Η Wagner φεύγει από το Μπαχμούτ, λέει ο επικεφαλής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν

Οι δυνάμεις της μισθοφορικής Wagner θα αποχωρήσουν στις 10 Μαΐου από το Μπαχμούτ, είπε ο ιδρυτής της.
PRESS SERVICE OF "CONCORD\ via Reuters

Οι δυνάμεις της ρωσικής μισθοφορικής Wagner θα αποχωρήσουν από το Μπαχμούτ της Ουκρανίας, όπου μαίνονται σκληρές μάχες εδώ και μήνες, στις 10 Μαΐου, και τη θέση τους θα πάρουν τακτικά ρωσικά στρατεύματα, είπε ο ιδρυτής της, Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Ο Πριγκόζιν είπε πως αυτό γίνεται λόγω έλλειψης πυρομαχικών, για την οποία κατηγόρησε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Δηλώνω εκ μέρους των μαχητών της Wagner, εκ μέρους της διοίκησης της Wagner, πως στις 10 Μαΐου 2023 είμαστε υποχρεωμένοι να μεταβιβάσουμε τις θέσεις στον οικισμό του Μπαχμούτ σε μονάδες του υπουργείου Άμυνας και να αποσύρουμε τα απομεινάρια της Wagner σε στρατόπεδα επιμελητείας για να γλείψουμε τις πληγές μας» δήλωσε σχετικά, προσθέτοντας πως «αποσύρω τις μονάδες της Wagner από το Μπαχμούτ επειδή, ελλείψει πυρομαχικών, είναι καταδικασμένες να πεθαίνουν χωρίς νόημα».

Είναι ασαφές κατά πόσον η δήλωση αυτή θα έπρεπε να ληφθεί υπόψιν στην κυριολεξία, δεδομένου ότι ο Πριγκόζιν στο παρελθόν έχει προβεί και σε άλλα «παρορμητικά» σχόλια- ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα απέσυρε ένα σχόλιο για το οποίο είπε ότι το είχε κάνει ως «αστείο». Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει τη δήλωση. Υπενθυμίζεται επίσης πως τρεις εβδομάδες πριν ο Πριγκόζιν έλεγε ότι οι άνδρες του έλεγχαν πάνω από το 80% της πόλης.

Εμφανιζόμενος μπροστά σε μαχητές του, είπε πως «λόγω έλλειψης πυρομαχικών οι απώλειές μας αυξάνονται εκθετικά κάθε ημέρα...τα παλικάρια μου δεν θα υφίστανται άχρηστες και αδικαιολόγητες απώλειες στο Μπαχμούτ χωρίς πυρομαχικά» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως «αν λόγω της ζήλειας σας δεν θέλετε να δώσετε στον ρωσικό λαό τη νίκη της κατάληψης του Μπαχμούτ, αυτό είναι δικό σας πρόβλημά».

Νωρίτερα, σε βίντεο όπου εμφανίστηκε ανάμεσα σε πτώματα, κατηγόρησε προσωπικά κορυφαίους αξιωματούχους για τις απώλειες της Wagner στην Ουκρανία, βρίζοντάς τους. Η εξέλιξη αυτή κλιμακώνει μια μακρά αντιπαράθεση με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας και τον επικεφαλής του γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκερασίμοφ, για τους οποίους λέει πως στερούν πυρομαχικά από τις δυνάμεις του.

PRESS SERVICE OF "CONCORD\ via Reuters

«Έχουμε 70% έλλειψη πυρομαχικών. Σόιγκου! Γκερασίμοφ! Πού είναι τα .... πυρομαχικά;» φωνάζει στην κάμερα, λέγοντας πως αυτοί που είναι υπεύθυνοι για αυτό θα πάνε στην κόλαση και ότι οι απώλειες της Wagner θα ήταν πέντε φορές μικρότερες αν εφοδιαζόταν επαρκώς. «Αυτά είναι παλικάρια της Wagner που σκοτώθηκαν σήμερα. Το αίμα τους είναι ακόμα νωπό...ήρθαν ως εθελοντές και πεθαίνουν για να χοντραίνετε εσείς στα γραφεία σας».

Ο Πριγκόζιν, η Wagner Group του οποίου είναι στην αιχμή του δόρατος της πολύμηνης ρωσικής επίθεσης στο Μπαχμούτ της ανατολικής Ουκρανίας, άρχισε να κατηγορεί πέρυσι τους επικεφαλής της ρωσικής εθνικής άμυνας κατηγορώντας τους για ανικανότητα και για σκόπιμη στέρηση της Wagner από πυρομαχικά λόγω εχθρότητάς τους απέναντί του. Τις τελευταίες εβδομάδες απέφευγε τις δημόσιες επιθέσεις κατά του Σόιγκου, αν και συνέχιζε να λέει πως ελλείψεις πυρομαχικών που έχουν προκληθεί σκόπιμα αυξάνουν τις απώλειες της Wagner.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή