Η Τουρκία άλλαξε όνομα στον ΟΗΕ: Πλέον Türkiye αντί για Turkey

Το «rebranding» και οι λόγοι του.
Ayhan Altun via Getty Images

Η Τουρκία θα αποκαλείται πλέον Türkiye αντί Turkey στον ΟΗΕ, αφού έγινε δεκτό επίσημο αίτημα από πλευράς της Άγκυρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε κατά τα τέλη του προηγούμενου έτους πως θα ζητηθεί από αρκετούς διεθνείς οργανισμούς να προβούν σε αυτή την αλλαγή ονόματος στο πλαίσιο μιας εκστρατείας rebranding. «Türkiye είναι η καλύτερη εκπροσώπηση και έκφραση της κουλτούρας του τουρκικού λαού, πολιτισμού και αξιών» είπε τον Δεκέμβριο ο Ερντογάν.

Ο ΟΗΕ λέει πως έκανε την αλλαγή μόλις έλαβε το αίτημα αυτή την εβδομάδα. Οι περισσότεροι Τούρκοι ήδη χρησιμοποιούν αυτό το όνομα για τη χώρα τους, ωστόσο χρησιμοποιείται πολύ και του Turkey, ακόμη και εντός Τουρκίας.

Σύμφωνα με το TRT, ένας από τους λόγους για αυτή την αλλαγή ήταν ο συσχετισμός του Turkey με τη γαλοπούλα (turkey), καθώς και το ότι έτσι χαρακτηρίζεται κάτι που αποτυγχάνει με άσχημο τρόπο ή κάποιος ανόητος άνθρωπος.

Στο πλαίσιο του rebranding, στα εξαγόμενα προϊόντα θα αναγράφεται «Made in Türkiye» και τον Ιανουάριο άρχισε μια τουριστική εκστρατεία με τη φράση «Hello Türkiye».

Σύμφωνα με το BBC, οι αντιδράσεις online είναι ανάμεικτες: Κυβερνητικοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν την αλλαγή, άλλοι λένε ότι είναι αντιπερισπασμός εν όψει εκλογών το επόμενο έτος και εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δημοφιλή