Η ζωή της Άννας Φρανκ πριν το κρησφύγετο και το Ημερολόγιο σε ένα νέο μυθιστόρημα

Από τη συγγραφέα της μπεστ σέλερ σειράς βιβλίων «Practical Magic» Άλις Χόφμαν.
(AP Photo/Gerald Herbert)
(AP Photo/Gerald Herbert)
via Associated Press

Ένα νέο μυθιστόρημα με ηρωίδα την Άννα Φρανκ και τα χρόνια προτού η έφηβη Γερμανοεβραία αναγκαστεί να κρυφτεί με την οικογένειά της, θα κυκλοφορήσει τον Σεπτέμβριο.

Το βιβλίο με τίτλο «When We Flew Away: A Novel of Anne Frank Before the Diary» της Άλις Χόφμαν εκκινεί την αφήγηση από την εισβολή των Ναζί στην Ολλανδία τον Μάιο του 1940 και κλείνει τη στιγμή που η οικογένειά της κρύβεται στη σοφίτα πίσω από τα γραφεία της επιχείρησης του πατέρα της στο Άμστερνταμ τον Ιούλιο του 1942.

Η Χόφμαν έχει γράψει περισσότερα από 30 μυθιστορήματα, μεταξύ των οποίων το Practical Magic και το The Dovekeepers. Όπως δήλωσε, ανακάλυψε το The Diary of a Young Girl (Το Ημερολόγιο της Άννας Φρανκς) όταν ήταν 12 ετών και την επηρέασε «περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο» βιβλίο. «Άλλαξε τον τρόπο που έβλεπα τον κόσμο. Άλλαξε το άτομο που ήμουν και το άτομο που θα γινόμουν».

(AP Photo/Bas Czerwinski, File)
(AP Photo/Bas Czerwinski, File)
via Associated Press

«Αναρωτήθηκα πώς ήταν η ζωή της Άννας πριν από το ημερολόγιο και τι την έκανε να γίνει η συγγραφέας που μίλησε για τη γενιά εκείνων των ανθρώπων που οι ζωές τους καταστράφηκαν ή χάθηκαν στη ναζιστική κατοχή, μια φωνή που δεν θα μας επιτρέψει ποτέ να ξεχάσουμε τι έχει συμβεί», πρόσθεσε.

Το μυθιστόρημα -το οποίο περιλαμβάνει αρχειακό υλικό που δόθηκε από τον Οίκο Άννα Φρανκ- επικεντρώνεται στην 11χρονη Άννα, την εποχή που οι διώξεις των Εβραίων από τους Ναζί στο Άμστερνταμ εντείνονται μετά τη γερμανική εισβολή.

Ο πατέρας της, Όττο γράφει σε έναν φίλο του στις ΗΠΑ, με την ελπίδα να κατορθώσει να μεταφέρει την οικογένεια σε μία ασφαλή περιοχή -σημείο της πλοκής που βασίζεται στην πραγματική αλληλογραφία του Όττο Φρανκ και του Νέιθαν Στράους Τζ., που φυλάσσεται στα αρχεία της Straus Historical Society. Ωστόσο, η μετανάστευση στις ΗΠΑ αποδεικνύεται σχεδόν αδύνατη και ο Όττο ετοιμάζεται να κρύψει την οικογένειά του.

«Με εκπληκτική, συγκινητική γλώσσα, η Χόφμαν φωτίζει εκείνη την περίοδο της ζωής της Άννας Φρανκ, όταν τα δικαιώματα και οι ελευθερίες της περιορίζονται, η φωνή της δυναμώνει και επιλέγει να γράψει», σημείωσε η Ellie Berger, πρόεδρος της Scholastic Trade Publishing. «Ενώ αυτό το μυθιστόρημα προορίζεται για αναγνώστες ηλικίας 8-12 ετών, ξέρουμε ότι έφηβοι και ενήλικες -όλοι γνωρίζουν το όνομα Άννα Φρανκ- θα θέλουν να καταλάβουν περισσότερο ποια ήταν και γιατί η ιστορία της είναι ιδιαίτερα σημαντική σήμερα».

Μουσείο Άννα Φρανκ, Άμστερνταμ. (AP Photo/Peter Dejong, File)
Μουσείο Άννα Φρανκ, Άμστερνταμ. (AP Photo/Peter Dejong, File)
via Associated Press

Στα 13α γενέθλια της, έναν μήνα προτού η οικογένεια κρυφτεί, η Άννα Φρανκ έλαβε δώρο ένα ημερολόγιο. Έγραφε στο ημερολόγιο επί δύο χρόνια, για όσο διάστημα η οικογένειά της ζούσε στο κρησφύγετο, μέχρι που τους ανακάλυψε η Γκεστάπο, η γερμανική μυστική αστυνομία, στις 4 Αυγούστου 1944.

Η οικογένεια συνελήφθη και η Άννα κατέληξε στο Άουσβιτς και μετά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν, όπου πέθανε το 1945. Το ημερολόγιο ανακάλυψε ένας υπάλληλος του Όττο ο οποίος το παρέδωσε στον πατέρα της Άννας μετά τον πόλεμο κι εκείνος ανέλαβε την κυκλοφορία του στα ολλανδικά το 1947.

Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει από τον εκδοτικό οίκο Scholastic Press στις 17 Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Με πληροφορίες από Guardian

Δημοφιλή