Η Γερμανία θα πληρώσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου Δεκεμβρίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε μια προσπάθεια να δώσει ανάσα στους πολίτες ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.
picture alliance via Getty Images

Το κράτος της Γερμανίας πρόκειται να πληρώσει τον μηνιαίο λογαριασμό φυσικού αερίου του Δεκεμβρίου για όλα τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, σύμφωνα με το σχέδιο που προτείνει μια επιτροπή εμπειρογνωμόνων που ορίστηκε από την κυβέρνηση τη Δευτέρα.

Την εφάπαξ πλήρη αποζημίωση τον Δεκέμβριο θα ακολουθήσει την επόμενη άνοιξη ένα πιο διαφοροποιημένο πρόγραμμα επιδοτήσεων που θα έχει σχεδιαστεί για να βάζει φρένο στους φουσκωμένους λογαριασμούς, αλλά θα εξακολουθεί να δίνει κίνητρα στους ανθρώπους να εξοικονομούν ενέργεια.

Από τον Μάρτιο του 2023 έως το τέλος Απριλίου 2024, τα ιδιωτικά νοικοκυριά θα πληρώνουν 0,12 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το πρώτο 80% της περσινής χρήσης φυσικού αερίου. Η βιομηχανία, εν τω μεταξύ, από την 1η Ιανουαρίου 2023 έως τα τέλη Απριλίου 2024 θα πληρώνει 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα για το πρώτο 70% της χρήσης του περασμένου έτους.

Αν και το ακριβές κόστος είναι δύσκολο να προβλεφθεί, το προτεινόμενο σχέδιο θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 90 δισεκατομμύρια ευρώ στην οικονομία της χώρας.

Θεωρείται πιθανό ότι η κυβέρνηση συνασπισμού του Γερμανού καγκελαρίου Ολαφ Σολτς θα θεσπίσει τα μέτρα που προτείνει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία αποτελείται από 20 μέλη της βιομηχανίας, των συνδικάτων και του ακαδημαϊκού κόσμου.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο Σολτς είχε ανακοινώσει μια «αμυντική ασπίδα» 200 δισ. ευρώ για την προστασία των καταναλωτών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά δεν εξήγησε λεπτομερέστερα πώς θα λειτουργούσε στην πράξη.

Το πακέτο στήριξης των 200 δισ. αποδείχτηκε αμφιλεγόμενο μεταξύ άλλων κρατών μελών της ΕΕ, με την Πολωνία να κατηγορεί τη Γερμανία ότι «καταστρέφει» την εσωτερική αγορά της ΕΕ, επιδοτώντας τις δικές της επιχειρήσεις ενώ αντιτίθεται σε ένα πανευρωπαϊκό ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή