ΕΕ και ΗΠΑ έτοιμες για εμπορικό «πόλεμο» με την Κίνα για το χάλυβα και αλουμίνιο

Η Κίνα, η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα του κόσμου κατηγορείται οτι μολύνει το περιβάλλον αν και η αιτία είναι η μεγάλη παραγωγή της.
.
.
Reuters

Νέους δασμούς στον κινεζικό χάλυβα και το αλουμίνιου πρόκειται να επιβάλουν στην Κίνα, ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου το Πεκίνο να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα αλλά κυρίως την παγκόσμια πλεονάζουσα παραγωγική των μετάλλων.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Κίνα η οποία παράγει πάνω από το 60% του παγκόσμιου χάλυβα και το 57% του αλουμινίου, κατηγορείται από την ΕΕ και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι έχει εκτοξεύσει την παραγωγή της με αποτέλεσμα να απειλείται η επιβίωση των δικών τους χαλυβουργικών βιομηχανιών.

Η επιβολή μεγαλύτερων δασμών είναι μια τιμωρητική μέθοδος στο πλαίσιο εμπορικών πολέμων. Το γεγονός ότι ΕΕ και ΗΠΑ στρέφονται κατά της Κίνας, η οποία στηρίζει τη Ρωσία, βάζοντας μπροστά το κλίμα δημιουργεί ερωτηματικά.

Η ιδέα, που ανήκει στην κυβέρνηση Μπάιντεν, βρίσκεται ακόμα σε αρχική φάση επεξεργασίας και δεν έχει προταθεί επίσημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ωστόσο, ΗΠΑ-ΕΕ έχουν βάλει στο στόχαστρο την Κίνα, που παράγει τις περισσότερες εκπομπές αερίων στον κόσμο αλλά και άλλα μεγάλα ρυπογόνα έθνη, παρότι και οι ΗΠΑ είναι επίσης μια από τις μεγαλύτερες ρυπογόνες χώρες στον κόσμο.

Η παγκόσμια παραγωγή σιδήρου και χάλυβα εκπέμπει συνολικά 3,4 δισεκατομμύρια τόνους άνθρακα ετησίως, ή το 7% των παγκόσμιων εκπομπών, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.

Εάν ΗΠΑ και ΕΕ προχωρήσουν στην αύξηση δασμών τότε οι διαφορές με το Πεκίνο θα βαθύνουν, σε μια περίοδο που τόσο οι ΗΠΑ όσο και Κίνα έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Η Κίνα εξάγει σήμερα λίγο χάλυβα και αλουμίνιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τα περισσότερα προϊόντα να αποκλείονται από την αγορά λόγω των δασμών.

Πέρυσι, οι εξαγωγές χάλυβα προς τις ΗΠΑ αντιπροσώπευαν το 2,1% των συνολικών εξαγωγών του Πεκίνου από 5% που ήταν συνήθως

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επίσης επιβάλλει ήδη δασμούς σε κινεζικά προϊόντα αλουμινίου και χάλυβα.

Δημοφιλή