Εκδόθηκε το μεγαλύτερο βιβλίο στον κόσμο, αλλά είναι αδύνατον να διαβαστεί

Αποτελούμενο από 21.450 σελίδες, είναι πρακτικά αδύνατο να διαβαστεί και είναι λιγότερο βιβλίο και περισσότερο ένα γλυπτό.
.
.
ONEPIECE by Ilan Manouach

Ένας τόμος που κυκλοφόρησε σε περιορισμένη έκδοση, του manga One Piece, διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο και μακρύτερο βιβλίο που υπάρχει.

Αποτελούμενο από 21.450 σελίδες, είναι πρακτικά αδύνατο και διαβαστεί και αποτελεί λιγότερο βιβλίο και περισσότερο ένα γλυπτό.

Με τιμή 1.900 ευρώ, το βιβλίο δεν πιστώνεται στον Ιάπωνα Όντα Ιτσίρο, τον συγγραφέα και καλλιτέχνη πίσω από το One Piece (σ.σ Το One Piece είναι από τα πιο επιτυχημένα manga σε πωλήσεις παγκοσμίως, ξεπερνώντας τα 400 εκατομμύρια αντίτυπα), που δημοσιεύεται στο ιαπωνικό περιοδικό Shōnen Jump κάθε εβδομάδα από το 1997.

Ο καλλιτέχνης Ιλάν Μανουάχ (σ.σ είναι καλλιτέχνης με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εννοιολογικό και το postdigital κόμικς και είναι επίσης ενεργός ως μουσικός ερμηνευτής, συνθέτης και εκδότης βιβλίων) ήταν αυτός που κυκλοφόρησε τον τόμο, με τίτλο ONEPIECE.

Ο Ιλάν Μανουάχ εκτύπωσε την γιαπωνέζικη ψηφιακή έκδοση του manga και την ένωσε, αντιμετωπίζοντας το κόμικ όχι ως βιβλίο αλλά ως «γλυπτικό υλικό», σύμφωνα με τον γαλλικό εκδοτικό οίκο JBE.

Το ONEPIECE είναι ένα «δυσανάγνωστο γλυπτό που παίρνει τη μορφή βιβλίου, το μεγαλύτερο έως σήμερα σε ό,τι αφορά τον αριθμό των σελίδων και το πλάτος της ράχης», σημείωσε εκπρόσωπος του JBE μιλώντας στον Guardian.

Υπήρχε ενδιαφέρον για το ONEPIECE. Η περιορισμένη έκδοση των 50 αντιτύπων κυκλοφόρησε στις 7 Σεπτεμβρίου και ξεπούλησε μέσα σε λίγες ημέρες.

.
.
Ilan Manouach

Επίσης, η JBE σημείωσε ότι τα κόμικ έχουν τόσο μια «αξία χρήσης» για τους αναγνώστες, όπως και μία «ανταλλακτική αξία» για τους συλλέκτες.

Δημιουργώντας ένα βιβλίο που δεν μπορεί να διαβαστεί, ο Ιλάν Μανουάχ προφανώς ήθελε να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο τα κόμικ υπάρχουν τόσο ως εμπόρευμα όσο και ως λογοτεχνία.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο Όντα Ιτσίρο ενεπλάκη στη δημιουργία του ONEPIECE ή αν έγιναν συζητήσεις μαζί του και εάν υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τα πνευματικά δικαιώματα, ο εκπρόσωπος της JBE απάντησε: «Αυτό το κομμάτι αφορά τη δουλειά του Manouach σχετικά με τα οικοσυστήματα των κόμικ, ως γλύπτης που χρησιμοποιεί τη διαδικτυακή διασπορά ως υλικό, όχι για την ανάγνωση περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα». Ο εκδοτικός οίκος πιστεύει ότι δεν παραβιάζονται τα πνευματικά δικαιώματα, επειδή είναι πρακτικά αδύνατο να διαβαστεί το βιβλίο.

Μπορεί ο Όντα Ιτσίρο να μην εισπράξει δικαιώματα από την έκδοση του ONEPIECE, αλλά το κόμικ του ήδη τον έχει κάνει τον πλουσιότερο δημιουργό manga όλων των εποχών και η περιουσία του εκτιμάται ότι αγγίζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια. Το πρωτότυπο One Piece κατέχει το ρεκόρ Γκίνες για τα περισσότερα αντίτυπα που έχουν εκδοθεί για την ίδια σειρά κόμικ από έναν συγγραφέα, με πάνω από 416 εκατομμύρια έως τώρα.