Η Τουρκία εξουδετέρωσε νάρκη στον Βόσπορο που είχε παρασυρθεί από τη Μαύρη Θάλασσα

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι ουκρανικές νάρκες που παρασύρονταν αλλά το Κίεβο υποστήριζαν πως ήταν ψέματα.
Osman Orsal via REUTERS

Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας εξουδετέρωσε νάρκη που είχε παρασυρθεί από τη Μαύρη Θάλασσα, προκαλώντας μια δυνατή έκρηξη βόρεια της Κωνσταντινούπολης.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι αρκετές ουκρανικές νάρκες είχε παρασυρθεί από τα λιμάνια της χώρας.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ περιέγραψε το αντικείμενο, που εντοπίστηκε αρχικά από ψαράδες στη πάνω πλευρά του Βοσπόρου, ως παλιού τύπου νάρκη και είπε ότι βρισκόταν σε επαφή τόσο με τις ρωσικές όσο και με τις ουκρανικές αρχές.

Μάρτυρας είπε στο Reuters ότι άκουσε έναν δυνατό κρότο στα ανοιχτά του παραθαλάσσιου χωριού Ρουμελιφενέρι, όπου δραστηριοποιούνταν σκάφη του πολεμικού ναυτικού και στρατιωτικά αεροπλάνα και ελικόπτερα. Ένα ναρκαλιευτικό κατευθύνθηκε επίσης στην περιοχή από την Κωνσταντινούπολη, σύμφωνα με δεύτερο μάρτυρα του Reuters.

«Η νάρκη, παλαιού τύπου, εξουδετερώθηκε από την ομάδα μας...και οι ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν το έργο τους», είπε ο Ακάρ.

Νωρίτερα, η ακτοφυλακή είχε προειδοποιήσει τα σκάφη να μείνουν μακριά από το ”ύποπτο”, ως αρχικά χαρακτηρίστηκε, αντικείμενο και μια ομάδα βατραχανθρώπων άρχισε τις έρευνες.

Η Τουρκία βρέχεται από τη Μαύρη Θάλασσα όπως και η Ρωσία και η Ουκρανία

Η κύρια υπηρεσία πληροφοριών της Ρωσίας ανέφερε τη Δευτέρα ότι αρκετές νάρκες παρασύρθηκαν στη θάλασσα μετά από αποκοπή καλωδίων κοντά σε λιμάνια της Ουκρανίας, έναν ισχυρισμό που απέρριψε το Κίεβο ως παραπληροφόρηση με σκοπό να ”κλείσουν” θαλάσσιες περιοχές.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι μια σημαντική ναυτιλιακή αρτηρία για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου. Συνδέεται με τη θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια με τη Μεσόγειο μέσω του Βοσπόρου.

Οι ψαράδες εντόπισαν πρώτα τη νάρκη κοντά σε μια περιοχή ελλιμενισμού και το ανέφεραν στην ακτοφυλακή, η οποία έστειλε ενημερώσεις μέσω ασυρμάτου στα σκάφη που έπλεαν στην περιοχή, δήλωσε στο Reuters η Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας των Ακτών.

Δημοφιλή