Η Τουρκία καταδικάζει την κατάληψη πλοίου της από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την ενέργεια και προειδοποίησε για «συνέπειες».
Φωτογραφία αρχείου
Φωτογραφία αρχείου
nightman1965 via Getty Images

Η Τουρκία καταδίκασε την Τρίτη την αναχαίτιση πλοίου της από τις δυνάμεις της ανατολικής Λιβύης στη Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως πρέπει να του επιτραπεί να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη δυτική Λιβύη και προειδοποιώντας για πιθανά αντίποινα.

Ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, της ανατολικής Λιβύης, ανέφερε τη Δευτέρα πως αναχαίτισε το τουρκικό πλοίο «Mabrouka», υπό σημεία Τζαμάικας, που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μισράτα. Τουρκική πηγή είπε πως το σκάφος μετέφερε φάρμακα και ιατρικό υλικό.

Η Τουρκία είναι ο κύριος ξένος υποστηρικτής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας (GNA) της Λιβύης στην Τρίπολη, η οποία επί σειρά ετών μάχεται κατά του LNA. Τον Οκτώβριο η GNA και ο LNA υπέγραψαν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και τα Ηνωμένα Έθνη πιέζουν για πολιτικό διάλογο με στόχο τις εκλογές του επόμενους έτους ως λύση.

Σε ανακοίνωσή του τουρκυικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως πρέπει να γίνουν άμεσα βήματα για να διασφαλιστεί πως το πλοίο θα συνεχίσει το ταξίδι του, και προειδοποίησε ότι αυτοί που στοχεύουν τα τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη θα θεωρούνταν «νόμιμοι στόχοι».

«Σε μια περίοδο όπου η πολιτική διαδικασία υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ είναι σε εξέλιξη μεταξύ των Λίβυων αδελφών μας, ο Χαφτάρ και η πολιτοφυλακή του διατηρούν την εχθρική τους στάση» ανέφερε το υπουργείο. «Η στοχοποίηση των τουρκικών συμφερόντων στη Λιβύη θα έχει σοβαρές συνέπειες, και αυτά τα στοιχεία (που στοχοποιούν τουρκικά συμφέροντα) θα θεωρούνται νόμιμοι στόχοι» πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό, συμβούλους και εκπαιδευτές στη GNA, αλλάζοντας την έκβαση της σύγκρουσης. Ο LNA υποστηρίζεται από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν αποσύρει τις δυνάμεις τους από το μέτωπο, όπως επιτάσσει η εκεχειρία. Τη Δευτέρα ο LNA κατηγόρησε την Τουρκία πως συνεχίζει να στέλνει όπλα και μαχητές στη GNA. Επιτροπή ειδικών του ΟΗΕ ανέφερε πως οι ξένοι υποστηρικτές των δύο πλευρών παραβιάζουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Τον προηγούμενο μήνα η Τουρκία και η Γερμανία αντάλλαξαν «βέλη» σχετικά με νηοψία σε τουρκικό φορτηγό από στρατιωτική αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο για τον ελεγχο της τήρησης του εμπάργκο, σε μια ενέργεια που η άγκυρα χαρακτήρισε παράνομη.

Δημοφιλή