ΕΕ: Συμβιβασμός με την Ουγγαρία για άρσή του βέτο στην βοήθεια 18 δισεκ. ευρώ προς την Ουκρανία

Ο Όρμπαν απέκλειε την έγκριση της βοήθειας αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του ταμείου συνοχής για τη χώρα του "πάγωναν" όπως ζητούσε η Κομισιόν.
Bernadett Szabo via Reuters

Σε συμβιβασμό κατέληξαν τελικά οι πρέσβεις των χωρών της ΕΕ για την αποδέσμευση μέρους των κεφαλαίων που προορίζονται για την Oυκρανία, κάτι που επέτρεψε να αρθούν οι επιφυλάξεις της Ουγγαρίας ως προς τη χορήγηση της μακροοικονομικής βοήθειας 18 δισ. ευρώ το 2023, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Οι πρέσβεις της ΕΕ ενέκριναν καταρχήν τη βοήθεια 18 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, τον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, την αποδοχή του σχεδίου ανάκαμψης της Ουγγαρίας και τη συμφωνία για τις προϋποθέσεις», ανέφερε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter.

«Το πακέτο θα επιβεβαιωθεί μέσω γραπτής διαδικασίας», όπως διευκρνίζεται, που θα αρχίσει την Τετάρτη.

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν απέκλειε κατηγορηματικά την έγκριση από την Βουδαπέστη της χορήγησης οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία αν το σχέδιο ανάκαμψης και τα κεφάλαια του ταμείου συνοχής που ανέμενε η κυβέρνησή του πάγωναν από τους εταίρους του.

Ακόμη, η ουγγρική κυβέρνηση διεμήνυε πως δεν θα συμφωνούσε στον ελάχιστο φόρο 15% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη έρχεται σε αντίθεση με τις εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Κομισιόν υπό τη Γερμανίδα Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητούσε να παγώσουν τα 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για την Ουγγαρία, κρίνοντας πως οι μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε πρόσφατα η Βουδαπέστη για να καταπολεμηθεί η διαφθορά δεν επαρκούν.

Η εκταμίευση των 5,8 δισεκ. ευρώ του σχεδίου οικονομικής ανάκαμψης που παρουσιάστηκε από τη Βουδαπέστη αναστέλλεται ως την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων ως προς το κράτος δικαίου.

Τα κράτη μέλη έλαβαν υπόψη τα πιο πρόσφατα μέτρα, που υιοθετήθηκαν την περασμένη Τετάρτη από το ουγγρικό κοινοβούλιο, με σκοπό την εκπλήρωση των προϋποθέσεων οι οποίες είχαν επιβληθεί στην Ουγγαρία.

Ο συμβιβασμός στον οποίο κατέληξαν τα μέρη χθες προβλέπει τη μείωση στα 6,3 δισεκατομμύρια ευρώ των ευρωπαϊκών κεφαλαίων που προορίζονται για τη Βουδαπέστη αλλά θα παγώσουν για να πιεστεί η εθνικιστική δεξιά κυβέρνηση του πρωθυπουργού Όρμπαν να συμμορφωθεί προς την απαίτηση των εταίρων της να εφαρμόσει μέτρα ως προς το κράτος δικαίου, εξήγησε διπλωματική πηγή.

Πηγές: AFP, DPA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοφιλή