ΕΕ: Στα 800 δισ. ευρώ η ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων απέναντι στην ενεργειακή κρίση

Το πακέτο της ΕΕ ξεπέρασε ακόμη κι αυτό της στήριξης απέναντι στον κορονοιό.
14 December 2010, Dubai U.A.E --- View of electricity pilons throughout the desert around Dubai at sunset. Photo by Victor Fraile --- Image by © Victor Fraile (Photo by Victor Fraile/Corbis via Getty Images)
14 December 2010, Dubai U.A.E --- View of electricity pilons throughout the desert around Dubai at sunset. Photo by Victor Fraile --- Image by © Victor Fraile (Photo by Victor Fraile/Corbis via Getty Images)
Victor Fraile Rodriguez via Getty Images

Σχεδόν 800 δισ ευρώ έχουν «ρίξει» οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης για να ενισχύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στο αυξανόμενο ενεργειακό κόστος με την Κομισιόν να ζητά από τις χώρες να έχουν πιο στοχευμένες δαπάνες.

Σύμφωνα με το Reuters, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη δεσμεύσει ή διαθέσει 681 δισεκατομμύρια ευρώ για την επιτάχυνση της ενεργειακής κρίσης, ενώ η Βρετανία διέθεσε 103 δισεκατομμύρια ευρώ και η Νορβηγία 8,1 δισεκατομμύρια ευρώ από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με την ανάλυση του think tank Bruegel.

Συγκεκριμένα, η ΕΕ αύξηση την ενίσχυση στα 792 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντι 706 δισεκατομμύρια ευρώ στην τελευταία αξιολόγηση του Bruegel τον Νοέμβριο, καθώς οι χώρες συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν το μεγάλο κόστος της ενέργειάς μετά την διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τη Ρωσία.

Η Γερμανία είναι η χώρα που έχει διαθέσει το μεγαλύτερο ποσό στην ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακή κρίσης με σχεδόν 270 δισεκατομμύρια ευρώ - ένα ποσό που επισκίασε όλες τις άλλες χώρες. Η Βρετανία, η Ιταλία και η Γαλλία ήταν οι επόμενες υψηλότερες, αν και η καθεμία ξόδεψε λιγότερα από 150 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το Λουξεμβούργο, η Δανία και η Γερμανία είναι οι χώρες με τις μεγαλύτερες δαπάνες κατα κεφαλήν..

Μόνο στα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά η επιδότηση

Τα στοιχεία πλέον δείχνουν οτι οι χώρες της ΕΕ έχουν ξοδέψει για την ενεργειακή κρίση όσο περίπου και για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοιού, ένα πρόγραμμα που εγκρίθηκε το 2020 και ανέρχεται στα 750 δισεκ. ευρώ.

Τα στοιχεία για τις ενεργειακές δαπάνες δημοσιοποιούνται καθώς οι χώρες συζητούν τις προτάσεις της ΕΕ για περαιτέρω χαλάρωση των κανόνων σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις για έργα πράσινης τεχνολογίας, καθώς η Ευρώπη επιδιώκει να ανταγωνιστεί τις ανάλογες επιδοτήσεις των ΗΠΑ και Κίνας.

Αυτά τα σχέδια έχουν προκαλέσει ανησυχίες σε ορισμένες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που θεωρούν οτι οι περισσότερες κρατικών ενισχύσεων θα αποσυντονίσει την εσωτερική αγορά της ΕΕ.

Η Γερμανία έχει βρεθεί στο στόχαστρο για το τεράστιο πακέτο ενεργειακής της βοήθειας, το οποίο ξεπερνά κατά πολύ αυτό που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ.

Το Bruegel υποστηρίζει ότι οι κυβερνήσεις ξόδεψαν το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών χρημάτων σε μη στοχευμένα μέτρα για τον περιορισμό της λιανικής τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για την ενέργεια, όπως περικοπές ΦΠΑ στη βενζίνη ή ανώτατα όρια τιμών λιανικής ενέργειας.

Το think-tank είπε ότι η πολιτική πρέπει να αλλάξει, καθώς οι κυβερνήσεις εξαντλούν πλέον τον δημοσιονομικό τους χώρο για να συνεχίσουν την επιδοματική πολιτική τους.

«Αντί για μέτρα μείωσης των τιμών που είναι de facto επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προωθήσουν περισσότερες εισοδηματικές πολιτικές στήριξης που στοχεύουν στα πολύ ευάλωτα νοικοκυριά και σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας», δήλωσε ο ερευνητής αναλυτής Τζοβάνι Σκαραβάτι.

Δημοφιλή