ΚΟΙΝΩΝΙΑ
21/03/2020 08:22 EET

Εξιχνιάστηκε ο εμπρησμός του σχολείου προσφύγων στη Λέσβο

Οι φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού ενδεχομένως να λειτούργησαν κατ’ εντολή τρίτων.

Guy Smallman via Getty Images

Δικογραφία σε βάρος τριών Παλαιστίνιων σχημάτισε η Αστυνομία για τον εμπρησμό της προσφυγικής δομής «One Happy Family» και του «Σχολείου της Ειρήνης» για προσφυγόπουλα, απέναντι από τον καταυλισμό του Καρά Τεπέ στη Λέσβο.

Ο περίεργος εμπρησμός είχε γίνει στις 20.30 βράδυ Σαββάτου, στις 7 Μαρτίου 2020. Οι κατηγορούμενοι είναι ένας Παλαιστίνιος που ζει μόνιμα στο νησί και δύο ομοεθνείς του από την Αθήνα.

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Μυτιλήνης έφτασαν στα ίχνη τους μέσα από πολυήμερη ανάλυση βιντεοληπτικού υλικού.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται, όμως, και ένα ακόμα άτομο, σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μία γυναίκα, η οποία φέρεται να έκλεισε τα εισιτήρια με τα οποία ταξίδεψαν οι δύο Παλαιστίνιοι στη Λέσβο. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για μία μυστήρια και ταυτόχρονα πολύ σοβαρή υπόθεση. Οι φυσικοί αυτουργοί του εμπρησμού ενδεχομένως να λειτούργησαν κατ’ εντολή τρίτων. Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν, επίσης, ότι ο εμπρησμός της προσφυγικής δομής έγινε σε μία περίοδο που επικρατούσε μεγάλη ένταση στο νησί, ενώ ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί το κίνητρο των δραστών.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε ανακοίνωση για την εξιχνίαση της υπόθεσης, στην οποία αναφέρει:

«Εξιχνιάστηκε μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, με τη συνδρομή του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, υπόθεση εμπρησμού δομής εξυπηρέτησης αλλοδαπών, που έλαβε χώρα την 7η Μαρτίου στη Λέσβο.

Ταυτοποιήθηκαν, για την εμπλοκή τους στη συγκεκριμένη υπόθεση (3) άτομα - δύο αλλοδαποί και ημεδαπός αλλοδαπής καταγωγής και σε βάρος τους σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία.

Ειδικότερα, μετά από κατάλληλη αξιολόγηση στοιχείων και αξιοποίηση βιντεοληπτικού υλικούπροέκυψε ότι, τα ταυτοποιηθέντα άτομα δρώντας από κοινού, προξένησαν πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της προαναφερόμενης δομής, προκαλώντας εκτεταμένες φθορές σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Η σχηματισθείσα δικογραφία υποβάλλεται στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης, ενώ εξετάζεται η εμπλοκή ενός ακόμη ατόμου στην υπόθεση».