ΔΙΕΘΝΕΣ
01/04/2019 12:08 EEST | Updated 01/04/2019 13:55 EEST

Η Τουρκία εξέλεξε για πρώτη φορά στην ιστορία της κομμουνιστή Δήμαρχο

Διάσημος για το συνεταιριστικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής που ανέπτυξε στην πόλη Οβετσίκ.

Fatih Mehmet Maçoğlu/ Twitter

Οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία ήταν γεμάτες εκπλήξεις με σημαντικότερες βέβαια την ήττα του ΑΚΡ σε μεγάλους μητροπολιτικούς δήμων όπως η Άγκυρα, η Σμύρνη και πιθανότητα η Κωνσταντινούπολη. Οι εκπλήξεις όμως δεν σταματούν εκεί. 

Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και καταμετρημένο το σύνολο των ψήφων ένας υποψήφιος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας κατάφερε να κερδίσει το Τουντσελί (ή Ντερσίμ).

Ο Φατίχ Μέχμετ Ματσόγλου εκλέγεται με ποσοστό 32,37% ενώ δεύτερη ήρθε η υποψήφια του φιλοκουρδικού κόμματος HDP με 28, 95%. Και όπως έγραψε και ο ίδιος στο Twitter «Φίλοι, πήραμε τα κλειδιά του Δήμου. Ταμάμ». 

 

 

Όπως έσπευσε να σημειώσει η εφημερίδα Sabah, είναι η πρώτη φορά που ένας μεγάλος Δήμος, που διόλου τυχαία βρίσκεται στην Ανατολική Τουρκία, θα διοικείται από έναν Κομμουνιστή. Σημειώνεται πως ο Ματσόγλου διοικούσε το δημοτικό διαμέρισμα Oβατσίκ επίσης στην περιφέρεια Τουντσελί. 

Ήταν γνωστός μάλιστα, όπως αναφέρει το Sol ως ο «κομμουνιστής δήμαρχος» και διάσημος για το συνεταιριστικό μοντέλο αγροτικής παραγωγής που ανέπτυξε. Το Οβατσίκ και οι γειτονικές περιοχές παρήγαγαν όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των φασολιών και των ρεβίθια αλλά και μέλι. Σε αυτό το μοντέλο συνεταιριστικής γεωργικής παραγωγής, το διαμέρισμα παρείχε επίσης γεωργικές επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των σπόρων προς σπορά, πετρέλαιο κ.α. Ο δήμος θεωρείτο επίσης υπόδειγμα δημοσιονομικής διαφάνειας.

Ο Αιντεμίρ Γκιουλέν επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην Κωνσταντινούπολη πανηγύρισε για τη νίκη του Ματσόγλου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης «Ο πρώτος κομμουνιστικός δήμος της Τουρκίας: Ντερσίμ! Το TKP κερδίζει τον δήμο Dersim! Θα δείξουμε σε ολόκληρη τη χώρα ότι ένα σοσιαλιστικό μοντέλο είναι δυνατό».  

 

Ο Ματσόγλου σε δηλώσεις του μετά την εκλογική νίκη δήλωσε: «Οι πόρτες του δήμου θα είναι ανοιχτές σε όλους, θα δημοσιοποιήσουμε όσα έχουν γίνει από τον διορισμένο διαχειριστή τα τελευταία δύο χρόνια. Θα διοικήσουμε το δήμο μαζί με τους πολίτες». 

Επεσήμανε δε πως θα άμεσα θα διεξαχθεί μια ανοιχτή συνεδρίαση προκειμένου οι συμμετέχοντες να καταλήξουν στον βέλτιστο τρόπο συλλογικής διαχείρισης:  «Θα επεκτείνουμε το σύστημα παραγωγής και διοίκησης που ξεκινήσαμε στο Οβατσίκ».

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι, όπως και για τους δημάρχους που εξελέγησαν με το φιλοκουρδικό HDP, πόσο καιρό θα τους αφήσει να διοικήσουν τοης Δήμους το καθεστώς Ερντογάν...

Πηγές: Daily Sabah, Sol