ΔΙΕΘΝΕΣ
05/09/2018 14:05 EEST | Updated 05/09/2018 19:00 EEST

Η Βρετανία κατονόμασε δύο Ρώσους ως υπόπτους για την απόπειρα δολοφονίας του πρώην κατασκόπου Σκριπάλ. Εκδόθηκε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης

Toby Melville / Reuters

Δύο Ρώσους κατονόμασαν οι διωκτικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας ως υπόπτους για την δηλητηρίαση με νευροτοξική ουσία τον Ρώσο, διπλό πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και την κόρη του Γιούλια, τον περασμένο Μάρτιο. Ήδη έχει εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης των δύο υπόπτων για την απόπειρα δολοφονίας ωστόσο δεν θα υποβληθεί προς τη Μόσχα για την έκδοση τους, καθώς η ρωσική νομοθεσία απαγορεύει την παράδοση πολιτών της σε ξένες αρχές. 

Όπως αναφέρει το Reuters, οι δύο άνδρες ονομάζονται Αλεξάντερ Πατρόφ και Ρουσλάν Μπορίσοφ ενώ στη δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες τους. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Αντιτρομοκρατικής, οι δύο ύποπτοι ταξίδευαν με ψεύτικα αλλά και οι δύο είναι περίπου 40 ετών και διέθεταν γνήσια ρωσικά διαβατήρια. 

Αντιδράσεις 

Όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες είναι οι αντιδράσεις. Ο Βρετανός πρεσβευτής στην Μόσχα, Λάουρι Μπρίστοου, κλήθηκε στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για εξηγήσεις. Επίσης, ο Ρώσος επιτετραμμένος στο Λονδίνο κλήθηκε στο Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. «Ο Επιτετραμμένος, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, όπου του έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο ίδιο ακριβώς πνεύμα, που μίλησε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι» ήταν η δήλωση της ρωσικής πρεσβείας στο πρακτορείο TASS. Τέλος η Βρετανία ζήτησε σήμερα να συγκληθεί κατεπειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος δύο αξιωματικών της ρωσικής υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών. Εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι είπε ότι η χώρα του σκοπεύει να παρουσιάσει τις αποδείξεις σε αυτή την έκτακτη συνεδρίαση που θα γίνει αύριο Πέμπτη, γύρω στις 18.30 (ώρα Ελλάδας.

met police

Στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν στην Αγγλία, εντοπίστηκαν ίχνη της νευροτοξικής ουσίας Novitcok ενώ φέρονται να απήχθησαν στη χώρα στις 2 Μαρτίου και να αναχώρησαν στις 4 Μαρτίου την ίδια μέρα που πραγματοποιήθηκε η επίθεση στους Σκριπάλ. 

Ο Σκριπάλ υπήρξε αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών και πρόδωσε δεκάδες πράκτορες της KGB στην βρετανική ΜΙ6. 

Το Λονδίνο από την πρώτη στιγμή κατηγόρησε τη Μόσχα και έκανε λόγο για ρώσους πράκτορες που έδρασαν στη σε βρετανικό έδαφος ενώ η Ρωσία αρνείται κάθε κατηγορία. Η νέα εξέλιξη στην υπόθεση αναμένεται πως θα προκαλέσει νέες τριβές στις σχέσεις των δύο χωρών και γενικότερα της Ρωσίας με χώρες της ΕΕ. 

Στη δημοσιότητα δόθηκαν και φωτογραφίες των υπόπτων στις οποίες φαίνεται να να βρίσκονται στο αεροδρόμιο του Γκάτγουικ την ημέρα της άφιξής τους, 2 Μαρτίου 2018. 

Handout . / Reuters
Handout . / Reuters

 

Πηγή: Reuters