Είμαστε κατά της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας αλλά δεν θα συγκρουστούμε, λέει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών

Όπως εξηγεί, η αντίθεση του Ισραήλ, δεν σημαίνει πως «θα στείλουμε πολεμικά πλοία για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία».
FILE PHOTO: Israel's acting foreign minister Israel Katz, who also serves as intelligence and transport minister, attends the weekly cabinet meeting in Jerusalem
FILE PHOTO: Israel's acting foreign minister Israel Katz, who also serves as intelligence and transport minister, attends the weekly cabinet meeting in Jerusalem
Reuters

To Ισραήλ εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, αλλά η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση με τηνΤουρκία, δήλωσε ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.

Η συμφωνία της κυβέρνησης της Άγκυρας με αυτή της Τρίπολης έχει σκοπό τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου και πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου.

Η Ελλάδα, σύμμαχος του Ισραήλ, που έχει άλυτες διαφωνίες με την Τουρκία για μια σειρά ζητήματα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράλογη και άκυρη, καθώς — μεταξύ άλλων — αψηφά την παρουσία του νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.

Το προηγούμενο διάστημα το Ισραήλ δεν είχε προβεί σε κάποιο δημόσιο σχόλιο αν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επισκεφθεί την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.

Η Λευκωσία έκανε γνωστό πως ο Νετανιάχου είπε στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πρέπει να καταδικαστεί, διότι είναι «παράνομη».

Όταν του ζητήθηκε να το επιβεβαιώσει, ο υπ.Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατς το έπραξε λέγοντας: «Αυτή είναι η επίσημη θέση του Ισραήλ. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα στείλουμε πολεμικά πλοία για να αναμετρηθούμε με την Τουρκία».

Ο Κατς, σε συνέντευξή του σε ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο (Channel 13) είπε πως αν και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι αντίπαλος, η εκτίμησή του είναι πως η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ή το Ισραήλ αναζητούν να εμπλακούν σε μια σύγκρουση.

«Δεν έχουμε καμία [τέτοια] επιθυμία, ούτε η Τουρκία έχει επιθυμία να αναμετρηθεί με το Ισραήλ», είπε.