ΔΙΕΘΝΕΣ
25/11/2021 15:01 EET

Ε.Ε.: Πρόταση για αναμνηστική δόση για τα καλοκαιρίνα ταξίδια του 2022

Την ίδια ώρα που πολλές χώρες αντιδρούν.

Andrew Medichini via AP

Οι Ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να κάνουν αναμνηστικά εμβόλια για τον COVID-19 εάν θέλουν να ταξιδέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης το επόμενο καλοκαίρι, σύμφωνα με πρόταση που θα ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει να εναρμονίσει τους κανόνες στα 27 κράτη της Ε.Ε. για την ελεύθερη μετακίνηση, αλλά αντιμετωπίζει νέους περιορισμούς καθώς ο αριθμός κρουσμάτων εκτοξεύεται διαρκώς, την ίδια ώρα που πολλές χώρες απορρίπτουν το σενάριο γαι την αναμνηστική δόση. 

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε., οι οποίες θα πρέπει να εγκρίνουν τη σύσταση της Επιτροπής, ξεκίνησαν τη συζήτηση για το θέμα την Τρίτη. Η Ελλάδα έχει προτείνει οι άνθρωποι να μπορούν στο μέλλον να ταξιδεύουν ελεύθερα εάν έχουν λάβει μια δόση τους τελευταίους έξι μήνες.

Με το σκεπτικό ότι η ανοσία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, η εκτελεστική Επιτροπή προτείνει οι πολίτες να θεωρούνται προστατευμένοι εάν η πιο πρόσφατη δόση τους ήταν εντός των τελευταίων εννέα μηνών, δήλωσε αξιωματούχος της Ε.Ε..

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Ε.Ε. που εμβολιάστηκαν έλαβαν την δεύτερη δόση το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο του 2021, η προστασία από τον ιό θα έληγε ως επί το πλείστον μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) πρότεινε την Τετάρτη αναμνηστική δόση για όλους τους ενήλικες, με προτεραιότητα για τους άνω των 40 ετών. Πρόκειται για σημαντικά αλλαγή από την τελευταία οδηγία, που πρότειν αναμηνστική δόση για ηλικιωμένους και για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.