Έιμι Σούμερ: Η ηθοποιός αποκάλυψε ότι έχει σύνδρομο Κούσινγκ

Η ηθοποιός είπε μεταξύ άλλων ότι ένιωθε «ξαναγεννημένη» μαθαίνοντας τη διάγνωσή της, μετά από εξετάσεις που έκανε προκειμένου να προσδιορίσει τι συνέβαινε.
via Associated Press

Η ηθοποιός και σκηνοθέτης Έιμι Σούμερ αποκάλυψε ότι πάσχει από σύνδρομο Cushing, που προκλήθηκε από ενέσεις στεροειδών. Αυτές προκάλεσαν υπερβολική αύξηση της κορτιζόλης στο σώμα της.

Αποκάλυψε την πάθηση μετά από σχόλια για το πρόσωπό της, με τους θαυμαστές να λένε ότι φαινόταν πιο «φουσκωμένο» κατά τη διάρκεια πρόσφατων τηλεοπτικών συνεντεύξεων.

Αρχικά είχε απαντήσει ότι η αλλαγή στην εμφάνισή της οφείλεται στην ενδομητρίωση.

Η ηθοποιός είπε μεταξύ άλλων ότι ένιωθε «ξαναγεννημένη» μαθαίνοντας τη διάγνωσή της, μετά από εξετάσεις που έκανε προκειμένου να προσδιορίσει τι συνέβαινε.

Η Έιμι Σούμερ απάντησε και για τους λόγους που θέλησε να μοιραστεί τα νέα για την διάγνωσή της με το σύνδρομο Cushing, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους, κόπωση, πονοκεφάλους και άλλα συμπτώματα. Ένα από αυτά είναι το πρήξιμο στα μάγουλα.

«Υπάρχουν αρκετοί τύποι Cushing. Μερικοί που μπορεί να είναι θανατηφόροι, απαιτούν χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ή αφαίρεση επινεφριδίων», είπε η ηθοποιός στο ενημερωτικό δελτίο News Not Noise.

Τι είναι το σύνδρομο Cushing;

To σύνδρομο Cushing είναι η νόσος που προκύπτει από την έκθεση του σώματός σε υψηλά επίπεδα κορτιζόλης για πολύ καιρό.

Η άνοδος της κορτιζόλης στο αίμα, σε ψηλά επίπεδα για πολύ καιρό, προκύπτει είτε γιατί χορηγείται εξωγενώς, είτε γιατί παθολογικώς παράγεται σε μεγάλες ποσότητες από τον οργανισμό.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν ταχεία αύξηση του σωματικού βάρους με ιδιάζουσα κατανομή και συσσώρευση λίπους στον αυχένα, το κορμό και την κοιλιακή χώρα.

Χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι και το πανσεληνοειδές πρόσωπο, που οφείλεται σε συσσώρευση λίπους στην περιοχή του προσώπου και ο ύβος βουβαλιού, λόγω συσσώρευσης στην περιοχή του αυχένα.

Άλλα συμπτώματα είναι η υπεριδρωσία, η τηλεαγγειεκτασία και οι δερματικές αλλοιώσεις με τις χαρακτηριστικές ερυθροϊώδεις ραβδώσεις (ραγάδες).

Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί υπερκαλιαιμία. Επιπλέον, τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν και άλλα ενδοκρινικά συστήματα και να προκαλέσουν, για παράδειγμα, αϋπνία, μειωμένη λίμπιντο και κόπωση λόγω απώλειας μυικής πρωτεΐνης.

Στις γυναίκες, αύξηση του επιπέδου των ανδρογόνων ενδέχεται να προκαλέσει αμηνόρροια ή ολιγοαμηνόρροια και υπογονιμότητα. Συχνές είναι και οι ψυχικές διαταραχές, όπως οι διάφορες ψυχώσεις, η κατάθλιψη και το άγχος.

Άλλες ενδείξεις του συνδρόμου είναι η πολυουρία και η πολυδιψία, η υπέρταση και η αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία επιφέρει υπεργλυκαιμία. Μη θεραπεία του συνδρόμου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και αυξημένη θνησιμότητα. Ακόμη, μπορούν να εμφανιστούν εωσινοπενία, λεμφοπενία και οστεοπόρωση.

Δημοφιλή