Η Γαλλία «βράζει»: Οργή και διαδηλώσεις κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης

Πέρασε μέσω ειδικής διαδικασίας, χωρίς ψηφοφορία.
STEPHANE MAHE via Reuters

Η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελίζαμπεθ Μπορν, χρησιμοποίησε μια ειδική διαδικασία για να περάσει ένα αντιδημοφιλές νομοσχέδιο για τη συνταξιοδότηση από την εθνοσυνέλευση χωρίς ψηφοφορία την Πέμπτη, προκαλώντας αποδοκιμασίες και απαιτήσεις για παραίτηση σε σπάνιες για το γαλλικό κοινοβούλιο σκηνές χάους.

Επίσης, διαδηλώσεις έλαβαν χώρα στο Παρίσι, στο Μπορντό, στην Πικαρδία, στην Αμιένη, τη Λικ και τη Ρεν. Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν στην Place de la Concorde, φωνάζοντας ”ça va péter!” (μεταφράζεται ως «τα πράγματα θα γίνουν τρελά» ή «ανατινάξου»). Μεταξύ αυτών ήταν και πολιτικοί. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα- ένας ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters είπε ότι είδε κάποιους διαδηλωτές να πετούν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

Η κίνηση αυτή διασφαλίζει πως το νομοσχέδιο, που αλλάζει την ηλικία συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια, στα 64 έτη- η κυβέρνηση λέει πως είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα δεν θα καταρρεύσει- θα υιοθετηθεί, μετά από εβδομάδες διαμαρτυριών και έντονης αντιπαράθεσης.

Επίσης δείχνει πως ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνησή του απέτυχαν να συγκεντρώσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σε κάτι που αποτελεί πλήγμα για τον κεντρώτο πρόεδρο και τη δυνατότητά του να κερδίζει τη στήριξη άλλων κομμάτων για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις.

LUCIEN LIBERT via Reuters

Η Μπορν βρέθηκε μπροστά σε μια υποδοχή με αποδοκιμασίες στην εθνοσυνέλευση, την κάτω Βουλή, για να ανακοινώσει πως θα επικαλεστεί το άρθρο 49,3 του Συντάγματος για να παρακάμψει μια ψηφοφορία πάνω στα μέτρα. Η συνεδρίαση ανεστάλη για δύο λεπτά, καθώς αριστεροί βουλευτές που τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο την εμπόδιζαν να μιλήσει. Κάποιοι ύψωσαν πλακάτ που έγραφαν «όχι στα 64 χρόνια».

Όταν συνεχίστηκε η συνεδρίαση, η Μπορν πήρε τον λόγο μα η ομιλία της «πνίγηκε» ανάμεσα σε αποδοκιμασίες.

PASCAL ROSSIGNOL via Reuters

Η γερουσία (άνω Βουλή) είχε δώσει πράσινο φως για να προχωρήσει το νομοσχέδιο, όπως αναμενόταν, χάρη στη στήριξη των συντηρητικών Les Republicains (LR). Ωστόσο τα πράγματα αναμενόταν εκ των προτέρων να είναι διαφορετικά στην εθνοσυνέλευση, όπου οι βουλευτές του LR ήταν διχασμένοι.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως στην πλειονότητά τους οι ψηφοφόροι είναι κατά της μεταρρύθμισης, όπως και τα συνδικάτα, που λένε ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι, όπως η μεγαλύτερη φορολόγηση των πλουσίων.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Δημοφιλή