθόριο του Έβρου, δείχνουν τις σαφείς προθέσεις της τουρκικής κυβέρνησης. Το απόγευμα της Πέμπτης, περισσότεροι από 1.000 μετανάστες, επιχείρησαν να περάσουν απο τις Καστανιές Έβρου.

Προηγουμένως, τα ξημερώματα της Τετάρτης είχε προηγηθεί και άλλο επεισόδιο, με περίπου 300 έως 500 μετανάστες, να προσπαθούν να διεισδύσουν στην ελληνική πλευρά, συνεπικουρούμενοι από τη χρήση δακρυγόνων των τουρκικών αρχών ασφαλείας προς τις ελληνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί την παράνομη μετανάστευση, επιδιώκοντας να αλώσει τη Θράκη, με στόχο να υπονομεύσει την ελληνικότητα της μουσουλμανικής μειονότητας και να έχει στη διάθεσή του ομάδες μουσουλμάνων μεταναστών. Η πλειοψηφία των μεταναστών του Έβρου, προέρχεται από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ιράκ, Σομαλία, και δεν είναι, όπως ισχυρίζεται η τουρκική κυβέρνηση, όλοι σύριοι πρόσφυγες.

Η παράνομη μετανάστευση επιχειρεί, ως ασύμμετρη απειλή να υπερκεράσει την ελληνική άμυνα και να χτυπήσει αδύνατα σημεία της Ελλάδας. Οι ασύμμετρες απειλές βασίζονται στην αναίρεση των κανόνων του δικαίου και του δικαίου του πολέμου.

Η εργαλειοποίηση των μεταναστών από τον Ερντογάν, χρησιμοποιείται ως «μοχλός πίεσης» απέναντι σε ΕΕ και Ελλάδα και η κλιμάκωση των εντάσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό.

Επίσης, η είδηση ότι Ταγίπ Ερντογάν και Έντι Ράμα, συμφώνησαν σε μετεγκατάσταση στην αλβανική επικράτεια, 30.000 μουσουλμάνων μεταναστών προερχόμενων, από την Τουρκία και συγκεκριμένα δίπλα σε συνοριακές διαβάσεις με την Ελλάδα, μπορεί να ερμηνευτεί ως κίνηση του τούρκου προέδρου να προκαλέσει μεταναστευτική κρίση και σε ακόμα μια ελληνική μεθόριο.