Έχυσες καφέ στο λάπτοπ; Υπάρχει τρόπος να το γλιτώσεις

Έχει συμβεί σε όλους. Δεν θέλει πανικό, το λάπτοπ σας θα καταφέρει να επιβιώσει.
simonkr via Getty Images

Καφές, χυμός, νερό, ακόμα και ποτό. Όλα μπορούν να καταλήξουν πάνω στο λάπτοπ, αν δεν είσαι αρκετά προσεκτικός. Όμως αν ξέρεις τι να κάνεις και δράσεις γρήγορα, το λάπτοπ σου θα τα καταφέρει και δεν θα χρυσοπληρώσεις τη ζημιά.

Ακολουθούν ακριβείς οδηγίες, όπως τις αναφέρουν οι New York Times:

Κατ′ αρχάς δεν χρειάζεται πανικός. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει άμεσα κάποιος που έχυσε κάποιο υγρό στο λάπτοπ του είναι να το κλείσει, πιέζοντας το κουμπί power για λίγα δευτερόλεπτα. Έπειτα να το βγάλει από την πρίζα, σε περίπτωση που δεν λειτουργούσε με μπαταρία

Αν έχετε συνδεδεμένα εξαρτήματα usb, αυτά είναι που πρέπει να απομακρύνετε στη συνέχεια.

Πάρτε ένα στεγνό πανί και μαζέψτε το υγρό που σας έχει πέσει στον φορητό υπολογιστή. Έπειτα γυρίστε το λάπτοπ ανάποδα και ανοιχτό, τοποθετώντας ένα άλλο στεγνό πανί από κάτω, προκειμένου να στραγγίσει από τα υγρά. Αφήστε το έτσι για 4 ώρες, ή ακόμα καλύτερα για ένα 24ωρο.

Τι να μην κάνετε: Μην βάλετε το λάπτοπ μέσα σε δοχείο με ρύζι για να απορροφήσει τα υγρά. Οι ειδικοί συμβουλεύουν εναντίον αυτής της μπακαλίστικης λύσης. Ωστόσο δεν είναι αρνητικοί στο στέγνωμα του λαπτοπ με πιστολάκι.

Έπειτα από όλα αυτά, δοκιμάστε να το θέσετε ξανά σε λειτουργία. Ακόμα και αν λειτουργεί, δεν σημαίνει ότι η δουλειά σταματάει εδώ.Το υγρό που είχε εισβάλει στα εσωτερικά κομμάτια του υπολογιστή, μπορεί να προκαλέσει βλάβη και διάβρωση με την πάροδο του χρόνου. Ειδικά αν το υγρό που έπεσε στο λάπτοπ δεν είναι νερό.

Επομένως, η απαραίτητη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε τον υπολογιστή σε κάποιον ειδικό για να το ανοίξει και να αποκαταστήσει την εσωτερική ζημιά που μπορεί να έχει γίνει, αντικαθιστώντας τα μέρη που ενδεχομένως έχουν επηρεαστεί.

Αν πάλι θεωρείτε -κακώς- ότι μπορείτε να υποκαταστήσετε τον ειδικό, τότε ανοίξτε τον υπολογιστή, βουτήξτε μια οδοντόβουρτσα σε καθαρό οινόπνευμα και απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα του υγρού εντοπίσετε στα εξαρτήματα. Αυτό όμως, σε καμία περίπτωση δεν συνιστά επισκευή και ενδεχομένως να προκαλέσετε και ζημιά στα εξαρτήματα.

Με πληροφορίες από New York Times