Πήγε στην Ιαπωνία να βρει τα εξαφανισμένα παιδιά του και έμεινε στη φυλακή για ενάμιση μήνα

Έκανε Πρωτοχρονιά στη φυλακή - Πλέον αφέθηκε ελεύθερος.
Chang-Ran Kim / Reuters

Ένας Αυστραλός πολίτης ταξίδεψε μέχρι την Ιαπωνία για να βρει τα παιδιά του, τα οποία ζουν πια με τη μητέρα τους μετά τον χωρισμό τους. Είχε να τα δει ή να τα ακούσει για περίπου ένα χρόνο. Νόμιζε ότι είναι νεκρά. Αυτό το ταξίδι, όμως, κράτησε ενάμιση μήνα, καθώς κρατήθηκε από τις αρχές για παράνομη είσοδο στη χώρα. Πλέον, μετά την ταλαιπωρία, είναι ξανά ελεύθερος.

Η περίπτωση του Σκοτ Μακλντάιρ, αθλητικού δημοσιογράφου με έδρα το Τόκιο είδε το φως της δημοσιότητας με σκοπό να προβληθεί το πρόβλημα που υπάρχει στην Ασιατική χώρα, όταν οι γονείς χάνουν την άμεση επαφή με τα παιδιά τους μετά το διαζύγιο.

Νομικοί και εμπειρογνώμονες εξηγούν ότι η Ιαπωνία δεν επιτρέπει την επικοινωνία του άλλου γονιού με τα παιδιά, ανεξάρτητα με το αν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία ή όχι και οι γονείς που στερούνται την επαφή με αυτά αντιμετωπίζοντας ακόμα και την απειλή της σύλληψης εάν προσπαθήσουν να τα δουν.

Ο Μακλντάιρ συνελήφθη στις 28 Νοεμβρίου, όταν εισήλθε στο κτίριο που ζουν τα παιδιά του με τη μητέρα τους και τους γονείς της, σε μια προσπάθεια για να τα δει.

Chang-Ran Kim / Reuters

Πλέον, μετά από μια περιπέτεια ενάμιση μήνα, αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση της περασμένη Παρασκευή, παραδεχόμενος την ενοχή του για τις κατηγορίες.

«’Εχουν περάσει 238 ημέρες από τότε που έχω να δώ ή να ακούσω τα παιδιά μου», δήλωσε ο Μακλντάιρ κατά την ακρόασή του την περασμένη εβδομάδα, συγκρατώντας τα δάκρυά του διά της βίας. «Δεν έχω ιδέα αν τα παιδιά μου είναι νεκρά ή ζωντανά, και ως γονέας αυτό μου προκαλεί απίστευτη θλίψη».

Δήλωσε ότι υπέβαλε πολυάριθμα αιτήματα στην αστυνομία και στους δικηγόρους της συζύγου του για να τον ενημερώσουν αν τα παιδιά είναι ασφαλή, αλλά αυτά αγνοούνται. Την ημέρα της παράνομης εισόδου, ανησυχούσε για τα παιδιά του μετά από έναν τυφώνα που ξέσπασε στην περιοχή, είπε.

Δεν έχει γίνει σαφές ούτε ο λόγος που τον άφησε η σύζυγός του, ούτε γιατί έμεινε κρατούμενος για ενάμιση μήνα.

Πηγή: Reuters