Ο Μπάιντεν απευθύνεται στους Ρώσους και δηλώνει: Ο Πούτιν "δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία"

Λίγο νωρίτερα αποκάλεσε "χασάπη" τον ρώσο πρόεδρο. Βομβαρδισμός της Λβιβ στην Δυτική Ουκρανία.
Al Jazeera
Al Jazeera
Al Jazeera

Η 31η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία έκλεισε μια δήλωση από την Πολωνία και τον αμερικανό πρόεδρο που κατά την ομιλία του φάνηκε να καλεί σε αλλαγή καθεστώτος στη Μόσχα και ανατροπή του Πούτιν. Ο Λευκός Οίκος έσπευσε να διορθώσει τη δήλωση αλλά το ερώτημα για το εάν ήταν απλά ένα ”ατόπημα” ή μια δραματική αλλαγή της πολιτικής των ΗΠΑ, παραμένει ανοιτό.

Στο μεταξύ, η Μόσχα μπορεί να ανακοίνωσε πως η πρώτη φάση της ”ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης”, όπως αποκαλεί την εισβολή στην Ουκρανία, ολοκληρώθηκε επιτυχώς και πως πλέον οι ρωσικές δυνάμεις εστιάζουν στην «απελευθέρωση» του Ντονμπάς αλλά οι βομβαρδισμοί σε άλλες περιοχές συνεχίζονται.

Μάλιστα σήμερα χτυπήθηκε η Λβιβ, στην δυτική Ουκρανία που αποτελεί πόλη- σταθμό και πέρασμα εκατομμυρίων προσφύγων, κέντρο διέλευσης για τον στρατιωτικού εξοπλισμού που στέλνει η Δύση στο Κίεβο ενώ φιλοξενεί πολλές ξένες διπλωματικές αποστολές και πρεσβείες. Πέντε άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ επλήγη χώρος αποθήκευσης πετρελαίου.

Η κατάσταση στην Μαριούπολη (νότια) παραμένει τραγική ενώ μόνο ένας πολύ μικρός αριθμός πολιτών, κυρίως από τα προάστια της πόλης καταφέρνει να δραπετεύσει. Υπό ασφυκτική πολιορκία και το Τσερνιχίβ (βόρεια)ενώ ο ρωσικός στρατός επιχειρεί να πάρει την μικρή πόλη οπού ζουν οι εργαζόμενο στο παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό στο Τσερνόμπιλ (βόρεια) ενώ οι Ουκρανοί προσπαθούν να πάρουν την Χερσώνα (νότια). Οι δε μάχες συνεχίζονται σε Ντίπρο, Χάρκοβο, Σούμι (ανατολικά).

Τι συνέβη σήμερα

22:57 Η δήλωση Μπάιντεν για Πούτιν που ταρακούνησε τον κόσμο (και που ο Λευκός Οίκος την ”διόρθωσε”). Τι συνέβη;

22:47 Ρωσικές δυνάμεις βάλλουν κατά πυρηνικής ερευνητικής εγκατάστασης στην πόλη Χάρκοβο.

«Αυτή τη στιγμή είναι αδύνατο να εκτιμηθεί το εύρος των ζημιών λόγω των εχθροπραξιών που δεν σταματούν στην περιοχή της πυρηνικής εγκατάστασης», αναφέρει η ανάρτηση του ουκρανικόυ κοινοβουλίου που επικαλείται την κρατική ρυθμιστική αρχή επιθεώρησης των πυρηνικών.

22:31 Μήνυμα στον Μπάιντεν ο βομβαρδισμός της Λβιβ

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία είχαν σκοπό να στείλουν ένα μήνυμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ο δήμαρχος Άντριι Σάντοβι.

”Νομίζω ότι, με τα σημερινά χτυπήματα, ο επιτιθέμενος στέλνει χαιρετισμούς στον Πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος βρίσκεται τώρα στην Πολωνία. Το Λβιβ απέχει 70 χιλιόμετρα από την Πολωνία...Νομίζω ότι όλος ο κόσμος πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η απειλή είναι εξαιρετικά σοβαρή”.

Οι πύραυλοι έπληξαν δύο κρίσιμες εγκαταστάσεις υποδομής, η μία από τις οποίες ήταν μια αποθήκη πετρελαίου σε μια κατοικημένη περιοχή και η άλλη ήταν ένα στρατιωτικό εργοστάσιο. Δεν επλήγησαν κατοικίες ενώ δεν υπάρχουν νεκροί.

21:42 Απομακρύνσεις πολιτών απο πολιορκημένες πόλεις - 4.331 από την Μαριούπολη

Συνολικά 5.208 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από ουκρανικές πόλες μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων σήμερα, έγινε γνωστό από έναν Ουκρανό υψηλόβαθμο αξιωματούχο, λιγότεροι από τους 7.331 που κατάφεραν να ξεφύγουν χθες.

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του προεδρικού γραφείου, ανέφερε σε μια διαδικτυακή ανάρτηση ότι 4.331 άνθρωποι έφυγαν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη.

Alexander Ermochenko via Reuters
Alexander Ermochenko via Reuters
Alexander Ermochenko via Reuters

21:12 Οι Ουκρανοί λένε πως πήραν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς στα βορειοανατολικά

Οι ουκρανικές δυνάμεις ανέκτησαν τον έλεγχο της πόλης Τροστίανετς, στο βορειοανατολική Ουκρανία, όπου οι μάχες με τους Ρώσους στρατιώτες μαίνονται, είπε σήμερα το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η πόλη Τροστίανετς, στην περιοχή του Σούμι, απελευθερώθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα κατοχής», έγραψε το υπουργείο στο Telegram, επικαλούμενο την 93η ταξιαρχία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η ανάκτηση αυτής της πόλης, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από το Σούμι και μετρούσε περίπου 20.000 κατοίκους πριν από τη ρωσική εισβολή, φαίνεται να αποτελεί μια σημαντική πρόοδο του ουκρανικού στρατού, ο οποίος εξαπέλυσε αντεπιθέσεις σε ορισμένες περιοχές.

Σύμφωνα με το Κίεβο, το Τροστίανετς είχε καταληφθεί από τη ρωσική μεραρχία τεθωρακισμένων Kantemirovskaïa.

«Ο ρωσικός στρατός έφυγε από το Τροστίανετς εγκαταλείποντας όπλα, εξοπλισμούς και πυρομαχικά», σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργείου Άμυνας, το οποίο δημοσίευσε φωτογραφίες στις οποίες διακρίνονται Ουκρανοί στρατιωτικοί και άμαχοι, μεταξύ κτιρίων που έχουν υποστεί σοβαρές καταστροφές.

Δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτούν αυτοί οι ισχυρισμοί από ανεξάρτητη πηγή.

20:45 Λευκός Οίκος: Ο Μπάιντεν δεν καλεί σε αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκανε κάλεσμα για αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία, όταν είπε λίγο νωρίτερα απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες πως οΒλαντίμιρ Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», δήλωσε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Αυτό που ήθελε να πει ο πρόεδρος ήταν ότι δεν μπορεί να επιτραπεί στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην περιοχή. Δεν συζητούσε για την εξουσία του Πούτιν στη Ρωσία ούτε για αλλαγή καθεστώτος»,

Το γεγονός όμως ότι Μπάιντεν απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον ρωσικό λαό και δήλωσε: «Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», ερμηνεύτηκε και από το Μόσχα και από τα διεθνή ΜΜΕ ως κάλεσμα για την απομάκρυνση του απο την εξουσία.

20:17 Απάντηση Κρεμλίνου στις νέες δηλώσεις Μπάιντεν για απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, σχολιάζοντας τη δήλωση Μπάιντεν ότι ο Πούτιν «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία», είπε: «Αυτό δεν πρέπει να το αποφασίσει ο κ. Μπάιντεν. Θα πρέπει να είναι μόνο επιλογή του λαού της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

19:59 Μήνυμα (προτροπή;) Μπάιντεν σε ρωσικό λαό: Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία

Κατά την ομιλία του στην Πολωνία, ο αμερικανός πρόεδρος απευθύνθηκε στον ρωσικό λαό, λέγοντας ότι έχει συνεργαστεί με Ρώσους ηγέτες για δεκαετίες, από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

«Πάντα μιλούσα άμεσα και ειλικρινά σε εσάς, τον ρωσικό λαό...Επιτρέψτε μου να το πω αυτό, αν μπορείτε να ακούσετε. Εσείς, ο ρωσικός λαός, δεν είστε εχθρός μας...Αρνούμαι να πιστέψω ότι αποδέχεται τη δολοφονία αθώων παιδιών και παππούδων...Ή ότι δέχεστε νοσοκομεία, σχολεία, μαιευτήρια να σφυροκοπιούνται με ρωσικούς πυραύλους και βόμβες...Ή να περικυκλώνονται πόλεις έτσι ώστε οι άμαχοι να μην μπορούν να φύγουν, οι προμήθειες να τελειώνουν και να προσπαθούν να λιμοκτονήσουν τους Ουκρανούς μέχρι να υποταχθούν...Εκατομμύρια οικογένειες εκδιώκονται από τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των μισών παιδιών της Ουκρανίας...Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός μεγάλου έθνους».

«Για όνομα του Θεού, αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία».

EVELYN HOCKSTEIN via REUTERS
EVELYN HOCKSTEIN via REUTERS

19:56 Και τρίτο πλήγμα στην Λβιβ

Ο δήμαρχος του Λβιβ δήλωσε πως ένας ακόμη πύραυλος έπληξε την πόλη στη δυτική Ουκρανία σήμερα, λίγο αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν τα περίχωρά της.

Ο Αντρίγι Σαντόβιγι είπε πως σημειώθηκε μία ακόμη επιδρομή. «Ένας ακόμη πύραυλος έπληξε το Λβιβ», έκανε γνωστό σε μια διαδικτυακή ανάρτηση.

Δεν υπεισήλθε σε λεπτομέρειες σχετικά με το ακριβές σημείο της επίθεσης. Είπε πως ο βομβαρδισμός κατέστρεψε υποδομές, όχι όμως πολυκατοικίες.

19:31 Βασικά σημεία από τις δηλώσεις Μπάιντεν

-Σε αυτή τη μάχη, πρέπει να δούμε ξεκάθρα την αλήθεια. Δεν θα κερδηθεί ούτε σε μέρες, ούτε μήνες. Πρέπει να δυναμώσουμε για τον μακρύ αγώνα που έχουμε μπροστά μας.

-Οι σημερινές μάχες στο Κίεβο, τη Μαριούπολη και το Χάρκοβο είναι οι τελευταίες μάχες σε έναν μακρύ αγώνα

-Μην διανοειθείτε να προχωρήσετε σε μια ίντσα του εδάφους του ΝΑΤΟ

-Αμερικανικά στρατεύματα δεν πάνε στην Ουκρανία

-Το υψηλό κόστος τιμωρίας της Ρωσίας είναι το μόνο πράγμα που θα την κάνει να αλλάξει πορεία

-«Το μήνυμά μου προς τον λαό της Ουκρανίας... στεκόμαστε μαζί σας, τελεία»,

-Η Ουγγαρία το 1956, η Πολωνία το 1956 και μετά ξανά το 1981, η Τσεχοσλοβακία το 1968. Τα σοβιετικά τανκς συνέτριψαν τις δημοκρατικές εξεγέρσεις, αλλά η αντίσταση συνεχίστηκε μέχρι που τελικά το 1989, το Τείχος του Βερολίνου και όλα τα τείχη της σοβιετικής κυριαρχίας, έπεσαν και ο λαός επικράτησε.

-Η μάχη για τη δημοκρατία δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί και δεν ολοκληρώθηκε με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Τα τελευταία 30 χρόνια οι δυνάμεις της απολυταρχίας έχουν αναβιώσει σε όλο τον κόσμο, τα χαρακτηριστικά της είναι γνωστά. Περιφρόνηση για το κράτος δικαίου, περιφρόνηση για τη δημοκρατική ελευθερία, περιφρόνηση για την ίδια την αλήθεια.

-Σήμερα, η Ρωσία έχει στραγγαλίσει τη δημοκρατία και έχει προσπαθήσει να κάνει αλλού

-Άσεμνος και ψευδής ο ισχυρισμός Πούτιν πως θέλει να αποναζιστικοποιήσει την Ουκρανία

19:24 Δηλώσεις Μπάιντεν αυτή την ώρα από την Πολωνία (live)

19:15 Εικόνες από την Λβιβ που ”χτυπήθηκε” από τον ρωσικό στρατό

via Associated Press
Pavlo Palamarchuk via Reuters
Pavlo Palamarchuk via Reuters
via Associated Press

19:07 Ποιος ελέγχει τι στην Ουκρανία

Al Jazeera
Al Jazeera
Al Jazeera

18:56 Η Πολωνία ζητά επίσπευσης της αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού από τις ΗΠΑ

Ο πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα δήλωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία τον ρώτησε για την πιθανότητα επίσπευσης αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

Οπως διευκρίνισε αναφερόταν στην αγορά πυραυλικών συστημάτων Patriot, υψηλής κινητικότητας πυραυλικού συστήματος πυροβολικού HIMARS, αεροσκαφών F-35 και αρμάτων μάχης Abrams.

Η Πολωνία θέλει να συνεργαστεί στενά με τις ΗΠΑ καθώς σχεδιάζει να αρχίσει να παράγει πυρηνική ενέργεια, δήλωσε στον Μπάιντεν ο πολωνός πρόεδρος.

″Πιστεύω ότι μαζί με αμερικανικές εταιρείες, υπό την αυστηρή αιγίδα του Λευκού Οίκου, μπορούμε στο εγγύς μέλλον να εφαρμόσουμε αυτό το πρόγραμμα γιατί είναι επειγόντως απαραίτητο για την Πολωνία”, δήλωσε ο Ντούντα μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν.

Η Πολωνία χρειάζεται αμερικανικά εργοστάσια παραγωγής πυρηνικής ενέργειας προκειμένου να εκπληρώσει τους κλιματικούς στόχους της και να διασφαλίσει μια σύγχρονη πηγή προμήθειας ενέργειας, είπε.

18:50 Εντός των ορίων της πόλης Λβίβ οι βομαρδισμοί, λέει ο Κυβερνήτης

Για δύο βομαρδισμούς από τον ρωσικό στρατό κάνει λόγο ο κυβερνήτης της περιφέρειας Λβιβ, Μαξίμ Κοζίτσκι στο Telegram. «Πραγματοποιήθηκαν δύο επιδρομές με πυραύλους εντός των ορίων της πόλης Λβιβ».

Τα πλήγματα στοχοθέτησσαν μια συνοικία στο ανατολικό τμήμα της πόλης, το Λιτσάκιβσκι, χωρίς να είναι προς το παρόν γνωστό τι είδους κτίριο ή υποδομή επλήγη.

Ένας κάτοικος της συνοικίας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι σε κοντινή απόσταση υπήρχε μια αποθήκη καυσίμων.

18:33 To CNN κάνει λόγο για πέντε τραυματίες από τον βομβαρδισμό στην Λβιβ.

18:27 Κρεμλίνο για χαρακτηρισμό Πούτιν ως ”χασάπη” από τον Μπάιντεν

Τα νέα σχόλια που έκανε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στενεύουν το περιθώριο βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων TASS επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε ”χασάπη” τον Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Πολωνία και κατόπιν συναντήσεών του με πρόσφυγες και τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Ουκρανίας. Επίσης όπως είπε δεν είναι βέβαιος πως η Ρωσία αλλάζει τη στρατηγική της στην Ουκρανία.

18:15 Η Τουρκία εξουδετέρωσε νάρκη στον Βόσπορο που είχε παρασυρθεί από τη Μαύρη Θάλασσα. η Ρωσία είχε προειδοποιήσει ότι ουκρανικές νάρκες που παρασύρονταν αλλά το Κίεβο υποστήριζαν πως ήταν ψέματα.

18:04 Γκελ μπουρντά (έλα εδώ), λέει η Άγκυρα σε ρώσους ολιγάρχες

Ρώσοι ολιγάρχες είναι ευπρόσδεκτοι στην Τουρκία αλλά θα πρέπει να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο προκειμένου να έχουν οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα, δήλωσε σήμερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η Τουρκία έχει ασκήσει αυστηρή κριτική εις βάρος της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά αντιτίθεται επί της αρχής στις κυρώσεις που επέβαλαν οι σύμμαχοί της στο ΝΑΤΟ.

″Αν ρώσοι ολογάρχες...ή όποιοι ρώσοι πολίτες θέλουν να επισκεφθούν την Τουρκία, φυσικά και μπορούν”, είπε ο Τσαβούσογλου απαντώντας σε μια ερώτηση στο ετήσιο διεθνές φόρουμ της Ντόχα.

″Αν εννοείτε αν αυτοί οι ολιγάρχες μπορούν να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Τουρκία, τότε φυσικά αν είναι νόμιμη και όχι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, θα το εξετάσω. Αν είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο, τότε είναι άλλο ζήτημα”, δήλωσε ο τούρκος υπουργός.

Δύο υπερπολυτελείς θαλαμηγοί που ανήκουν στον ρώσο δισεκατομμυριούχο Ρομάν Αμπράμοβις έχουν ελλιμενιστεί σε τουρκικά θέρετρα.

ISLAMABAD, PAKISTAN - MARCH 22: Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to press during The Organization of Islamic Cooperation (OIC) Contact Group meeting, in Islamabad, Pakistan on March 22, 2022. (Photo by Muhammed Semih Ugurlu/Anadolu Agency via Getty Images)
ISLAMABAD, PAKISTAN - MARCH 22: Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu speaks to press during The Organization of Islamic Cooperation (OIC) Contact Group meeting, in Islamabad, Pakistan on March 22, 2022. (Photo by Muhammed Semih Ugurlu/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

17: 55 Τσερνιχίβ: Αποκομμένη η πόλη, λεει ο δήμαρχος, αδυναμία μεταφοράς τραυματίών

Ο δήμαρχος της πόλης στη βόρεια Ουκρανία υποστηρίζει ότι 44 βαριά τραυματίες, μεταξύ αυτών τρία παιδιά, δεν μπορούν να μεταφερθούν σε ασφαλέστερες περιοχές για θεραπεία καθώς η πόλη έχει αποκοπεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Η πόλη, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία, είναι ουσιαστικά περικυκλωμένη ενώ οι τοπικές αρχές λένε ότι έχει καταστεί αδύνατο να απομακρυνθούν οι άμαχοι ή να φθάσει στην πόλη ανθρωπιστική βοήθεια καθώς μια γέφυρα, η οποία συνδέει την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας προς τον νότο έχει καταστραφεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Μιλώντας στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο ο δήμαρχος του Τσερνιχίβ, Βλαντισλάβ Ατροσένκο,είπε: "Δεν μπορούν να επιβιώσουν εδώ εξαιτίας της βαρύτητας των τραυμάτων τους, χρειάζεται επειγόντως να μεταφερθούν", είπε.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι στην πόλη παραμένουν έως και 130.000 άνθρωποι χωρίς ρεύμα, θέρμανση ή προμήθειες πόσιμου νερού και ότι η πόλη βρίσκεται υπό σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν από τον πόλεμο ο πληθυσμός της πόλης ήταν περίπου 290.000 κάτοικοι.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τις δηλώσεις του.

17:45 Περισσότερα για τις εκρήξεις την Λβιβ

Οι αρχές αναφέρουν ότι οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στην πρωτεύουσα της περιφέρειας και κάλεσαν τους κατοίκους να πάνε στα καταφύγια.

″Σημειώθηκαν τρεις ισχυρές εκρήξεις κοντά στο Λβιβ από την κατεύθυνση του Κριβκίτσι, τώρα υπάρχει προειδοποίηση για αεροπορική επιδρομή, επομένως μείνετε ψύχραιμοι και πηγαίντε στα καταφύγια”, έγραψε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μαξίμ Κοζίτσκι αναφερόμενος σε μια περιοχή στα ανατολικά προάστια της πόλης.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Reuters ότι είδαν πυκνό μαύρο καπνό να υψώνεται από την βορειοανατολική πλευρά της πόλης.

Οι Νew York Times αναφέρουν πως πιθανότατα χτυπήθηκε εγκατάσταση αποθήκευσης πετρελαίου.

Στις 18 Μαρτίου ρωσικός στρατός είχε χτυπήσει για πρώτη φορά στην Δυτική Ουκρανίας, στειροποιώντας εργοστάσιο επισκευτές αεροσκαφών.

Η πόλη έχει πληθυσ΄μο 720.000 κατοίκων, είναι μόλις 80χλμ απο τα πολωνικά σύνορα και από εκεί περνούν οι περισσότεροι πρόσφυγες γαι να συνεχίζουν το ταξίδι τους δυτικά. Αυτή τη στιγμή εκτιμάται πως σε αυτή βρίσκονται περίπου 400.000 εσωτερικά εκτοπισμένο.

Αποτελεί όμως και βασικό κέντρο διέλευσης στρατιωτικού υλικού που αποστέλλει η Δύση στο Κίεβο και πέρασμα εθελοντών που θελουν να πολεμήσουν στο πλευρό των Ουκρανών.

17:26 Αναφορές για ισχυρές εκρήξεις στην Λβιβ, στην δυτική Ουκρανία.

Η ευρύτερη περιοχή τη Λβιβ ”φιλοξενεί” πολλούς στρατιωτικούς στόχους καθώς από εκεί περνά σχεδόν το σύνολο της στρατιωτικής βοήθειας που αποστέλλει η Δύση στο Κίεβο ενώ διαθέτει και μονάδες όπου αναφέρονται εθελοντές από δυτικές χώρες.

ROMAN BALUK via REUTERS
STRINGER via REUTERS

17:09 ”Χασάπη” αποκάλεσε ο Μπάιντεν τον Πούτιν-ΝΥΤ

Ο αμερικανος πρόεδρος αποκάλεσε τον ρώσο ομόλογό του «χασάπη» καθώς απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά από τη συνάντηση με Ουκρανούς πρόσφυγες στη Βαρσοβία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών από την πόλη της Μαριούπολης, η οποία έχει ισοπεδωθεί από τους βομβαρδισμούς.

16:42 Σλαβούτιτς: Ελεύθερος ο δήμαρχος που υποστηρίζει ότι κρατείτο ”όμηρος”

Νωρίτερα αναφέρθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν τον έλεγχο της πόλης όπου ζουν οι εργαζόμενοι του ανενεργού πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ. και ότι ο δήμαρχος κρατείτο. Οργισμένοι πολίτες βγήκαν στους δρόμους κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και φωνάζοντας πατριωτικά συνθήματα.

Ένας κάτοικος του που συμμετείχε στη διαδήλωση είπε στο BBC ότι οι «εισβολείς» είχαν πλέον επιστρέψει στην είσοδο της πόλης και η ουκρανική σημαία εξακολουθεί να κυματίζει πάνω από το κτίριο της τοπικής διοίκησης.

Όπως είπε, ο δήμαρχος της πόλης μίλησε στη συγκέντρωση μετά τις αναφορές για την ”απαγωγή” του, λέγοντας ότι αφέθηκε ελεύθερος.

Η πόλη κατασκευάστηκε μετά την καταστροφή, 1986, στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ. Η σταθμός είναι υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη μέρα του πολέμου. Περίπου 300 εργαζόμενοι παγιδεύτηκαν εκεί μετά την κατάσχεσή του, αν και ορισμένοι έχουν πλέον καταφέρει να φύγουν.

OBTAINED BY REUTERS via via REUTERS
OBTAINED BY REUTERS via via REUTERS

16:31 Αποθήκευση φυσικού αερίου σε Ιταλία, Βουλγαρία προς εξασφάλιση εφοδιασμού εξετάζει η Αθήνα.

Η Κομισιόν παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα τις προτάσεις της, σύμφωνα με τις οποίες ”τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίσουν ότι οι δεξαμενές υπόγειας αποθήκευσης αερίου που διαθέτουν θα έχουν πληρωθεί σε ποσοστό τουλάχιστον 80 % της χωρητικότητάς τους έως την 1η Νοεμβρίου 2022, ποσοστό το οποίο θα ανέλθει στο 90 % για τα επόμενα έτη, ενώ θα υπάρχουν ενδιάμεσοι στόχοι για την περίοδο από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο”.

Για τις χώρες - μέλη που δεν διαθέτουν αποθήκες φυσικού αερίου - όπως η Ελλάδα - προβλέπεται υποχρέωση να εξασφαλίσουν ως την 1η Νοεμβρίου, συμφωνίες με χώρες που διαθέτουν αποθήκες, για ποσότητες που ισοδυναμούν με το 15% της ετήσιας κατανάλωσης αερίου.

16:17 Κουλέμπα: Λάβαμε πρόσθετες εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ

Η Ουκρανία έλαβε επιπλέον δεσμεύσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ για την εξέλιξη της συνεργασίας τους στον τομέα της άμυνας”, δήλωσε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα μετά την συνάντηση με τους Τζο Μπάιντεν και Άντονι Μπλίνκεν. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει παράσχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο δε ουκρανός υπουργός Άμυνας, εξέφρασε «επιφυλακτική αισιοδοξία» μετά τη συνάντηση με τον Μπάιντεν.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία θα αλλάξει την ιστορία του 21ου αιώνα και θα εργαστούμε μαζί για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η αλλαγή είναι υπέρ μας, υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του δημοκρατικού κόσμου», είπε ο Κουλέμπα μετά την συνάντηση.

16:13 Μπάιντεν από Πολωνία: Ιερή δέσμευση η συλλογική άμυνα προς υπεράσπιση των συμμάχων του ΝΑΤΟ

Ο αμερικανός πρόεδρος Tζο Μπάιντεν είπε στον πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα ότι θεωρεί πως το Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους, είναι μια ”ιερή” δέσμευση.

″Θεωρούμε το Αρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι΄αυτό”, είπε κατά τη συνάντηση του με τον Ντούντα στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Βαρσοβία διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ”βασίζεται στη διαίρεση, στο να μπορέσει να διαχωρίσει την ανατολική από τη δυτική πτέρυγα” εκτίμησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ωστόσο, πρόσθεσε ο ίδιος, δεν έχει καταφέρει να το πράξει.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. ”Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία”.

Anadolu Agency via Getty Images

15:59 Σίγησαν οι ουκρανικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί (FM) στην υπό κατάληψη Χερσώνα.

Οι σταθμοί FM δεν είναι πλέον διαθέσιμοι όπως έγραψε στο Twitter ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Ukrainska Pravda. Επικαλείται κατοίκους της περιοχής που λένε πως στο ”αέρα| είναι μόνο ρωσικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί.

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας ανέφερε στην τακτική πρωινή του ενημέρωση νωρίτερα ότι η Χερσώνα ήταν μία από τις περιοχές όπου η Ρωσία είχε αναπτύξει περισσότερες στρατιωτικές μονάδες για να καταστέλλει την αντίσταση ενώ υποστήριζε πως μαίνονται μάχες με στόχο την ανακατάληψη.

15:41 Υπ.Γεωργίας Ουκρανίας: Μειώνονται διαρκώς οι δυνατότητες εξαγωγής σιτηρών

Ο νέος υπουργός Γεωργίας της Ουκρανίας Μίκολα Σόλσκι δήλωσε ότι η δυνατότητα της χώρας να εξάγει σιτηρά επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα και η κατάσταση θα βελτιωθεί μόνο αν τελειώσει ο πόλεμος με την Ρωσία.

Μιλώντας σε τηλεοπτική ενημέρωση ο ίδιος είπε ότι η Ουκρανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς σιτηρών στον κόσμο, θα εξήγαγε υπό κανονικές συνθήκες 4 με 5 τόνους σιτηρά τον μήνα, ένας όγκος που έχει μειωθεί σε μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες τόνους.

″Ο αντίκτυπος (στις παγκόσμιες αγορές) είναι άμεσος, δραματικός και μεγάλος. Και συνεχίζεται. Κάθε μέρα η κατάσταση θα γίνεται όλο και πιο δύσκολη”, δήλωσε ο υπουργός.

15.26 Μεντβέντεφ: Εχουμε δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε πυρηνικά όπλα

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και νυν αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, υποστήριξε ότι η Μόσχα μπορεί να βάλει εναντίον εχθρού που χρησιμοποιεί μόνο συμβατικά όπλα.

«Εχουμε ένα ειδικό έγγραφο για την πυρηνική αποτροπή. Αυτό το έγγραφο υποδεικνύει σαφώς τους λόγους για τους οποίους η Ρωσική Ομοσπονδία δικαιούται να χρησιμοποιεί πυρηνικά όπλα. Υπάρχουν μερικά από αυτά, επιτρέψτε μου να σας τα θυμίσω: Το νούμερο ένα είναι η κατάσταση, όταν η Ρωσία χτυπιέται από πυρηνικό πύραυλο. Η δεύτερη περίπτωση είναι οποιαδήποτε χρήση άλλων πυρηνικών όπλων εναντίον της Ρωσίας ή των συμμάχων της. Το τρίτο είναι μια επίθεση σε μια κρίσιμη υποδομή που θα παραλύσει τις πυρηνικές αποτρεπτικές δυνάμεις μας. Και η τέταρτη περίπτωση είναι όταν διαπράττεται επιθετική ενέργεια κατά της Ρωσίας και των συμμάχων της, η οποία έθεσε σε κίνδυνο την ύπαρξη της ίδιας της χώρας, ακόμη και χωρίς τη χρήση πυρηνικών όπλων, δηλαδή με τη χρήση συμβατικών όπλων», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.

via Associated Press

15.18 Ρωσικές ασκήσεις στο Καλίνινγκραντ και σε αμφισβητούμενα ύδατα

Η Ρωσία πραγματοποίησε στρατιωτικές ασκήσεις με πυραύλους εδάφους-αέρος S-400 στον θύλακα στα δυτικά της, το Καλίνινγκραντ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax , στη διάρκεια των ασκήσεων αναπτύχθηκαν ακόμη και μαχητικά αεροσκάφη τύπου Su-27.

Σήμερα η Ρωσία πραγματοποιεί ασκήσεις και στις νήσους Κουρίλλες που διεκδικεί η Ιαπωνία.

15.10 Αναστέλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση αναστέλλεται η απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας που ανακοίνωσε νωρίτερα ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί ότι οι κάτοικοι έπρεπε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους από τις 20:00 τοπική ώρα έως τις 7 το πρωί της Δευτέρας.

15.02 Ο πληθυσμός στο Τσερνίχιβ έχει μειωθεί κατά 50%

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιβ, που βρίσκεται περίπου στα μισά της διαδρομής μεταξύ του Κιέβου και των ρωσικών συνόρων, είπε ότι ο πληθυσμός της πόλης έχει μειωθεί περισσότερο από το μισό μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Βλάντισλαβ Ατροσένκο, 120.000-130.000 κάτοικοι παραμένουν στην πόλη, σε σύγκριση με περίπου 290.000 πριν από τη ρωσική εισβολή, προσθέτοντας ότι «η πόλη είναι περικυκλωμένη».

Handout . via Reuters

Ο Ατροσένκο είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «κατέστρεψαν συνειδητά τη μοναδική γέφυρα που συνδέει το Τσερνίχιβ με έναν νότιο αυτοκινητόδρομο προς το Κίεβο».

Ο δήμαρχος είπε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν διάδρομοι εκκένωσης ή «κάποιος ασφαλής τρόπος για να φέρουν ή να προμηθεύσουν» με βοήθεια την περιοχή.

Οι δηλώσεις του έρχονται την ώρα που η πόλη προσπαθεί να απομακρύνει 44 άτομα που έχουν τραυματιστεί βαριά. Οι περισσότεροι είναι στρατιωτικοί, αλλά ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει επίσης πολίτες, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά.

14.33 Ο χάρτης των ρωσικών επιθέσεων

14.15 Τόκιο: «Ολο και πιο αληθινή η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα»

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Φούμιο Κισίντα, εκτίμησε ότι η προοπτική να χρησιμοποιήσει η Ρωσία πυρηνικά όπλα είναι «όλο και πιο αληθινή» και χαιρέτισε την επίσκεψη του Αμερικανού πρεσβευτή στη Χιροσίμα, την πρώτη πόλη που δέχτηκε επίθεση με πυρηνικά.

Η Ιαπωνία, η μοναδική χώρα που έχει δεχτεί επίθεση με ατομικά όπλα, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της εναντίον των πυρηνικών εξοπλισμών.

Ο Πούτιν δεν έχει άμεσα απειλήσει με πυρηνική επίθεση. Αλλά προειδοποίησε κατά την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου ότι όποιος εμποδίσει τη Ρωσία θα αντιμετωπίσει «τέτοιες επιπτώσεις που δεν θα έχετε ξανασυναντήσει στην ιστορία σας»-μια δήλωση που ορισμένοι ηγέτες εξέλαβαν ως απειλή για χρήση πυρηνικών όπλων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε την Τρίτη ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά μόνο σε περίπτωση «μιας υπαρξιακής απειλής για τη χώρα μας».

13.55 Πάνω από 100.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι δεν έχουν ακόμη απομακρυνθεί από την πολιορκημένη Μαριούπολη της Ουκρανίας, δήλωσε στο εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερεστσούκ.

Alexander Ermochenko via Reuters

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε νωρίτερα πως μίλησε με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Ουκρανία σχετικά με τις επιλογές που υπάρχουν για την απομάκρυνση των αμάχων, μετά τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν ότι θα προτείνει στη Ρωσία ένα σχέδιο που θα βοηθήσει τους αμάχους να φύγουν από την πόλη, η οποία τελεί υπό την πολιορκία των ρωσικών δυνάμεων.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποΐτσένκο είπε πως η κατάσταση στην περικυκλωμένη πόλη παραμένει κρίσιμη, με οδομαχίες να διεξάγονται στο κέντρο της.

Alexander Ermochenko via Reuters
Alexander Ermochenko via Reuters
Alexander Ermochenko via Reuters
Alexander Ermochenko via Reuters

13.28 Αναφορές για αυτοκτονία Ρώσου διοικητή

Το Nexta, ένα ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων στην ανατολική Ευρώπη, μεταδίδει ότι ένας Ρώσος διοικητής αυτοπυροβολήθηκε, επικαλούμενο πληροφορίες από το Υπουργείο Αμυνας της Ουκρανίας.

13.21 Συνάντηση Μπάιντεν με Ουκρανούς υπουργούς

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έχει συνομιλίες με δύο Ουκρανούς υπουργούς στην Πολωνία - τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών - στην πρώτη του συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τέτοιους αξιωματούχους υψηλού επιπέδου από τότε που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στη χώρα πριν από έναν μήνα.

Evelyn Hockstein via Reuters

Ο Μπάιντεν βρίσκεται στην Πολωνία από την Παρασκευή και συναντά επίσης τον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα. Αναμένεται να εκφωνήσει μια σημαντική ομιλία για τη σύγκρουση αργότερα το Σάββατο.

Κάποιοι λένε ότι το γεγονός ότι οι Ουκρανοί υπουργοί βγαίνουν από τη χώρα τους αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης τους για το πώς εξελίσσεται ο πόλεμος με τη Ρωσία.

13.16 Ο ρωσικός στρατός κάνει λόγο για νέα πυραυλικά χτυπήματα

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε νέα πυραυλικά πλήγματα σε στρατιωτικούς στόχους στη δυτική, κεντρική και νοτιοδυτική Ουκρανία.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα το Σάββατο, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, Ιγκόρ Κονασένκοφ, είπε ότι οι πύραυλοι Kalibr «κατέστρεψαν μια αποθήκη με πυρομαχικά και όπλα κοντά στον οικισμό Βελίκι Κορονίβτσι, στην περιοχή Ζίτομιρ».

«Επίσης, ένας πύραυλος Onyx υψηλής ακρίβειας κατέστρεψε μια βάση καυσίμων στην περιοχή του Μικολάιβ, η οποία τροφοδοτούσε την ομάδα AFU [Ενοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας] με καύσιμα στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Κονασένκοφ.

13.00 Συνάντηση Μπλίνκεν-Κουλέμπα στην Βαρσοβία

Ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολέξι Ρεσνίκοφ μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα είχαν κοινή συνάντηση με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ για πρώτη φορά.

«Συζητήσαμε κοινά θέματα & για τη συνεργασία στην κατεύθυνση της πολιτικής και της άμυνας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις ΗΠΑ», έγραψε ο Ρεσνίκοφ στο Twitter, όπου ανήρτησε και μια φωτογραφία από τη συνάντηση στη Βαρσοβία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν και τον αμερικανό υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν.

12.23 Ο Ζελένσκι καλεί τις χώρες που παράγουν ενέργεια να αυξήσουν την παραγωγή τους

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε σήμερα τις χώρες που παράγουν ενέργεια να αυξήσουν την παραγωγή έτσι ώστε η Ρωσία να μην μπορεί να χρησιμοποιήσει τον πλούτο της σε πετρέλαιο και αέριο προκειμένου να «εκβιάζει» άλλες χώρες.

Απευθυνόμενος στη διεθνή διάσκεψη Doha Forum βέσω βιντεοσύνδεσης, ο Ζελένσκι είπε πως χώρες όπως το Κατάρ μπορούν να συμβάλουν στην σταθεροποίηση της Ευρώπης.

Ο Ζελένσκι είπε επίσης πως καμία χώρα δεν είναι εξασφαλισμένη απέναντι σε σοκ από διαταράξεις στον εφοδιασμό τροφίμων που συμβαίνουν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του. Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή σιτηρών στον κόσμο.

11.50 Νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στο Κίεβο

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, ανακοίνωσε νέα απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας.

Από τις 20:00 τοπική ώρα, οι κάτοικοι θα παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους μέχρι τις 7 το πρωί της Δευτέρας.

11.30 Οι Ρώσοι κατέλαβαν την «πόλη των εργατών του Τσέρνομπιλ»

Ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη Σλάβουτιτς, όπου ζουν εργάτες του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου του Τσέρνομπιλ, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης της περιοχής του Κιέβου, Ολεξάντρ Παβλιούκ.

Ο Παβλιούκ ανέφερε πως ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το τοπικό νοσοκομείο και απήγαγαν τον δήμαρχο.

11.23 Ο Ζελένσκι θα μιλήσει μέσω βιντεοσύνδεσης στην ελληνική Βουλή

11.05 Μυστήριο με τον «εξαφανισμένο» Ρώσο υπουργό Αμυνας

10.36 Συμφωνήθηκαν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για το Σάββατο

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρίνα Βερέστσουκ, δήλωσε πως επιτεύχθηκε συμφωνία για τη δημιουργία δέκα ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν άμαχοι από την πρώτη γραμμή σημείων ανάφλεξης σε ουκρανικές πόλεις και χωριά.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, είπε πως οι άμαχοι που προσπαθούν να φύγουν από την πολιορκούμενη Μαριούπολη θα πρέπει να το κάνουν με ιδιωτικά αυτοκίνητα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν αφήνουν λεωφορεία να περάσουν από τα σημεία ελέγχου που έχουν στήσει γύρω από τη νότια πόλη-λιμάνι.

10.22 Πώς μεταφράζεται η ανακοίνωση της Μόσχας για «δεύτερη φάση» πολέμου και τι έχει ο Πούτιν στο μυαλό του

09.55 Ρωσία: 15ετής φυλάκιση σε όσους Ρώσοι ψευδείς ειδήσεις για αξιωματούχους στο εξωτερικό

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ενέκρινε χθες, Παρασκευή, νόμο που προβλέπει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών για όσους κρίνονται ένοχοι για διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με το έργο αξιωματούχων στο εξωτερικό.

Οι ποινές είναι ανάλογες με εκείνες που προβλέπονται σε νόμο που τέθηκε σε ισχύ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο οποίος είχε σκοπό να τιμωρήσει όσους διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας.

Η Μόσχα έκρινε αναγκαίο το συγκεκριμένο μέτρο επειδή ορισμένοι διέδιδαν «ψευδείς» πληροφορίες σχετικά με τις πρεσβείες της Ρωσίας και άλλους ρωσικούς οργανισμούς στο εξωτερικό.

09.30 Βρετανία: Οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν «βαριά δύναμη πυρός σε αστικές περιοχές

Το υπουργείο Αμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου δημοσίευσε νέα ενημέρωση των μυστικών του υπηρεσιών, προειδοποιώντας ότι η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη μεγάλη δύναμη πυρός της σε αστικές περιοχές «καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις δικές της ήδη σημαντικές απώλειες».

«Η Ρωσία συνεχίζει να πολιορκεί ορισμένες μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας, όπως το Χάρκοβο, το Τσερνίχιβ και τη Μαριούπολη. Οι ρωσικές δυνάμεις αποδεικνύονται απρόθυμες να εμπλακούν σε επιχειρήσεις πεζικού μεγάλης κλίμακας σε αστικές περιοχές, προτιμώντας μάλλον να βασίζονται στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς από αέρα και πυροβολικό σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνουν τις αμυντικές δυνάμεις. Είναι πιθανό η Ρωσία να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη βαριά ισχύ πυρός της σε αστικές περιοχές καθώς προσπαθεί να περιορίσει τις δικές της ήδη σημαντικές απώλειες, με κόστος περαιτέρω απώλειες αμάχων» αναφέρει η νέα εκτίμηση του βρετανικού ΥΠΕΞ.

09.15 Τουλάχιστον 136 νεκρά παιδιά στον πόλεμο

Στα 136 ανέρχονται τα νεκρά παιδιά στον πόλεμο μέχρι στιγμής, ανέφερε το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Ουκρανίας το Σάββατο σε μήνυμα στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram. Πρόσθεσε ότι ο αριθμός των τραυματισμένων παιδιών ανέβηκε σε 199.

09.07 Στους 14.000 οι Ουκρανοί πρόσφυγες στην Ελλάδα

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με βάση τα στοιχεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο (25/3/2022) στην Ελλάδα εισήλθαν 278 Ουκρανοί πρόσφυγες, από τους οποίους 74 ανήλικοι.

Αναλυτικά:

Από τον Προμαχώνα: 162

Από Ευζώνους: 9

Από τα υπόλοιπα χερσαία σύνορα: 43

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αφίχθησαν 64.

Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου, στην Ελλάδα έχουν περάσει τα σύνορα 14.429 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 4.580 ανήλικοι.

09.03 Τρόφιμα άνω των 2 εκατ. ευρώ από τη Βρετανία για τις πολιορκημένες πόλεις της Ουκρανίας

Η Βρετανία προανήγγειλε ότι θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας για την Ουκρανία, που αφορά προμήθειες σε τρόφιμα πρώτης ανάγκης συνολικής αξίας 2 εκατομμυρίων λιρών (2,3 εκατ. ευρώ) για τις πόλεις που τελούν υπό πολιορκία από τα ρωσικά στρατεύματα, ανταποκρινόμενη σε αίτημα της ουκρανικής κυβέρνησης.

Περίπου 25 φορτηγά με ξηρά τροφή, κονσέρβες και νερό θα σταλούν οδικώς και σιδηροδρομικώς από αποθήκες της Πολωνίας και της Σλοβακίας στις πόλεις της Ουκρανίας που έχουν τις μεγαλύτερες ανάγκες.

08.43 Ουκρανική αντίσταση στο Κίεβο, ρωσική προέλαση στον Νότο

Στην καθημερινή πρωινή του ενημέρωση, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας αναφέρει ότι τα στρατεύματά του συνεχίζουν να αποκρούουν επιθέσεις των ρωσικών δυνάμεων στο Κίεβο.

Ισχυρίζεται επίσης ότι η Μόσχα έχει αναπτύξει την πλειοψηφία των δυνάμεών της στο εν μέρει κατεχόμενο από τη Ρωσία έδαφος της Κριμαίας, παράλληλα με τις περιοχές Χερσώνα, Ζαπορίζια, Μαριούπολη και Ντόνετσκ, προκειμένου να «καταστέλλει την αντίσταση των κατοίκων».

08.30 Αυξάνονται οι επιθέσεις σε νοσοκομεία

Περισσότερες από 70 επιθέσεις σε νοσοκομεία, ασθενοφόρα και γιατρούς έχουν καταγραφεί στην Ουκρανία, με τον αριθμό να αυξάνεται σε «καθημερινή βάση», λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η στόχευση των εγκαταστάσεων υγειονομικής περίθαλψης έχει γίνει μέρος της στρατηγικής και της τακτικής του σύγχρονου πολέμου.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, ο οργανισμός έχει εξετάσει και επαληθεύσει 72 ξεχωριστές επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης, που προκάλεσαν τουλάχιστον 71 θανάτους και 37 τραυματίες.

Τα περισσότερα πλήγματα έχουν καταστρέψει νοσοκομεία, ιατρικές υπηρεσίες μεταφορών και προμηθειών, αλλά ο ΠΟΥ έχει επίσης καταγράψει την «πιθανή» απαγωγή ή κράτηση προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης και ασθενών.

08.00 Ζελένσκι: «Η θάλασσα δεν θα είναι ήρεμη για αυτούς»

Σε νυχτερινό μήνυμά του στο Facebook, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διεμήνυσε ότι η χώρα του έχει αντιμετωπίσει «ισχυρά πλήγματα» των δυνάμεων εισβολής.

«Την περασμένη εβδομάδα, οι ηρωικές Ενοπλες Δυνάμεις μας κατάφεραν ισχυρά πλήγματα στον εχθρό. Σημαντικές απώλειες», είπε, κάνοντας λόγο για 16.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες, ενώ η Ρωσία λέει ότι έχουν σκοτωθεί 1.351.

«Είμαι ευγνώμων στους υπερασπιστές μας, που έδειξαν στους κατακτητές ότι η θάλασσα δεν θα είναι ήρεμη για αυτούς ακόμη και όταν δεν υπάρχει καταιγίδα. Γιατί θα υπάρξει φωτιά», πρόσθεσε.

«Με τον περιορισμό των ενεργειών της Ρωσίας, οι υπερασπιστές μας οδηγούν τη ρωσική ηγεσία σε μια απλή και λογική ιδέα: η συζήτηση είναι απαραίτητη. Με νόημα. Επείγουσα. Δίκαιη. Για χάρη του αποτελέσματος, όχι για χάρη της καθυστέρησης».

Ο Ζελένσκι πρόσθεσε ότι τα δεινά στη Μαριούπολη χειροτερεύουν, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν παγιδευτεί χωρίς φαγητό, νερό ή ζέστη.

«Η κατάσταση στην πόλη παραμένει τραγική. Απόλυτα τραγική. Ο ρωσικός στρατός δεν επιτρέπει καμία ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη», δήλωσε ο Ζελένσκι.

Δημοφιλή