Εισαγγελική έρευνα με εντολή του Άρειου Πάγου περί καταγγελιών για κατάληψη παραλιών από ξαπλώστρες

Αφορά καταγγελίες στην Πάρο όπου τελευταία πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να ανακτήσουν μέρος των παραλιών. "Νοικιάζουν 16τ.μ και καταλαμβάνουν 500". "Διώχνουν κόσμο από παραλίες".
Grigor Ivanov / 500px via Getty Images

Με παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου αρχίζει έρευνα προκειμένου να εξεταστεί το περιεχόμενο δημοσιευμάτων που αφορούν σε καταγγελίες πολιτών περί αυθαίρετης και παράνομης πλήρους κατάληψης παραλιών στην Πάρο από ξαπλώστρες και άλλες εγκαταστάσεις.

Συγκεκριμένα, στο νησί που αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό κάτοικοι (και όχι μόνο) διαμαρτύρονται πως πολλές πλέον παραλίες δεν ”ελεύθερες” υπό την έννοια ότι δεν μπορεί κανείς να τις επισκεφθεί και απλά να απλώσει την πετσέτα του και να κάνει το μπάνιο του αφού ο χώρος έχει καταληφθεί από ξαπλώστρες και άλλου είδους εγκαταστάσεις.

Μάλιστα καταγγέλλεται πως επιχειρηματίες που έχουν μισθώσει από τον Δήμο τμήμα των παραλιών αυθαίρετα επεκτείνουν τον χώρο που στήνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες κάνοντας κατάχρηση ουσιαστικά της άδειας που τους χορηγήθηκε.

Το ”κίνημα της πετσέτας” κερδίζει εκατοστό εκατοστό τις παραλίες

Σημειώνεται πως στην Πάρο έχει ξεκινήσει το αποκαλούμενο και ως ”κίνημα της πετσέτας” η αλλιώς η η πρωτοβουλία κατοίκων υπό την ονομασία Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες”.

Όπως είπε μιλώντας στην EΡΤ, ο Νικόλας Στεφάνου, μέλος της Κίνησης Πολιτών για Ελεύθερες Παραλίες. «Η Πάρος τα τελευταία χρόνια είχε μια ιδιαίτερη πίεση από μια ανάπτυξη του τουρισμού που βρίσκουμε σχεδόν αρπακτική. Η κοινωνία των πολιτών αισθάνεται ότι σπρώχνεται έξω από το ίδιο το νησί της και από τις παραλίες».

Αναφερόμενος στις ακτιβιστικές δράσεις της Κίνησης τόνισε ότι η αρχή έγινε από τις παραλίες στο νησί όπου ήταν πιο εύκολο να τεκμηριωθεί η παρανομία, μέσω της διασταύρωσης των συντεταγμένων παραχώρησης.

«Αυτό που έκανε η Κίνηση είναι ότι μάζεψε από τη Διαύγεια όλες τις παραχωρήσεις και τις συμβάσεις που υπάρχουν από πέρυσι. Από τις ακριβείς συντεταγμένες της ζώνης που παραχωρείται (προς εκμετάλλευση) βρήκαμε κάτι τεράστιες αποκλίσεις. Δηλαδή κάποιος νοικιάζει 16 τετραγωνικά και καταλαμβάνει 500 τετραγωνικά».

Όπως επεσήμανε μάλιστα η κ.Φωτεινή Λύρα επίσης μέλος της Κίνησης υπάρχουν και πολλές καταγγελίες πως υπεύθυνοι για ξαπλώστρες δεν αφήνουν επισκέπτες στις παραλίες να απλώσουν καν τις πετσέτες (εάν βρουν λίγο χώρο) και βρίσκουν τρόπους για να τους ασκήσουν πίεση και να αποχωρήσουν.

Όπως τονίζει όμως ο κ.Στεφάνου ο νόμος προβλέπει ότι «καμία παραλία δεν μπορεί να καταληφθεί από ομπρεκαθίσματα σε μεγαλύτερη έκταση από τη μισή. Η άλλη μισή πρέπει να μένει ελεύθερη».

Σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας η επιτυχία είναι ότι ο κόσμος τόσο στην Πάρο όσο και σε άλλα νησιά έμαθε τα δικαιώματά του και κανείς πλέον δεν μπορεί να τον διώχνει από μια δημόσια παραλία.

Σέριφος: Το ”σφραγισμένο” beach bar που...λειτουργεί (;)

Επίσης, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου να διερευνήσει και το περιεχόμενο δημοσιευμάτων του Τύπου βάσει των οποίων ο δήμαρχος Σερίφου, Κωνσταντίνος Ρεβίνθης, σφράγισε επιχείρηση beach bar, η οποία όπως λέει λειτουργεί παράνομα.

Η κ. Αδειλίνη στην παραγγελία της αναφέρει: «Σας αποστέλλουμε δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου προκειμένου να διερευνήσετε τις αναφερόμενες σ′ αυτά καταγγελίες του Δημάρχου Σερίφου για τη συνέχιση, με την ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών, λειτουργίας επιχείρησης, το κατάστημα της οποίας είχε σφραγιστεί, προς διακρίβωση τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων αξιοποίνων πράξεων».

Πηγές: AΠΕ ΜΠΕ, EΡΤ

Δημοφιλή