ΔΙΕΘΝΕΣ
22/04/2020 11:40 EEST | Updated 22/04/2020 11:44 EEST

Υδροξυχλωροκίνη: Δεν βοηθάει στον κορονοϊό, σκοτώνει περισσότερο σύμφωνα με έρευνα

Ψαλιδίζονται οι ελπίδες για το φάρμακο που θεωρείτο από πολλούς ως το πιο αποτελεσματικό στην καταπολέμηση της νόσου.

ASSOCIATED PRESS

Οι ασθενείς με κορονοϊό που λάμβαναν υδροξυχλωροκίνη, μια θεραπεία που πρότεινε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και έχει υιοθετηθεί δοκιμαστικά από αρκετές χώρες, ήταν εξίσου πιθανό να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη και είχαν υψηλότερα ποσοστά θανάτων σε σύγκριση με εκείνους που δεν έλαβαν το φάρμακο, σύμφωνα με μελέτη της ιατρικής υπηρεσίας βετεράνων των ΗΠΑ (σ.σ. το μεγαλύτερο ενοποιημένο σύσημα υγείας της χώρας) που διεξήχθη σε εκατοντάδες ασθενείς.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε τους ιατρικούς φακέλους των βετεράνων, δημοσιεύτηκε την Τρίτη στον ιστότοπο medrxiv.org αλλά δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους ούτε δημοσιεύθηκε σε ιατρικό περιοδικό. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και το Πανεπιστήμιο της Βιρτζίνια.

ASSOCIATED PRESS

Στη μελέτη 368 ατόμων, 97 ασθενείς που έλαβαν υδροξυχλωροκίνη είχαν ποσοστό θανάτου 27,8%. Οι 158 ασθενείς που δεν έλαβαν το φάρμακο είχαν ποσοστό θανάτου 11,4%.

«Εντοπίστηκε μια συσχέτιση αυξημένης συνολικής θνησιμότητας σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία μόνο με υδροξυχλωροκίνη. Αυτά τα ευρήματα τονίζουν την σημασία που έχει να περιμένουμε πάντα τέτοιου είδους μελέτες προτού σπεύσουμε να υιουθετήσουμε ευρέως ένα φάρμακο», υπογραμμίζουν οι συντάκτες της μελέτης.

stigalenas via Getty Images

Οι ερευνητές εξέτασαν, ακόμη, εάν η λήψη υδροξυχλωροκίνης ή ένας συνδυασμός υδροξυχλωροκίνης και του αντιβιοτικού αζιθρομυκίνη, είχε επίδραση στο εάν ένας ασθενής έπρεπε να τοποθετηθεί σε αναπνευστήρα.

«Σε αυτή τη μελέτη, δεν βρήκαμε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η χρήση υδροξυχλωροκίνης, με ή χωρίς αζιθρομυκίνη, μείωσε τον κίνδυνο μηχανικού αερισμού σε ασθενείς που νοσηλεύονταν με Covid-19», αναφέρουν οι συγγραφείς της έρευνας.

BartekSzewczyk via Getty Images

Η υδροξυχλωροκίνη χρησιμοποιείται εδώ και δεκαετίες για τη θεραπεία ατόμων με ασθένειες όπως η ελονοσία, ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Ο Τραμπ την είχε χαρακτηρίσει πρόσφατα ως το φάρμακο  που «αλλάζει τα δεδομένα» για τον Covid-19 λέγοντας ότι είναι «πάρα πολλά υποσχόμενο».

Οι γιατροί, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι παρά τον ενθουσιασμό του Τραμπ για το φάρμακο, πρέπει να μελετηθεί αν είναι αποτελεσματικό και ασφαλές.

Liliboas via Getty Images
Medicine Isolated on White

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη, εξάλλου, ερευνητές στη Γαλλία εξέτασαν ιατρικά αρχεία 181 ασθενών Covid-19 που είχαν πνευμονία και χρειάζονταν συμπληρωματικό οξυγόνο.

Περίπου οι μισοί είχαν πάρει υδροξυχλωροκίνη εντός 48 ωρών από την εισαγωγή τους στο νοσοκομείο και οι άλλοι μισοί δεν είχαν λάβει. Οπως διαπιστώθηκε, δεν υπήρχε στατιστικά σημαντική διαφορά στα ποσοστά θανάτου των δύο ομάδων ή στις πιθανότητες να εισαχθούν στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο, βρέθηκε ότι οκτώ ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο ανέπτυξαν μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς και έπρεπε να σταματήσουν να το παίρνουν. Αυτή η έρευνα, επίσης, δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους ή δεν έχει δημοσιευτεί σε ιατρικό περιοδικό.

(με πληροφορίες από CNN)