ΤΟ BLOG
01/12/2019 11:10 EET | Updated 01/12/2019 11:11 EET

Ευρωπαϊκή πολιτική απέναντι στον Ερντογάν

Ως ΕΕ χάνουμε και θα συνεχίσουμε να χάνουμε ενόσω ο Ερντογάν καθορίζει τους όρους των σχέσεων μας και ενόσω δεν έχουμε πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών μεθόδων.

Francois Lenoir / Reuters

Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινoβούλιο ψήφιζε τους Επιτρόπους της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Τουρκία, συνεργαζόμενη με το τζιχατιστικό καθεστώς της Λιβύης, προέβαλε νέες παράνομες διεκδικήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο, επιδιώκοντας να ανατρέψει τις εξελίξεις με επίκεντρο την ενέργεια. Αυτή είναι η νέο-οθωμανική Τουρκία! Αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα!

Σε σχέση με την Κύπρο, η Τουρκία ξεκαθάρισε ότι οι παράνομες διεκδικήσεις της θα παραμείνουν αναλλοίωτες από την επομένη της όποιας λύσης στο Κυπριακό. Η νεο-οθωμανική Τουρκία θεωρεί ότι «η τουρκική υφαλοκρηπίδα» και άλλες περιοχές που εντάσσει στις «δικές της θάλασσες», της ανήκουν και μετά από μια λύση στο Κυπριακό, ακόμη και με αποδοχή όλων των τουρκικών όρων. Παρεμπιπτόντως, σύμφωνα με το τουρκικό «δίκαιο», τα ανακαλυφθέντα κοιτάσματα στην Κυπριακή ΑΟΖ δεν ανήκουν στην Κύπρο αφού οι τουρκικές απαιτήσεις ανατρέπουν όσα έχουν ήδη ρυθμιστεί με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Και όμως, στην Κύπρο υπάρχουν φωνές που ισχυρίζονται ότι «η λύση του Κυπριακού θα ανοίξει τον δρόμο για την αξιοποίηση των ενεργειακών μας κοιτασμάτων και θα τερματίσει τις τουρκικές παρανομίες.»

Στο μεγαλύτερο παίγνιο των Ευρωτουρκικών σχέσεων, υπάρχει μια μοιραία αδυναμία που διέπει τις σχέσεις αυτές. Ως ΕΕ λειτουργούμε με όρους φιλελεύθερης δημοκρατίας στο πλαίσιο του κράτους δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι σε ένα ισλαμοφασιστικό καθεστώς που ασκεί πολιτική με εγκληματικό τρόπο και με υποχθόνια εργαλείαυβριδικού πολέμου. Ένα καθεστώς που γνώριζε εκ των προτέρων για την δολοφονική βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας (10/10/2015) στην Άγκυρα με πέραν των εκατόν αθώων θυμάτων, αλλά το «επέτρεψε» αφού εξυπηρετούσε τον Ερντογάν. Ένα καθεστώς που συνεργάστηκε και στήριξε την σύγχρονη μάστιγα της ανθρωπότητας, το «Ισλαμικό Κράτος» και παρακλάδια του. Ένα καθεστώς που εξαπέλυσε ήδη υβριδικό πόλεμο εναντίον της Ευρώπης προωθώντας το φανατικό πολιτικό ισλάμ με τον μανδύα της θρησκείας και απειλώντας με το μεταναστευτικό να κατακλύσει την Ευρώπη και να συντρίψει την ΕΕ.

Είμαστε μια Ευρωπαϊκή κοινωνία, με τα κράτη-μέλη ανοικτά λόγω του κοινοτικού κεκτημένου που μας ενώνει, χωρίς όμως ανάλογους πανευρωπαϊκούς μηχανισμούς προστασίας απέναντι σε τέτοιες μορφές υβριδικού πολέμου.Χωρίς ευρωπαϊκή αμυντική ισχύ. Απέναντι σε μια Τουρκία με «αναλώσιμους» στρατιώτες και με το δίδυμο Τραμπ - Πούτιν να πασκίζουν να μας διαλύσουν, απαιτείται ανάλογη πολιτική. Ως ΕΕ ποινικοποιήσαμε μεν την ρητορική μίσους, αλλά την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θεωρούν «στρατηγικό εταίρο» τον εκβιαστή και εγκληματία κατά της ανθρωπότητας, τον οποίον επιχειρούν να εξαγοράσουν με «δώρα»... Ως ΕΕ χάνουμε και θα συνεχίσουμε να χάνουμε ενόσω ο Ερντογάν καθορίζει τους όρους των σχέσεων μας και ενόσω δεν έχουμε πολιτική αντιμετώπισης των τουρκικών μεθόδων.

Ειδικά για την Κύπρο, οι ενεργειακοί σχεδιασμοί και η αμυντική ενδυνάμωση με συμμαχίες/συνεργασίες στην περιοχή μας, είναι η μοναδική στρατηγική με προοπτική επιβίωσης.

Κώστας Μαυρίδης- Ευρωβουλευτής ΔΗΚΟ (S&D) - costas.mavrides@europarl.europa.eu